Šport > Nogomet
5 ogledov

Evropski poslanci zahtevajo takojšen odstop

sepp blatter EPA
Predsednik Fife Sepp Blatter, ki je odstopil zaradi korupcijskega škandala, a bo zvezo vodil do izrednega kongresa, bi moral po mnenju evropskih poslancev takoj oditi s položaja, Fifa pa bi morala imenovati začasnega predsednika.

Kot je Evropski parlament poudaril v resoluciji, ki so jo poslanci soglasno sprejeli danes v Strasbourgu, je menjava vodstva Fife pomembna za verodostojnost Fife. Fifa bi morala uvesti pregleden, uravnotežen in demokratičen način odločanja, kar bi moralo veljati tudi za izvolitev novega predsednika, še menijo evropski poslanci.

Po sedanjih načrtih nogometne zveze bo naslednik Blatterja, ki je organizacijo vodil 17 let, znan na izrednem kongresu Fife, ki bo na sporedu med decembrom 2015 in marcem 2016.

Parlament poziva tudi k ničelni toleranci do korupcije v nogometu. Ob tem poudarja, da bi morali biti razrešeni vsi predstavniki Fife, vpleteni v finančne nepravilnosti, ter predlaga revizijo vseh odločitev, povezanih s korupcijo ali kriminalom.

Evropski parlament zaradi "obsežne, sistemske in globoko zakoreninjene" korupcije predlaga obsežne reforme Fife, vključno s spremembo statutov, vodstvene strukture, kodeksa in politike delovanja. Zveza bi morala po mnenju poslancev tudi postati bolj pregledna in med drugim časovno omejiti mandate članov svojega izvršnega odbora.

Parlamentarci ob tem pozivajo Fifo k uporabi strogih etičnih standardov ter k oblikovanju kodeksa za vodstvo in izvršni odbor, ki bi ju nadziral neodvisen nadzorni organ. EU in njene članice pa parlament poziva k sodelovanju v preiskavi korupcije v Fifi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.