Šport > Nogomet
29 ogledov

Fifa: Messijevih 88 golov ni naš rekord

španski pokal cordoba barcelona messi Reuters
Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so zatrdili, da ne bodo posegali v debate okrog dosežka Lionela Messija, ki je v koledarskem letu 2012 zabil rekordnih 88 golov. Tovrstne znamke, tudi domnevnih 107 zadetkov Zambijca Godfreyja Chitaluja, po besedah tiskovnega predstavnika Fife niso uradni rekordi njihove organizacije.

"Fifa ne šteje ligaških dosežkov, zato to ni uradni rekord Fife," je o dosežku Lionela Messija, ki je v letu 2012 zabil rekordnih (?) 88 zadetkov, za BBC dejal predstavnik za stike z javnostjo pri Fifi Alex Stone.

Mednarodna nogometna zveza namreč hrani statistiko zgolj za mednarodna tekmovanja pod njenim okriljem, zato ni možno potrditi ali ovreči rekordov nogometašev po celem svetu, ki poleg mednarodnih igrajo tudi klubske tekme.

"Nimamo baze podatkov, ki bi podrobno opisovala vsako nogometno tekmo, ki je bila kadarkoli odigrana v vseh državah po svetu od njihove ustanovitve," je nadaljeval Stone. "To gotovo ni povezano s pristranskostjo - če lahko potrdimo rekorde z naših tekmovanj, to z veseljem storimo. To je vrsta podatkov, ki jih navijači in mediji radi vidijo."

"Podatek izbrskal nekdo iz medijev"

Stone je še potrdil, da Fifa Messiju ni priznala rekorda. Argentinec je 9. decembra s 86. golom v koledarskem letu 2012 presegel do tedaj rekordno znamko Nemca Gerda Müllerja. Toda nemudoma so se oglasili iz Zambije, kjer trdijo, da je njihov pokojni nogometaš Godfrey Chitalu istega leta kot Müller zabil 107 golov, svoje račune o golih Zica (89 golov) pa imajo tudi Brazilci.

"(Messijev, op. a.) rekord je takšen, da je nekdo iz medijev očitno iz nekje zbral podatke in opazil, da bo Messi kmalu presegel ta rekord," je še zaključil Stone.

Hrvaški trener: "Chitalu sposoben zabiti desetkrat"

Zambijska propaganda lika in dela Godfreyja Chitaluja medtem ne pojenja. Oglasil se je tudi hrvaški trener Ante Bušelić, ki je bil med letoma 1971 in 1976 selektor Zambije z mitskim strelcem na čelu. Zdaj 81-letni strateg je za Sportske novosti dejal, da mu takrat nihče ni povedal, da je Chitalu zabil 107 golov, da pa je bil česa takega prav gotovo sposoben.

"Ko sem prišel tja, sem ga spoznal kot odprtega, vražjega fanta, ki je znal na ligaških tekmah zabiti sedemkrat, osemkrat in tudi desetkrat. Bil je dominanten, nemogoče ga je bilo zadržati - bil je tudi hiter in dinamičen. Res je, da tekmovalnost ni bila na tako visokem nivoju kot v Španiji, ampak gola ni lahko zabiti. Ne glede na to, kje kdo igra," se spominja Bušelić.

"Messi je subtilen, igra z obema nogama, zna vse. Chitalu je bil drugačen, bil je 'furija', ki je šla direktno proti nasprotniku, brez veliko fines. Vse je bilo direktno," je še dodal hrvaški trener.

Komentarjev 2
  • bla_blabla 20:34 14.december 2012.

    Cudi me da se Hrvati niso nasli kakega svojega fuzbalerja, ki je zabil kakih 150 golov v eni sezoni ob tem da je bil 8 mesecev poskodovan :)

  • McClain 19:58 14.december 2012.

    mi jih pa pa konc s tem. Zdaj sam se cakam da se na Antarktiki najde nekdo ki je na drzavnem prvenstvu 100m skinu v 8,42