Šport > Nogomet
16 ogledov

Fifa bi za doping testirala tudi sodnike

sodniki euro 2012 skomina EPA
Strokovnjaki za medicino pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so začeli pobudo, da bi za uporabo prepovedanih poživil in drog poleg nogometašev začeli testirati tudi sodnike. Delivci pravice morajo že zdaj prestati preizkuse telesne pripravljenosti, doping pa naj v sodniškem svetu sicer ne bi bil težava.

"Sodnike moramo obravnavati kot del igre," je delegatom na Fifinem zdravniškem kongresu v Budimpešti dejal direktor zdravniške službe Jiri Dvorak. "O tem smo se začeli pogovarjati in to je nekaj za prihodnost. V prihodnje bi lahko morda vključili tudi antidopinški program za sodnike. Ni nobenih znakov, ki bi nakazovali na težave, ampak to je nekaj, čemur moramo posvetiti pozornost. Sodniki so spregledana populacija."

Sodniki najvišjega kakovostnega ranga in mednarodni delivci pravice morajo že zdaj prestati preizkuse telesne pripravljenosti, v prihodnosti pa jih kot kaže čakajo tudi testi za doping, kot jih naključno prestajajo nogometaši. Testi bi zajeli tudi slovenske sodnike vključno s trenutno najvišje rangiranim Damirjem Skomino, ki bo s svojimi pomočniki sodil na letošnjem Euru 2012.

"Sodnik je atlet na igrišču in mislim, da bi morala zanj veljati enaka pravila," je pristavil Michel D'Hooghe, dolgoletni predsednik Fifinega medicinskega komiteja. Predstavnik sodnikov Howard Webb, sodnik finalne tekme na svetovnem prvenstvu leta 2010, je zatrdil, da sodniki sprejemajo vsak ukrep, ki bo pokazal, da je nogomet "čist".

"Mislim, da to za nas ni težava, saj sodelujemo na tekmovanju kot takšnem," je dejal Webb. "Če je to nekaj, kar želi storiti Fifa, potem se s tem strinjamo. Če bo to pokazalo, da so vsi, ki so vpleteni v igro, povsem čisti, potem tako mora biti."

Kazni nogometaše prizadanejo bolj kot posameznike

David Howman, generalni direktor Svetovne protidopinške agencije (WADA), je na konferenci še povedal, da bi se lahko pravila za grešnike kmalu spremenila. Igralci, ki so uporabljali nedovoljena sredstva, bi se lahko namreč prej vrnili k treningom, kazen igranja tekem pa bi ostala nespremenjena.

"Razmišljamo o idejah, kako bi lahko speljali zmanjševanje kazni in hitrejšo vrnitev na treninge," je dejal Howman. D'Hooghe je še pristavil, da igralce v ekipnih športih kazni zaradi dopinga prizadenejo bolj kot njihove kolege v individualnih disciplinah, saj lahko ti kljub kazni še naprej trenirajo in se v tekmovalni pogon vrnejo povsem pripravljeni, ko se njihove kazni končajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.