Šport > Nogomet
111 ogledov

Fifi na račun kapnilo 171 milijonov evrov

Fifa zaščitni znak logo Epa Simbolična fotografija.
Krovna svetovna nogometna federacija je bogatejša za zajeten kup denarja.

Ministrstvo za pravosodje Združenih držav Amerike je Fifi dodelilo kar 201 milijon dolarjev oziroma 171 milijonov evrov odškodnine zaradi nezakonitih dejavnosti nekdanjih najvišjih funkcionarjev organizacije.

Gre za denar, ki so ga leta 2015 zasegli švicarski organi v imenu ministrstva za pravosodje ZDA med preiskavo nezakonitih rabot predstavnikov krovnega organa svetovnega nogometa, med več kot 40 funkcionarji je bil obtožen tudi nekdanji prvi mož federacije Švicar Sepp Blatter.

Na sedežu Fife v Zürichu so v torek potrdili, da je pravosodno ministrstvo Fifini fundaciji podelilo odškodninski sveženj. Gre za vsoto, zaseženo z bančnih računov posameznih funkcionarjev, ki so se znašli v preiskavi, s katero se pokriva izguba, ki so jih utrpele Fifa, ter celinski federaciji Severne, Srednje Amerike in Karibov (Concacaf) ter Južne Amerike (Conmebol) kot "žrtve desetletij organizirane korupcijske sheme v nogometu".

Na Fifi so potrdili, da bo denar šel v novoustanovljeni svetovni sklad, ustanovljen za pomoč pri financiranju nogometnih projektov.

"Vesel sem, ko vidim, da se denar, ki je bil nezakonito izčrpan iz nogometa, zdaj vrača nazaj v ustreznejše projekte, tako kot bi moralo tudi biti," je dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.