Šport > Nogomet
27 ogledov

Ferguson: "City še sto let za Unitedom"

navijači Manchester City Queens Park Rangers Premier League Anglija liga prvenst EPA
Po infarktnem zaključku sezone v angleški Premier League je trener Manchestra Uniteda Sir Alex Ferguson čestital mestnim rivalom Cityju za osvojeni naslov prvaka. Spoštovanje mestnega soseda kljub vsemu ni trajalo dolgo, saj je Ferguson že izjavil, da je City še vedno "sto let" za Unitedom. Roberto Mancini pravi, da je naslov zaslužen.

"Lahko ponavljajo kolikor hočejo - to tudi pričakuješ - ampak zgodovina našega kluba nas loči," je po izgubljenem naslovu prvaka razglabljal Sir Alex Ferguson. "Za to nam ni potrebno skrbeti. Mislim, da imamo bogato zgodovino, boljšo kot kdor koli in potrebovali bodo sto let, da bodo prišli na našo raven."

Naslov prvaka je Manchester United na zadnji dan prvenstva izgubil na najbolj dramatičen način v zgodovini Premier League in verjetno tudi angleškega prvenstva. Tudi zmaga rdečih vragov pri Sunderlandu na koncu ni bila dovolj, saj je Manchester City s praktično zadnjim strelom na domači tekmi ugnal Queens Park Rangers.

"Sprejmemo izzive. V tem smo dobri," je nadaljeval Ferguson. "Na začetku sezone, če se prav spomnim, sem rekel, da bo 82 točk verjetno dovolj za naslov prvaka, mi pa smo jih osvojili še sedem več. Ampak, poglejte, ni pomembno, saj smo izgubili prvenstvo. To je krut način, ampak v 25 letih tukaj sem imel veliko vzponov in padcev. 89 točk bi bilo v večini sezon dovolj za naslov."

Mancini: "Nisem verjel, da bomo zmagali"

Na stadionu Etihad so ob izteku 90. minute obupali že prav vsi, celo Cityev trener Roberto Mancini, ki pa so mu njegovi varovanci pripravili finiš iz najlepših italijanskih sanj in z goli Edina Džeka in Sergia Agüera prinesli prvi naslov modremu delu Manchestra po 44 letih. Veselje je bilo na koncu dvojno, saj je ob porazu Boltona obstal tudi njihov nasprotnik QPR.

"Zaslužili smo si," je po tekmi dejal Mancini. "Igrali smo najboljši nogomet. Zabili smo največ golov, jih prejeli najmanj. United smo premagali dvakrat. Še nikoli nisem videl takšnega zaključka. V zgodovini kluba takšnen zaključek ne obstaja. Zelo sem ponosen na svoje igralce. Želeli so si osvojiti ta naslov do zadnje sekunde zadnje tekme. Pet minut pred koncem si nisem mislil, da bomo zmagali."

City mora počasi začeti s "fair playem"

Po osvojenem naslovu bodo morali bogati lastniki Cityja iz Abu Dabija močno omejiti svoje zapravljanje, ki je največji uspeh kluba po 44 letih tudi omogočilo. V klub naj bi se z računa šejka Mansourja Bin Zayeda Al Nahyana, člana vladajoče družine Abu Dabija, v zadnjih letih zlilo kar 998 milijonov evrov. Nova pravila Evropske nogometne zveze (Uefa) naj bi namreč močno omejila zapravljanje bogatih lastnikov in posledično zadolževanje klubov.

"Prav možno je, da takšnega kluba kot je Manchester City še nekaj časa ne bomo videli v Premier League," je povedal profesor Simon Chadwick z univerze v Coventryju. "Uefina 'fair play' pravila so začela omejevati finance klubov in jih siliti v to, da začnejo delati prihodke ali začnejo nižati izdatke."

City je v sezoni 2010/11 objavil izgube v višini 245 milijonov evrov, kar je bil nov angleški rekord, a so v klubu zatrdili, da se številka ne bo zvišala. "Manchester City je glede finančnega 'fair playa' že v zaostanku. V sezoni 2011/12 bo Uefa prvič začela spremljati klube, City pa ne more več zavlačevati s sprejemanjem ukrepov," dodaja odvetnik Karish Andrews.

Pri klubu so v zadnjem času sklenili nekaj velikih pogodb, ki jim bodo pomagali dvigniti prihodke in zmanjšati izgubo. Desetletna pogodba z abudabijevskim Etihad Airways jim že od začetka sezone prinaša 43 milijonov evrov letno, pred tednom dni pa so za začetek sezone 2013/14 podpisali pogodbo z opremljevalcem Nike.

Dogajanje iz tunela stadiona Etihad pred, med in po tekmi s QPR (vir - YouTube):

Komentarjev 1
  • bojovi 16:00 14.maj 2012.

    Opsala, to pa je smrt za Mancinija :).