Šport > Nogomet
34 ogledov

FF: Katar kupil SP 2022, zraven tudi Platini!

France Football Qatargate Katar SP svetovno prvenstvo 2022 naslovnica afera Reševalni pas/Twitter
Francoska revija France Football bo v svoji novi izdaji objavila 20 strani dolgo poročilo, v katerem razkrivajo, kako je Katar pri uspešni kandidaturi za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 kupoval glasove. Prste naj bi imel vmes tudi predsednik Uefe Michel Platini.

V dosjeju z naslovom Qatargate skuša revija France Football razkriti, kako je Katar na nepošten način dobil organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022. Pri reviji sodelovanja pri prevari obtožujejo Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) in nogometni zvezi Francije (FFF) ter Združenih arabskih emiratov (UAEFA).

Prav tako namigujejo na to, da je predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini sodeloval kot organizator pogajanj s Katarci. Platini je bil namreč na večerji s takratnim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in katarskim premierjem, kjer naj bi se dogovorili za kupovanje glasov.

"Nekega dne me je Sarkozy povabil na večerjo, kjer je bil tudi katarski premier. Gospod Sarkozy mi ni nikoli med večerjo rekel, naj glasujem za Katar. Povabil me je na večerjo, ampak vedel sem, da to ne bo vplivalo na to, koga bom volil," se brani Platini.

Zmagali kljub veliko pomanjkljivostim

Na koncu so Katar 2. decembra leta 2010 senzacionalno izbrali za organizatorja SP 2022, za katerega se zaradi vročine še vedno ne ve, ali ga bo sploh mogoče organizirati v poletnih mesecih. Katar je takrat premagal kandidature Združenih držav Amerike, Avstralije, Južne Koreje in Japonske.

Katarci so zmagali zahvaljujoč glasovom 14 od 22 članov izvršnega odbora Fife, s katerimi so premagali glavne favorite ZDA, čeprav je imela po poročanju France Footballa njihova kandidatura veliko pomanjkljivosti, med drugim tudi to, da za večino stadionov sploh še niso imeli načrta.

"Glasoval sem za Katar, ker je bil čas, da gremo v eno izmed držav v tem delu sveta. Petkrat so že bili kandidati," je nedolgo po objavi rezultatov glasovanja svojo odločitev branil Platini. Na nečedne posle je pred kratkim opozoril tudi nekdanji podpredsednik Fife Jack Warner.

Warner, ki so ga s položaja vrgli prav zaradi podkupovanja, je namignil, da so štirje člani izvršnega odbora prejeli po 20 milijonov dolarjev nagrade. Omenjeni štirje naj bi bili Kamerunec Issa Hayatou, Paragvajec Nicolás Leoz, Argentinec Julio Grondona in Gvatemalec Rafael Salguero, ki so glasovali za - Katar!

Komentarjev 1