Šport > Nogomet
16 ogledov

Fifa bo dobila novega predsednika

Sepp Blatter EPA
Mednarodna nogometna zveza bo po številnih pretresih, škandalih in aferah v petek izvolila novega predsednika. Delegati bodo v hotelu Baur au Lac v Zürichu izbirali med peterico kandidatov.

Delegati bodo v petek izbirali med 39-letnim predsednikom jordanske nogometne zveze, princem Alijem bin al Husseinom, predsednikom azijske nogometne zveze, 49-letnim bahrajnskim šejkom Salmanom bin Ebrahimom al Khalifo, nekdanjim funkcionarjem Fife, 57-letnim Francozom Jeromom Champagnem, 45-letni generalnim sekretarjem Uefe, Švicarjem Giannijem Infantinom, ter Južnoafričanom Tokyom Sexwalejem.

Fifo je vse od leta 1998 vodil Sepp Blatter, ki je nov mandat dobil maja lani, toda nekaj dni kasneje napovedal odstop, saj ni čutil podpore. Takrat so Fifo začeli pretresati številni škandali in korupcijske afere. Švicar je dobil prepoved delovanja v nogometu zaradi spornih izplačil prvemu možu Evropske nogometne zveze Michelu Platiniju, ki je prav tako suspendiran.

Al Khaifa ne bi prejemal plačila

Šejk iz Bahrajna v primeru zmage obljublja, da bo Fifo dvignil iz pepela. Pred škandalom je javno podpiral Platinija, prvega moža Evropske nogometne zveze, ki bi moral biti njegov protikandidat, a mu je to preprečila vpletenost v sporna izplačila s strani Fife. Bogati funkcionar je že pred časom napovedal, da za svoje delo ne bo plačan, če zmaga na volitvah. Obljublja, da bo ločil Fifine nogometne in poslovne aktivnosti, v organizacijo pa povabil zunanje strokovnjake. Po napovedih bo močan kandidat, saj so mu glasove obljubili v azijski in afriški nogometni konfederaciji, ki imata skupaj 100 od 209 glasov, v njegovi ekipi pa verjamejo, da lahko dobi tudi podporo Južne Amerike in Karibov.

Princu Aliju primanjkuje simpatizerjev

Princ Ali je bil na majskih volitvah zadnji Blatterjev tekmec. V času volilne kampanje je prepotoval svet, da bi dobil glasove in zmagal na volitvah. Bil je član Fifinega izvršnega odbora, nato pa je na njegov stolček sedel šejk Salman, s katerim se bo zdaj udaril za predsedniško mesto. Če bo uspešen, obljublja državam članicam višje letno izplačilo. "Moramo preseči zakoreninjeno korupcijo in politično ustvarjanje dogovorov. Ne verjamem, da lahko Fifa vrne šport ljudem brez novega vodstva, ki je nedotaknjeno s praksami preteklosti," meni jordanski princ. Za zdaj ga je javno podprla le iraška nogometna zveza.

Champagne napoveduje notranje reforme

Champagne je bil 11 let eden glavnih Fifinih uradnikov pod vodstvom Blatterja, v primeru zmage pa obljublja "reforme znotraj organizacije, ki jo pozna."

Prepričan je, da je že do zdaj naredil dobre stvari za nogomet. Nekdanji diplomat v Omanu, Kubi in Braziliji ima podporo enega najboljših nogometašev vseh časov Peleja. Bil je mednarodni svetovalec Blatterja, namestnik generalnega sekretarja Fife med leti 2002 in 2005, nato pa še direktor mednarodnih zadev. V volilni kampanji je poudarjal nepravilnosti v svetovnem nogometu in opozarjal na "nevarne" in "demagoške" obljube njegovih protikandidatov.

Bo NZS podprla Infantina?

Infantino je postal kandidat po suspenzu Platinija, najverjetneje pa bo tisti kandidat, ki bo dobil glas Nogometne zveze Slovenije. Generalni sekretar Uefe ima velik vpliv med evropskimi klubi. "Ne rabim moči. Pred nekaj meseci nisem niti razmišljal o kandidaturi," pravi Infantino, ki je že za čas volilne kampanje napovedal, da bi rad razširil SP iz 32 na 40 reprezentanc, pravi tudi, da zagovarja organizacijo SP dveh ali več držav. V primeru zmage bi rad vsaka štiri leta vsaki državi članici dal pet milijonov dolarjev in 40 milijonov vsaki od šestih konfederacij. Je eden od ustvarjalcev Uefinega finančnega fair-playa.

Sexwale stari znanec Nelsona Mandele

Sexwale je z Nelsonom Mandelo preživljal čas v zaporu zaradi terorizma in načrtovanja državniškega udara, nato pa postal finančni mogotec in politik, zdaj želi postati prvi predsednik Fife iz Afrike. To mu bo težko uspelo, saj nima podpore afriške konfederacije, vprašanje je tudi, če bo dobil glas Južne Afrike. Bil je član organizacijskega odbora svetovnega prvenstva 2012 v JAR, po njem pa je postal član antirasističnega in antidiskriminacijskega odbora Fife.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.