Šport > Nogomet
16 ogledov

Fifa si poskuša povrniti ugled

fifa tiskovna konferenca stol EPA
Izvršni odbor Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je na zasedanju v Zürichu podprl predloge reform, s katerimi bodo krovni nogometni organizaciji poskušali povrniti kredibilnost.

Če bo 209 članic Fife na izrednem kongresu, ki bo 26. februarja, podprlo predloge reform, bo to med drugim pomenilo, da bo predsednik Fife po novem na tem položaju največ tri štiriletne mandate. Ta omejitev velja tudi za člane nekaterih ključnih odborov pri Fifi, tudi izvršnega.

Med predlogi je tudi ločitev političnih in upravnih funkcij. Svet Fife (ta bo zamenjal zdajšnji IO) bo odgovoren za vzpostavitev celostne strateške smeri zveze, generalni sekretariat pa bo nadzoroval operativne in komercialne aktivnosti, ki bodo nujne za izpeljavo te strategije. Člane sveta Fife bodo volile članice Fife po volilnem pravilniku, Fifina revizijska komisija pa bo izvajala izpopolnjena preverjanja integritete.

Ključne finančne odločitve bodo sprejemale finančna, razvojna in upravna komisija. V teh bo minimalno število neodvisnih članov, ki jih bo preverila revizijska komisija.

Učinkovitost odborov oziroma komisij bodo skušali doseči z zmanjšanjem števila teh. Zdaj jih je 26, po novem jih bo devet. V te si želijo bolj vključiti nogometno družino in zagotoviti, da bodo vse članice Fife imele večji pomen in bile bolj učinkovite.

Večjo transparentnost pa hočejo doseči z ustanovitvijo komisije ključnih nogometnih deležnikov, ki bo predstavljala oziroma zastopala igralce, klube, lige in druge ključne akterje v nogometnem svetu.

Med predlogi je bila tudi širitev števila reprezentanc na svetovnih prvenstvih z zdajšnjih 32 na 40, kar bi veljalo od leta 2026 dalje. A o tem se na zasedanju niso dogovorili in bodo ta predlog obdelali na enem od prihodnjih sestankov. Azijski in afriški predstavniki so podprli predlog, a so ga vseeno preložili na poznejši termin.

Aretacije se vrstijo, Američani nadaljujejo preiskavo

SP se je s 16 na 24 reprezentanc razširilo leta 1982, leta 1998 pa je v Franciji prvič nastopilo 32 ekip. Kandidacijski proces za SP 2026 so prav tako prestavili, in sicer poleti, ko je na plan udarila korupcijska afera, povezana z dodelitvijo SP 2018 in 2022 Rusiji in Katarju, in do temeljev zamajala ugled Fife.

Takrat so aretirali sedem uglednih članov Fife zaradi suma vpletenosti v več deset milijonov dolarjev "težko" korupcijo, danes pa so v Zürichu aretirali še dva uradnika Fife, Alfreda Hawita, šefa nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov, ter predsednika južnoameriške nogometne zveze Juana Angela Napouta.

Oba bremenijo obtožbe o jemanju podkupnin pri prodaji televizijskih oziroma marketinških pravic za večje turnirje v Latinski Ameriki in za tekme kvalifikacij za SP. Njuna predhodnika Jeffrey Webb in Eugenio Figueredo sta bila zaradi podobnih obtožb aretirana 27. maja, prav tako v Zürichu.

O novih aretacijah bo zvečer spregovorila tudi ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch. Prav Američani namreč vodijo mednarodno preiskavo o korupciji v nogometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.