Šport > Nogomet
678 ogledov

Fifa prejela zahtevo za plačilo 418 milijonov evrov

Šport: Fifa prejela zahtevo za plačilo 418 milijonov evrov Epa
Fifa ni storila dovolj, da bi zaščitila delavce, ki delajo na projektu SP v Katarju, opozarja organizacija Amnesty International.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) od Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zahteva vsaj 440 milijonov dolarjev (približno 418 milijonov evrov). Po mnenju AI bo tako krovna nogometna organizacija prispevala za pomoč pri odpravljanju zlorab tujih delavcev v Katarju, gostitelju letošnjega svetovnega prvenstva.

AI je skupaj z drugimi organizacijami za človekove pravice in različnimi skupinami nogometnih navijačev ta teden pisal predsedniku Fife Gianniju Infantinu, v katerem vztraja, da gre za minimalni znesek za ustanovitev posebnega programa pomoči.

Gre za znesek, ki je enak celotnemu nagradnemu skladu Fife za letošnji mundial, ki bo od 21. novembra do 18. decembra.

 | Avtor: Epa Epa
Pri AI menijo, piše nemška tiskovna agencija dpa, da bi tak program finančnih nadomestil pomagal družinam migrantov, ki so umrli pri infrastrukturnih projektih v Katarju vse od leta 2010, in tudi poškodovanim, ter povrnil stroške tistim delavcem, ki so jim brezvestni delodajalci zadržali plačila ali so bili prisiljeni plačati pristojbine za zaposlitev.

Program, za katerega AI meni, da bi ga morala financirati tudi katarska vlada, bi moral delovati tudi pri preprečevanju zlorab delavcev migrantov v prihodnosti, so sporočili iz organizacije.

V pismu Infantinu so zapisali: "Ko je Fifa dodelila svetovno prvenstvo Katarju, je vedela ali bi morala vedeti, kakšna tveganja to pomeni za pravice delavcev migrantov glede na slabo stanje človekovih pravic v tej državi in prepoved sindikatov."

Pa vendar je Fifa to storila, še piše v pismu, ne da bi Katarju postavila kakršne koli pogoje za zaščito pravic delavcev: "Z dodelitvijo svetovnega prvenstva 2022 Katarju je Fifa prispevala k zlorabi delavcev migrantov, ki so delali na projektu SP in povezanih projektih, ki so sledili."

"Začetek prvega svetovnega prvenstva na Bližnjem vzhodu bi moral biti trenutek veselja in ponosa za ljubitelje nogometa po vsem svetu. Toda dokler ni vsem delavcem povrnjena škoda, turnirja ni mogoče zares praznovati," so še zapisali pri AI.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.