Šport > Nogomet
18 ogledov

Spursi trikrat mimo Handanovića

 (Tottenham Hotspur - Inter Milan) Handanović
1/35
EPA
Tottenham je na prvi tekmi osmine finala Evropske lige doma visoko premagal Inter Samirja Handanovića (3:0). Romunska Steaua je šokirala londonski Chelsea in zabeležila zmago pred rekordnim številom navijačev (1:0). Lazio je brez težav premagal Stuttgart (2:0), prednost pred povratnimi tekmami pa so si priigrali še Fenerbahče, Benfica in Basel.

Nogometaši Tottenhama so nadaljevali v podobnem slogu, kot v nedeljo, ko so pred domačimi gledalci premagali londonski Arsenal. Tokrat je prišel na vrsto Inter Samirja Handanovića, ki se je že v šesti minuti znašel v zaostanku, le ta pa se je v nadaljevanju samo še povečeval. Med strelce so se vpisali Gareth Bale, Gilfi Sigurdsson in Jan Vertonghen, medtem ko nerazzuri niso uspeli premagati domačega vratarja.

(Tottenham Hotspur - Inter Milan) | Avtor: Reuters Reuters
Veliki derbi med Tottenhamom in Interjem je že v šesti minuti postregel z akcijo domačih, ki jo je z glavo v 21. zadetek v letošnji sezoni pretvoril Bale. Dobrih deset minut kasneje je po strelu Jermaina Defoea nerodno posredoval Handanović, odbito žogo pa je v gol pospravil Sigurdsson in po vsega 18 minutah igre podvojil prednost domačih.

Čeprav je Inter občasno nevarno prodrl, pa je v prvem polčasu na igrišču prevladoval angleški prvoligaš. Bale je zaradi simuliranja v kazenskem prostoru gostov prejel rumeni karton in bo manjkal na povratni tekmi na San Siru. Valižan je ključno pripomogel k tretjemu zadetku, ko je po podaji s kota zaključil Vertonghen. Med varovanci Andree Stramaccionija je najbolj izstopal Ricky Alvarez, ki je v drugem polčasu zapravil zlato priložnost za znižanje. Četrti gol domačih je z obrambo preprečil Handanović, ki je ustavil strel Defoea. Domači vratar Brad Friedel je v zaključku tekme ubranil poskus Antonia Cassana, ki je lepo meril s prostega strela. Ob pritisku Interja se je odpiralo veliko prostora za protinapad, ki pa ga v zaključku z razdalje 20 metrov ni izkoristil Lewis Holtby.

 (Tottenham Hotspur - Inter Milan) Handanović Sigurdsson Zanetti | Avtor: EPA EPA

Poraz Chelseaja, Benítez: ''To ni bila dobra tekma''

Tekma med Chelseajem in domačo Steauo je v Bukarešti podrla rekord po številu navijačev na državnem stadionu, kjer naj bi se zbralo prek 55.000 navijačev. Stadion v romunski prestolnici, ki je po odprtju gostil lanskoletni finale Evropske lige, je rekordno število ljudi sprejel na nedavni kvalifikacijski tekmi za SP 2014 med Romunijo in Nizozemsko. Tekmo si je takrat ogledalo 53.329 navijačev. Chelseajev trener Rafael Benítez je tekmo začel s petimi spremembami glede na zadnji ligaški obračun v Premier League, od prve minute pa so med drugim začeli Fernando Torres, Frank Lampard in Josi Benajun.

Domači so na navdušenje prepolnega avditorija povedli v 34. minuti, ko je Ryan Bertrand podrl Raula Rusescuja, ki je kljub vsem nepisanim pravilom sam izvedel strel z najstrožje kazni in brezhibno zadel. Bertrand je imel kljub velikodušno dosojeni enajstmetrovki tudi srečo, da ga sodnik kot zadnjega branilca ni izključil.

(Steaua Bukarešta - Chelsea) Rafael Benitez | Avtor: Reuters Reuters
Aktualni evropski prvaki, ki se kot prvi zmagovalci Lige prvakov v zgodovini tekmovanja niso uspeli uvrstiti v izločilne boje, so kasneje zaigrali bolje, a sta Benajun in Torres zapravila lepi priložnosti. V 40. minuti je domačega vratar Cipriana Tătărușanuja v obrambo prisilil Yossi Benayoun, to pa je bil do konca prvega dela tudi najbolj nevaren poskus varovancev Rafaela Beníteza.

Igra Chelseaja je bila tudi v drugem polčasu povsem nedinamična in domači nogometaši so to s pridom izkoriščali. Edini, ki se je približal izenačujočemu zadetku, je bil Nemec bosanskih korenin Marko Marin, vendar je njegov poskus ukrotil domači vratar. Poskušal je Eden Hazard, neuspšeno pa sta kombinirala še Frank Lampard in Fernando Torres. Trener Londončanov je na igrišče poslal Juana Mato, a Španec prav tako ni uspel premagal razpoložene domače obrambe. Chelsea se tako na Stamford Bridge podaja z golom zaostanka in brez zadetka v gosteh. Trener modrih Rafael Benítez je po tekmi povedal:

''Bila je težka tekma. Prejeli smo zadetek, kar je šlo v prid domače ekipe. Igrišče ni bilo najboljše, vendar smo razočarani, ker smo prejeli gol po zelo blagem prekršku, medtem ko je dve naši priložnosti z dobrimi obrambami zaustavil njihov vratar. To ni bila dobra tekma. Doma moramo zmagati in vsi vedo, da bo potrebno dvigniti nivo.''

Lazio že opravil levji delež

Rimski Lazio si je na gostovanju pri Stuttgartu priigral lepo prednost pred povratno tekmo v večnem mestu (2:0). Italijanski prvoligaš je domniral v posesti žoge in v 21. minuti zasluženo povedel po tem, ko je Ederson z levico z razdalje približno 15 metrov premagal Svena Ulreicha. Slednji je bil še enkrat premagan v 56. minuti, ko ga je s strelom znotraj kazenskega prostora ugnal Ogenyi Onazi. Že v enem izmed naslednjih napadov je imel Shinji Okazaki priložnost, da prepolovi prednost gostujoče ekipe, a je meril mimo vrat.

Pred povratno tekmo med Anžijem in Newcastle Unitedom na severovzhodu Anglije je še vse odprto, potem ko so bogati Rusi v Moskvi že v prvem polčasu ostali brez brazilskega virtuoza Williana, ki se je poškodoval po trku z oglasnimi panoji, do konca tekme pa niso uspeli zatresti mreže varovancev Alana Pardewa (0:0). Basel je z dvema goloma v zadnjih desetih minutah tekme premagal Zenit (2:0), Benfica pa je bila z golom Rodriga boljša od Bordeauxa (1:0). Na tekmi Levante - Rubin Kazan gledalci niso videli zadetkov.

Evropska liga, osmina finala, prve tekme:

Benfica : Bordeaux 1:0 (1:0)
Rodrigo (21)

Basel : Zenit Sankt-Peterburg  2:0 (0:0)
Diaz (83), Frei (90/11-m)

Tottenham Hotspur : Inter Milan 3:0 (2:0)
Bale (6), Sigurdsson (18), Vertonghen (53)
Handanović je branil celo tekmo, Belec (oba Inter) je bil na klopi.

Levante : Rubin Kazan 0:0

Anži Mahačkala : Newcastle United

Steaua Bukarešta : Chelsea 1:0 (1:0)
Rusescu (34/11-m)

Stuttgart : Lazio 0:2 (0:1)
Ederson (21), Onazi (56)

Viktoria Plzen : Fenerbahče 0:1 (0:0)
Webo (81)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.