Šport > Nogomet
9031 ogledov

Fascinantno: zakaj Messi toliko prehodi med tekmami?

Lionel Messi Epa
Argentinski superzvezdnik je eden izmed nogometašev, ki na tekmah SP v Katarju prehodijo največ kilometrov.

Lionel Messi je nesporno eden najboljših igralcev aktualnega SP v Katarju. Napadalec Argentine, ki je konec junija dopolnil 35 let, se je kontroverznega mundiala udeležil ob zavedanju, da je to bržkone njegova zadnja priložnost za osvojitev tako želenega naslova svetovnega prvaka.

Messi je potreboval le deset minut za zadetek na uvodnem obračunu skupine C, vendar ni mogel preprečiti šokantnega poraza proti Savdski Arabiji (1:2). V drugem krogu je navdušil z veličastnim zadetkom ob zmagi nad Mehiko (2:0), nakar so gavči v zadnjem krogu potrdili uvrstitev v osmino finala z zmago nad Poljsko (2:1).

Lionel Messi | Avtor: Profimedia Profimedia
Argentina je za preboj med najboljših osem premagala Avstralijo (2:1). Znova je blestel Messi, ki je prispeval zadetek, v nadaljevanju pa bi se z lahkoto podpisal še pod kakšno podajo, če ne bi bili njegovi soigralci tako razsipni.

Nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda in angleške izbrane vrste Rio Ferdinand je med prenosom na BBC One ocenil, da je bila Messijeva predstava "ena najboljših, kar smo jih doslej videli na tem prvenstvu."

Še pred začetkom neposrednega prenosa pa je v omenjenem studiu tekla tudi razprava o trenutno zelo pereči temi - številu prehojenih kilometrov na tekmi. Statistika namreč kaže, da je Messi nogometaš, ki na zelenici prehodi več kot kdorkoli drug.

Če pogledamo lestvico nogometašev, ki na tekmo samo s hojo pokrivajo največje razdalje, se Argentinec kar trikrat pojavi med prvo deseterico!

A ker je Messi na tem prvenstvu že dvakrat osvojil priznanje za najboljšega nogometaša srečanja, težko rečemo, da se njegova "ležernost" odraža v neučinkovitosti.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"Messi se skorajda pretvarja, da sploh ni zainteresiran, nato pa nenadoma oživi," je strategijo argentinskega asa povzel Ferdinand. "Zmožen je odpreti prostor iz kateregakoli položaja na zelenici. To je največja razlika med njim in vsemi ostalimi igralci," je dodal nekdanji rdeči vrag.

guardiola | Avtor: Epa Epa
Če kdo, potem se nogometnih sposobnosti sedemkratnega osvajalca zlate žoge zelo dobro zaveda njegov nekdanji trener Pep Guardiola.

Španski strateg, ki je Messija treniral od leta 2008 do 2012, je v okviru serije This is Football na Amazon Prime Video nekoč komentiral: "Zdaj samo gleda in hodi. Hodi! To mi je najbolj všeč. Še vedno je v igri, on je ves čas vpleten. Glavno premika levo in desno, levo in desno. Točno ve, kaj se bo zgodilo. Njegova glava je neprestano v gibanju. Ne teče, ampak spremlja potek dogodkov. Messi začuti šibkost v obrambni liniji. Po petih, desetih minutah igre se mu v glavi izriše načrt, on točno ve, kje se bo naredil prostor."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.