Šport > Nogomet
23 ogledov

Fifa odvisna od SP: 452 mio dobička

Sepp Blatter Fifa Žurnal24 main
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je objavila rezultate finančnega poslovanja zadnjih štirih let. V tem obdobju je imela krovna nogometna zveza 452 milijonov evrov dobička.

Skupaj je Fifa vknjižila za tri milijarde evrov prihodkov od televizijskih pravic in oglaševalskih pogodb. 87 odstotkov prihodkov je rezultat SP. Fifa je med letoma 2007 in 2010 zapravila 2,55 milijarde evrov, njen dobiček samo za leto 2010 pa znaša 145 milijonov evrov. Lansko svetovno prvenstvo je Fifine finančne rezerve dvignilo na 0,92 milijarde evrov. "Fifa je finančno možna in odvisna od svetovnih prvenstev," je poudaril finančni direktor Markus Kattner. "To kaže, da se mora Fifa razvijati naprej, da ne bi bila odvisna le od SP."

V Riu šest južnoameriških ekip
Fifa je določila, da bodo celinske kvote za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji ostale enake kot doslej. To pomeni, da bo Južna Amerika prvič v zgodovini lahko imela šest reprezentanc na zaključnem turnirju. Brazilija je kot gostiteljica že uvrščena na SP 2014, še štiri južnoameriške reprezentance si bodo uvrstitev na SP priigrale v kvalifikacijah, petouvrščena ekipa iz južnoameriških kvalifikacij pa bo igrala dodatne kvalifikacije za SP.

Prav prek dodatnih kvalifikacij si je Urugvaj izboril igranje na SP 2010 v Južnoafriški republiki, kjer je nato prišel vse do polfinala. Šušljalo se je, da bo Fifa odvzela eno mesto Južni Ameriki, toda predsednik Fife Sepp Blatter je objavil, da se formula razdeljevanja kvot ne bo spremenila. Na SP se bo tako uvrstilo 13 evropskih reprezentanc, pet iz Afrike, štiri iz Azije in tri iz Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Še dve vstopnici na SP 2014 bodo podelili po dodatnih kvalifikacijah, v katerih bodo igrali prvak Oceanije, petouvrščena reprezentanca iz Azije, peta južnoameriška ekipa in četrta ekipa iz kvalifikacij Severne in Srednje Amerike ter Karibov.

Dekleta v Kanadi
Fifa je na zasedanju v Zürichu določila tudi gostitelja ženskega svetovnega prvenstva leta 2015. Po odpovedi Zimbabveja – zaradi pomanjkljive infrastrukture – ga bo gostila Kanada. Ta bo že leto prej gostila tudi SP ženskih reprezentanc do 20 let. Prihodnje leto bo SP do 20 let v Uzbekistanu, leta 2014 pa se bodo v Čilu merile najboljše reprezentance sveta do 17 let.

Moško SP do 20 let bo leta 2013 v Turčiji, leta 2015 pa na Novi Zelandiji. Najboljši nogometaši sveta, stari do 17 let, se bodo leta 2013 merili v Združenih arabskih emiratih, dve leti pozneje pa v Čilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.