Šport > Nogomet
23 ogledov

Polom Cityja: Wigan šokiral v 91. minuti

(Manchester City - Wigan Athletic)
1/19
EPA
Wigan Athletic je osvojil prvi FA pokal v več kot osemdesetletni zgodovini kluba, ko je v finalu najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu premagal Manchester City (1:0). Meščani so od 84. minute igrali z igralcem manj, saj je bil izključen Pablo Zabaleta, v prvi minuti sodnikovega podaljška pa je zgodovinski zadetek za Wigan zabil Ben Watson.

Manchester City je zapravil zadnjo priložnost, da si priigra lovoriko v letošnji sezoni. Prihodnost Roberta Mancinija, ki naj bi ga v kratkem zamenjal trener Málage Manuel Pellegrini, je s tem nenadejanim porazom postala še bolj negotova.

Wigan si je zgodovinsko zmago zagotovil v zadnji minuti tekme, ko je vezist Ben Watson z glavo premagal vratarja Joea Harta in varovanci Roberta Martíneza se se veselili prve lovorike pokala FA v več kot osemdesetletni zgodovini kluba. Wigan je postal prvi klub po letu 1988, ki je FA pokal osvojil v svojem prvem poskusu, obenem pa je postal najnižje uvrščena ekipa po letu 1980, ki je slavila v najstarejšem nogometnem tekmovanju na svetu. Ben Watson je z zadetkom v 91. minuti prekinil skoraj štiriletni post proti Manchester Cityju, ki je zadnji zadetek s strani Wigana prejel oktobra 2009.

Wigan zapretil že v uvodu

Pred začetkom tekme je za nespornega favorita veljal Manchester City, ki pa svoje vloge ni upravičil. Meščani so sicer začeli obetavno, a prva resna priložnost na tekmi je pripadla Wiganu. V osmi minuti tekmi je s težavnega položaja z levico poskušal Callum McManaman, ki je za las zgrešil vratnico Joea Harta. City je prevladoval v posesti žoge, vendar so varovanci Roberta Mancinija potrebovali kar pol ure, da so resneje ogrozili nasprotnikova vrata. V 30. minuti je predložek v smeri Carlosa Téveza poslal David Silva, izjemno priložnost Argentinca pa je zaustavil vratar Joel Robles, ki je žogo z nogo odbil mimo vrat. V zaključku prvega polčasa je imel McManaman še eno priložnost, ko je že preigral Harta, njegov strel pa sta blokirala dva branilca sinjemodrih. Na drugi strani je Roblesa preizkusil Gareth Barry.

City tekmo končal z desetimi igralci

Meščani so drugi polčas začeli podobno kot prvega in v 50. minuti so se ponovno povsem približali zadetku. Tévez je podal do rojaka Sergia Agüera, čigar strel je z drsečim startom zaustavil Emmerson Boyce. McManaman je bil še naprej najbolj nevaren nogometaš Wigana in v 66. minuti bi po samostojnem prodoru lahko otežil življenje Hartu, vendar je bil na mestu Vincent Kompany. Angleški napadalec je bil ponovno na delu deset minut kasneje; po udarcu s prostega strela je njegovo žogo (pre)močno udaril Shaun Maloney, a okroglo usnje je nepričakovano zadelo Cityjevo vratnico. V 84. minuti si je drugi rumeni karton priigral Pablo Zabaleta in meščani so morali do konca tekme igrati z igralcem manj. Wigan je ob terenski premoči prevzel pobudo, ki jo je v zadnji minuti tekme kronal Ben Watson. Maloney je podal s kota, Watson pa je z glavo (končno) premagal Harta in Wigan se je veselil zaslužene zmage - največje v zgodovini kluba.

FA pokal, finale:

Manchester City : Wigan Athletic 0:1 (0:0)
Watson (91)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.