Šport > Nogomet
28 ogledov

Rojstnodnevna "čaga", kot je še ni bilo: Maribor naprej

McClean Rajčević Wigan Athletic Maribor Evropska liga
1/23
Reuters
Vse najboljše, Maribor! Vijoličasti so na 53. rojstni dan na novo spisali zgodovino slovenskega nogometa in se uvrstili v šestnajstino finala Evropske lige z zmago nad Wiganom (2:1).

Ker je danes poseben dan, Maribor slavi 53. obletnico obstoja ponosnega vijoličastega kluba, je nogometaše pred začetkom tekme pričakal silovit ognjemet, ki je dodobra stresel severni del stadiona, kjer so zbrani številčni navijači Wigan Athletica.

Toda Wigan se ni ustrašil. Še več – Mariboru se je po robu postavil v barvah večnih rivalov iz Ljubljane in zapretil že v tretji minuti, ko je pobegnil Roger Espinoza, njegovo podajo pa je pred Jeanom Beausejourjem v zadnjem trenutku izbil Arghus.

Obstreljevanje z razdalje

Domači navijači so prvič glasneje zavzdihnili v osmi minuti, ko si je Željko Filipović pripravil svoj značilni strel z razdalje in meril le kakšnega pol metra preveč v desno. Štajerci so prevzeli nadzor nad igro, toda v prvih 12 minutah kar nekajkrat prehitro in povsem nenevarno zaključevali s streli od daleč.

Že dolgo ne tako številčna podpora Wigana, nekdanji prvoligaš je imel na stadionu DW in po celotni državi vedno enega najmanjših kontingentov navijačev, je skočila v 16. minuti, ko je od daleč izvrstno meril junak prve medsebojne tekme Nick Powell, žoga pa je v lepem loku preletela vrata Jasmina Handanovića.

Darilo Milca ostalo zavito

Borbeni gostje, ki so se seveda želeli izkazati pred novim trenerjem Uwejem Röslerjem, so v razmaku le nekaj minut dobili kar dva rumena kartona za ostra udarca, ob katerih sta obležala Martin Milec in Aleš Mertelj.

Powell je nato dvakrat tudi hitro zapretil golu Maribora, ko ga je najprej v 23. minuti pred Handanovićem po podaji s strani ustavila obramba vijoličastih, nato pa talentirani član Manchester Uniteda ni izkoristil darila Milca, ki je storil veliko napako in mu podal žogo na nogo, poskus Powlla pa je zletel v blok.

Vratnica Handanovićeva prijateljica

Na drugi strani so domači privrženci izgubljali potrpljenje z nepriljubljenim Nusmirjem Fajićem, ki je zapravil kar nekaj žog v zadnji tretjini igrišča. Fajić bi se ob popolni prevladi gostov kmalu odkupil z lepo podajo s peto, s katero je v prostoru v 34. minuti zaposlil kapetana Marcosa Tavaresa, čigar predložka pa nato proti vratom ni uspelo spraviti nobenemu od treh soigralcev na drugi vratnici.

Maribor Wigan Evropska liga Ljudski vrt Mezga Mertelj Espinoza Barnett Carson | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Štajerci bi se dve minuti kasneje znova kmalu sami "ustrelili v nogo", ko so zapravili žogo na robu kazenskega prostora, Tavares pa je storil prekršek na nevarnem položaju za strel. In bilo je res še kako nevarno – Jordi Gómez, nekdanji šolarček Barcelone, je z brezhibnim strelom z levico stresel vratnico že premaganega Handanovića.

Dva "penala" v dveh norih minutah, McCann izključen

Nato so se pod Kalvarijo začele nore minute. Najprej je Arghus za najstrožjo kazen nerodno zrušil Powlla, po sredini pa je Handanovića z neprepričljivim strelom z bele točke premagal Gómez. Toda takoj v naslednjem napadu je Maribor izenačil! "Uefa mafija!" so skandirale Viole, toda poljski sodnik Szymon Marciniak je Štajercem hitreje kot Don Corleone vrnil "uslugo", ko je po nenamernem igranju z roko Chrisa McCanna dosodil najstrožjo kazen in McCanna zaradi druge rumene kazni izključil.

K žogi je stopil Mezga, ki mu je nekdanji vratar Liverpoola Scott Carson strel s pomočjo vratnice ubranil, a se je žoga dobrodušno odbila nazaj točno na nogo hrvaškega Slovenca, ki je mirno zatresel prazno mrežo. Maribor je ob polčasu potreboval še en zadetek tudi v Belgiji, kjer je domači Zulte-Waregem držal 0:0 proti Rubinu Kazanu.

NLP v Ljudskem vrtu

Rösler je v drugi polčas krenil s svežim Benom Watsonom, ki je zamenjal enega najnevarnejših mož v prvem delu, Calluma McManamana. Mreža Wigana se je pred južno tribuno Viol hitro zatresla, ko je Mitja Viler s krila udaril po golu, toda ob posredovanju Carsona zatresel napačni del vrat. Blizu je bil s strelom v 49. minuti tudi Mertelj, a je z roba kazenskega prostora meril čez prečko.

Neznani leteči predmet (v resnici mobilna leteča kamera, ki se je dvigala in spuščala nad zelenico) je na polovici Wigana nadzirala dogajanje in zabavala gledalce, toda zeleni niso bili nenevarni in po akciji Espinoze in podaji s strani je v 50. minuti znova zapretil Powell. Maribor je ekipi z igralcem manj začel puščati veliko preveč prostora, toda krajši pritisk na zadnjo vrsto bi kmalu takoj prinesel nagrado, ko je Mertelj za las zamudil pri zapiranju izbijanja Carsona.

Filipović zadel za vijol'čno pomlad v Evropi

Fajić je po dolgi žogi še pobegnil obrambi, toda z volejem streljal prek vrat. Nato pa je počilo. V 59. minuti je žoga po dolgi akciji prišla navzven do Filipovića, ki takšnih priložnosti za projektile od daleč po pravilu ne zapravlja. Žoga je za enega izmed golov sezone zletela pod prečko Carsona in začela delirij v Ljudskem vrtu.

Tekma se je po težko pričakovanem prvem strelu v okvir gola Fajića, po podaji s strani je z glavo streljal točno v roke Carsonu, precej umirila. Wigan je za napredovanje poleg usluge iz Bruggeja v Mariboru potreboval dva gola in Rösler je v igro poslal še enega napadalca Marca-Antoineja Fortunéja.

Nov preobrat: Mertelj dobil drugi rumeni karton

Toda Watson je bil tisti, ki je prvi s strelom z roba kazenskega prostora zelo resno ogrel Handanovića, a je bil osmoljenec prve tekme s stadiona DW na mestu. Damjanu Boharju se je na drugi strani ponudila priložnost tekme, ko je po podaji Mezge prišel sam pred Carsona, toda meril za las mimo vrat.

Podivjani poljski sodnik je moči na zelenici izenačil v 75. minuti, ko je pokazal drugi rumeni karton Mertlju po tem, ko je Gorenjec prekinil protinapad. Handanović je prosti strel s pogumnim izletom ustavil. Po stadionu se je kot vihar nato dobrih deset minut pred koncem razširila novica, da je Rubin z enajstmetrovko Natcha v Belgiji povedel: Maribor je bil prvič v večeru udeleženec izločilnih bojev!

Vse najboljše za te ...

Huronsko navdušenje bi kmalu s silovitim strelom pogasil Fortuné, a je njegov projektil končal za golom. Rubin je svoj del posla dokončno opravil z drugim zadetkom proti Zulteju-Waregemu in Štajerci so morali le še zdržati za zmago. Handanović je z "antologijsko" obrambo preprečil izenačenje po izjemnem voleju Fortunéja prav v 90. minuti.

Začele so se nervozne zadnje štiri minute sodnikovega podaljška. Maribor je preživel nekaj kotov "Laticsov" in bil na pragu največjega podviga v zgodovini kluba. Zadnji sodnikov žvižg je začel delirij na tribunah, nekateri navijači z juga so se podali na zelenico po dragocene spominke, Maribor pa se je začel pripravljati na noč, ko ne bo spal nihče ob Dravi ...

Evropska liga, skupina D, 6. krog:

Maribor : Wigan Athletic 2:1 (1:1)
Mezga (43), Filipović (59); Gómez (41/11-m)
RK: Mertelj (75/Maribor); McCann (42/Wigan)
Mezga (Maribor) je v 43. minuti zapravil enajstmetrovko.

Postavi

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Mertelj, Mezga (od 82. Črnic), Bohar; Tavares,(od 78 Cvijanović), Fajić (od 85. Mendy)Na klopi: Pridigar; Mejač, Zahović, Vuklišević.

Wigan: Carson; Perch, Rogne, Barnett, Beausejour; McCann, McArthur (od 75. Boyce), McManaman (od 46. Watson), Gómez, Espinoza; Powell (od 65. Fortuné). Na klopi: Nicholls; Crainey, Shotton, Meadows.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska).

Zulte-Waregem : Rubin Kazan 0:2 (0:0)
Natcho (79/11-m), Rondon (85)

Komentarjev 21
  • vico 19:10 13.december 2013.

    kok si blesav...

  • vico 19:09 13.december 2013.

    rr jebisi mater

  • vico 19:09 13.december 2013.

    GOVOR ZASE KMET KO J...mb.ne LJ.ni navijala ampak zalovala...