Šport > Nogomet
3 ogledov

Fergiejevih in Ryanovih deset

Se bodo Cristianu Ronaldu izpolnile sanje in bo prihodnjo sezono zaigral v Špani
1/13
Žurnal24 main
Manchester United je z zmago v Wiganu v zadnjem kolu angleškega nogometnega prvenstva ubranil naslov prvaka. Alex Ferguson in Ryan Giggs edina z desetimi naslovi najboljšega v Premiershipu.
 

Zadnjih pet prvakov

2008: Manchester United
2007: Manchester United
2006: Chelsea
2005: Chelsea
2004: Arsenal

V nedeljo je padel zastor nad angleškim Premiershipom , v katerem se vse do zadnjega kola ni vedelo, katero moštvo bo visoko dvignilo pokal za najboljšega v najmočnejšem nogometnem prvenstvu na svetu. V prvi polovici sezone so navduševali Wengerjevi mladeniči iz Arsenala , bolj ko se je sezona prevešala h koncu, pa je voz vse hitreje potiskal Fergusonov Manchester United . Topničarje je v vrsti za dihanje za ovratnik Vragom nasledil Chelsea , ki se je po spodrsljajih Manchestra v Middlesbroughu in Blackburnu ter zmagi na velikem derbiju v 36. kolu točkovno izenačil s Fergusonovo četo, vendarle pa je United zbral dovolj moči in v zadnjih dveh kolih z zmagama proti West Hamu in Wiganu zasluženo osvojil naslov prvaka.

Nemanja Vidić je v dveh letih pri Manchestru osvojil dva naslova angleškega prvaka. © Reuters

 
 
 

Da bi se upokojil? Nikakor! Še moja žena mi to prepoveduje! Pravi, da bi me vsako jutro brcnila skozi vrata, zato je moj odgovor ne. Ona je precej odločna oseba, zato se z njo ne mislim šaliti.

Alex Ferguson

 
Ko je Roman Abramovich leta 2004 prispel k Chelseaju, so številni napovedovali, da bodo ruski milijoni tehtnico prevesili na stran novinca v klubu prestižnih. Claudiu Ranieriju ni uspelo, je pa zato Joséju Mourinhu , ki je v letih 2005 in 2006 v London prinesel dva zaporedna naslova angleškega prvaka. Manchester, ki si je pred prihodom ruskega mogotca naslove podajal z Arsenalom, se je moral odzvati. Fergusonu je prvič sekira padla v med januarja leta 2006, ko je za relativno majhen znesek dobil dva odlična branilca – Nemanjo Vidića in Patricea Evraja – tudi druge okrepitve v času pred in po dveletni vladavini Chelseaja pa so uspešno sestavljale nov mozaik. Michael Carrick je okrepil takrat šibko igralno mesto na sredini igrišča, nakupi pred začetkom letošnje sezone ( Owen Hargreaves , Anderson in Nani ) pa so izpopolnili izjemno zasedbo, za katero tudi Ferguson sam priznava, da je boljša od tiste, ki je leta 1999 osvojila naslov evropskega prvaka. "Ves čas me sprašujete isto vprašanje. No, naj vam bo. To moštvo je fenomenalno in če bodo ti fantje v Moskvi osvojili naslov evropskega prvaka, sploh ne bo več dvoma o tem, ali je to najmočnejše moštvo v zgodovini Manchestra," je povedal Ferguson.

Ryan Giggs je prav tako kot njegov trener Alex Ferguson osvojil kar deset naslovov prvaka. © Reuters

 
 

Manchester United v sezoni 2007/08

Najboljši strelec: Cristiano Ronaldo (31)
Najvišja zmaga: 6:0 proti Newcastlu
Največ gledalcev: 76.013 proti West Hamu
Največ rumenih kartonov: Wes Brown (8)

Mešanica mladosti (Ronaldo, Rooney, Tevez, Nani, Anderson), stabilnosti (Ferdinand, Carrick, Vidić) in izkušenj (Van der Sar, Scholes, Giggs) je bila naravnost perfektna. Ko je zatajil eden, je voz porinil drugi, simbolika v zadnjem kolu pa kar ne bi mogla biti bolj nazorna: v prvem polčasu je Manchester iz bele točke v vodstvo povedel Cristiano Ronaldo , piko na i pa je deset minut pred koncem postavil legendarni Ryan Giggs . "V drugem polčasu smo zapravili nekaj priložnosti, pa tudi njihov vratar je branil izjemno. Govoril sem si 'daj, prosim, zabijmo že ta gol', nakar je to uspelo prav najstarejšemu igralcu v moštvu Ryanu Giggsu. Preprosto fantastično," je po tekmi sijal Fergie, ki si z Giggsom deli zares enkraten in neponovljiv dosežek: skupaj sta Škot in Valižan z angleškimi koreninami osvojila kar deset zmag v Premiershipu. "Občutek je neverjeten. Osebni rekordi me ne zanimajo, vse, kar šteje v nogometu, so velike lovorike. Presrečni smo, toda čez deset dni nas čaka še ena izjemna tekma. Želimo osvojiti tudi Ligo prvakov," je povedal 34-letni Giggs .

Alex Ferguson – rojeni zmagovalec © Reuters

 
Sir Alex Ferguson je k Manchestru prispel leta 1985, tedaj pa je ob prevzemu dela povedal, da želi s prestola največjega vreči Liverpool . Triindvajset let za tem je to skorajda že postala realnost: Manchester je v nedeljo osvojil že svoj 17. naslov in tako za velikim tekmecem zaostaja le še za en naslov. "Mislim, da jih bomo kmalu prehiteli, morda že čez dve leti! Ta ekipa ima vse: mladost, željo in talent. Verjamem, da bodo osvojili še ogromno lovorik," je povedal Ferguson, ki o upokojitvi – s to se je resno spogledoval v sezoni 2001/02 – zdaj sploh noče razmišljati. "Da bi se upokojil? Nikakor! Še moja žena mi to prepoveduje! Pravi, da bi me vsako jutro brcnila skozi vrata, zato je moj odgovor ne. Moja žena je precej odločna oseba, zato se z njo ne mislim šaliti. Ponosen sem na to, da sem tukaj zdržal tako dolgo. Je pa tudi res, da je zame precej lažje kot za druge trenerje, saj delam pri fantastičnem klubu. Le kako bi lahko živel brez vsega tega?" je bil dan po novem naslovu prešerne volje Ferguson.

 

Preberite še ...

Manchester tretjič ali Chelsea prvič?
Giggs zapečatil usodo Chelseaja
Ključi uspeha rdečih vragov

Ko je govora o uspehih Manchester Uniteda, se preprosto ne da prezreti igralca, ki je najbolj zaznamoval letošnjo sezono – portugalskega čudežnega dečka Cristiana Ronalda . Ta je v Wiganu zabil svoj 41. letošnji zadetek v vseh tekmovanjih ter 31. v angleškem prvenstvu. Rekorda sicer ni porušil – tega si s 34 zadetki še vedno lastita Andy Cole in Alan Shearer – je pa postal z naskokom najboljši strelec v zgodovini prvenstva, ki sicer po svoji nogometni izobrazbi ni napadalec. "Ko smo videli Cristiana tisti večer v Lizboni, smo vedeli, da se v Anglijo brez njega preprosto ne smemo vrniti. Vse od takrat je bil kos vsem izzivom in še dandanes napreduje na vsakem treningu. Tako motiviranega nogometaša še nisem videl. Brez kančka dvoma lahko rečem, da je Cristiano trenutno najboljši nogometaš na svetu," je povedal Ferguson.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.