Šport > Nogomet
7 ogledov

FIFA bo posegla med Koreji

Si bosta Severna in Južna Korea segli v roko? Žurnal24 main
Kvalifikacijska tema za svetovno prvenstvo leta 2010 med Severno in Južno Korejo ostaja pod vprašajem. V spor bo sedaj posegla Mednarodna nogometna organizacija.

Dogovori vodilnih mož nogometnih zvez Severne in Južne Koreje glede organizacije medsebojne tekme v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010 so propadli, tako da bo napet položaj skušala rešiti Mednarodna nogometna zveza (FIFA).

Tekma med Severno in Južno Korejo bi morala biti 26. marca v Pjongjangu, toda do spora med državama je prišlo zaradi himen in zastav. Gostitelji v Severni Koreji zahtevajo, da se himen ne odigra, ampak se zaigra le ena narodna pesem, ki je enako priljubljena na vsem korejskem polotoku. Severna Koreja prav tako zahteva, da se dvigne le tista zastava, pod katero športniki iz obeh držav nastopajo na olimpijskih igrah. Toda po pravilih FIFA se morata pred vsako mednarodno tekmo zaigrati nacionalni himni in dvigniti zastavi obeh držav.


Kvalifikacijska tekma med obema Korejama ostaja pod vprašajem. © Action Images

 

"Najverjetneje se ne bomo več pogovarjali s kolegi iz Severne Koreje. Ni nam uspelo rešiti osnovnih težav in vsak prihodnji pogovor bi bil le izguba časa," je dejal eden izmed predstavnikov južnokorejske zveze. Čeprav sta državi tehnično gledano še vedno v vojni, saj premirje po spopadih med letoma 1950 in 1953 še ni bilo podpisano, sta Koreji v zadnjih letih na olimpijskih igrah in drugih velikih mednarodnih tekmovanjih nastopali pod skupno zastavo. Ta belo-modra zastava ima na sredini korejski polotok, kot himna pa služi ena izmed starih narodnih pesmi.

Sicer pa sta obe Koreji uspešno začeli kvalifikacije za SP 2010 , ki ga bo gostila Južnoafriška republika. Južna Koreja je doma premagala Turkmenistan (4:0), Severna Koreja pa je v gosteh premagala Jordanijo (1:0).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.