Šport > Nogomet
22 ogledov

Maribor ostal brez točk in drugega mesta

Maribor Zulte-Waregem Evropska liga
1/15
Gregor Katič
Po zmagi v Belgiji je Maribor doma klonil proti ekipi Zulte-Waregem (0:1). S tem porazom so Štajerci padli na zadnje mesto v skupini D, Zulte ima eno, Wigan pa dve točki več. V naslednjem kolu se slovenski prvaki podajajo na težko gostovanje k Rubinu v Kazan.

Poškodbe in suspenz v Bruggeju izključenega Martina Milca sta Anteja Šimundžo prisilili v rošade pred drugo tekmo z Zultejem-Waregemom. Nogometaši Maribora so v Belgiji slavili zgodovinsko prvo gostujočo zmago v Evropski ligi (3:1), tokrat pa so zadnjo ekipo skupine D pod Kalvarijo pričakali brez enega junakov prve tekme, francoskega napadalca Jeana-Philippa Mendyja.

Ob odsotnosti omenjenih je Šimundža priložnost ponudil Nusmirju Fajiću, na desnem boku obrambe je presenetljivo zaigral Matic Črnic. Zulte je skušal od začetka stopiti na žogo in s kombinatorno igro uspavati Štajerce, ki so prvič zapretili v šesti minuti, a je Fajića ustavila sodniška zastavica.

Dvakrat rešitev v zadnjem trenutku 

Prvo opozorilo pred vrati Jasmina Handanovića so Belgijci pripravili že v naslednjem napadu. Raphaëla Cacérèsa je v zadnjem hipu z drsečim startom ustavil Arghus, vroče pa je bilo tudi po kotu, ko bi Bernard Malanda v visokem loku z glavo skorajda presenetil slovenskega reprezentanta, ki je žogo uspel izbiti preko gola. Rekordni strelec vijoličastih Marcos Tavares se je v prvega od svojih značilnih prodorov podal v 13. minuti, a neuspešno iskal podajo oziroma strel v kazenskem prostoru gostov. Pred južno tribuno Viol je bilo nova vroče že tri minute kasneje, ko je Cacérèsa znova tik pred strelom na robu kazenskega prostora ustavil Aleksander Rajčević.

Največja priložnost na tekmi se je v 20. minuti nato ponudila Tavaresu, ki je po odvzeti žogi soigralcev stekel v prostor in z levico meril mimo vratnice. Domači so še nekajkrat prišli blizu kazenskega prostora, toda kot po pravilu je zmanjkala dobra zadnja podaja. Gostje so v naslednjih minutah pokazali več napadalne želje in to se jim je obrestovalo v 29. minuti.

Hazardov evropski prvenec

Po zmedi pred mariborskim golom in ne preveč posrečenem izbijanju Rajčevića je Mitja Viler slabo reagiral na levi strani kazenskega prostora, žogo mu je ukradel Sven Kums, Viler pa ga je nato z roko oviral in češki sodnik Libor Kovařik je pokazal na belo točko. Uspešen izvajalec je bil Thorgan Hazard (brat Edena, ki nastopa za Chelsea), ki je Handanovića poslal v napačno smer in vpisal svoj prvi evropski zadetek. Do konca prvega polčasa je Maribor imel terensko premoč, a izdelane situacije si ni pripravil, podobno je bilo na drugi strani, kjer so Belgijci pretili s hitrimi prehodi v napad. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom gostov (0:1).

Viler Maribor Zulte-Waregem Evropska liga | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Bohar vnesel živahnost

Na začetku drugega polčasa je Zulte umiril Štajerce z dobrim zadrževanjem žoge, a kljub temu so do prvega strela v okvir gola prišli domači, toda Dejan Mezga je z razdalje meril preslabo, da bi lahko presenetil Sammyja Bossuta v golu gostov. Kmalu zatem je tokrat neopaznega Gorana Cvijanovića zamenjal Damjan Bohar. In prav Prekmurec je po lepi globinski podaji Aleša Mertlja v 60. minuti uspel priti do obetavne priložnosti, a po dobrem vtekanju z desne strani z glavo ni po željah zadel žoge. Bohar je vnesel nemir v belgijsko obrambo in dve minuti zatem je Maribor prek Črnica spet prebil levi bok gostov, priložnostni bočni nogometaš je v sredini našel Tavaresa, slednji pa se ni odločil za strel s svojo slabšo desno nogo, ampak je s povratno podajo našel Mertlja, katerega močan udarec s 16 metrov je Bossut stežka odbil.

Belgijski okopi ostali previsoki

V 67. minuti je bilo nevarno pred Handanovićem. Habib Habibou in Hazard sta izpeljala akcijo na levi, predložek slednjega je z nenatančnim volejem zapravil Cacérès. Naskok Maribora se je v naslednjih trenutkih umiril, v 77. minuti pa so bili domači spet blizu izenačenja. Zulte je izgubil žogo na sredini, Tavares je neuspešno skušal priti do zaključka, zato pa se je z izvrstnim strelom z okrog 25 metrov izkazal Bohar, a je Bossut s čudovito parado ohranil vodstvo. Šimundža je še pred končnico opravil vse tri menjave, namesto Mertlja in Mezge sta v igro prišla mlada Amir Dervišević in Ranko Moravac.

V 80. minuti se je za napako ob prejetem golu skušal oddolžiti Viler, strel Primorca z razdalje je za malo zgrešil okvir vrat. V zadnjih minutah so tudi gostje dvakrat poskusili s protinapadom, a Handanovića niso pretirano ogrozili. Zato pa se je na drugi strani zadnja priložnost ponudila domačim, a Fajić po domiselni podaji Moravca ni uspel priti do čistega strela, branilci so ga še pravočasno blokirali. To je bilo tudi vse na tej tekmi, na kateri je Maribor zapravil lepo priložnost za skok na drugo mesto.

Rubin že skoraj varen

Na drugi tekmi v skupini je Rubin doma pričakovano premagal Wigan Athletic (1:0) z zadetkom Olega Kuzmina v 22. minuti.Tatarski klub je tako z eno nogo že v šestnastini finala, v naslednjem kolu pa bo Rubin gostil Maribor. Zulte se odpravlja na gostovanje v Anglijo.

Evropska liga, skupina D, 4. krog:

Rubin Kazan : Wigan Athletic 1:0 (1:0)
Kuzmin (22)

Maribor : Zulte-Waregem 0:1 (0:1)
Hazard (29/11m)

Maribor: Handanović; Mertelj (od 74. Dervišević), Rajčević, Arghus, Viler; Filipović, Cvijanovič (od 55. Bohar), Črnic, Mezga (od 78. Moravac); Tavares, Fajić.
Na klopi: Pridigar; Vuklišević, Trajkovski, Zahović.

Zulte-Waregem: Bossut; De Fauw, D'Haene, Colpaert, Godeau; Kums (od 86. N'Diaye), Malanda; Hazard, Conté, Habibou; Cacérès.
Na klopi: Bruzzese; Verboom, Duplus, Formose, Skúlason.

Sodnik: Libor Kovařik (Češka).

Komentarjev 1
  • ANDROo 08:13 08.november 2013.

    pa ni Viler kriv, če ni igre (2 doma+1 Eu=poraz), Črnic namesto Mileca? Joj,joj,...kje je Trajkovski in ostali mladinci. Nobene borbe (razen po vstopu Boharja). Zaho reži konkretno plače!!!!