Šport > Nogomet
23 ogledov

Fifi očitajo korupcijo pri podeljevanju SP

sepp blatter EPA
Mednarodna nogometna zveza se je znova znašla pod tarčo kritik zaradi domnevno spornih dodelitev svetovnih prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju.

Fifi očitajo, da je v primeru dodeljevanja prvenstev 2018 Rusiji in 2022 Katarju ravnala korupcijsko. Govora je med drugim o 1,5 milijona ameriških dolarjev, ki so jih Katarci domnevno razdelili med člane izvršnega odbora Fife. Poleg tega so nekateri člani izvršnega odbora tesno povezani s predstavniki ruskega Gazproma, ki je eden glavnih pokroviteljev nogometne zveze.

Issa Hayatou | Avtor: EPA EPA
Med glavnimi osumljenci je Issa Hayatou, ki je podpredsednik Fife in od leta 1990 v upravnem odboru organizacije. Leta 2002 je dolgoletni predsednik afriške zveze na volitvah nastopil kot protikandidat današnjega predsednika Josepha Baltterja, danes je njegov največji podpornik, ki zbira afriške glasove za vnovično Švicarjevo izvolitev. Kot je razkril dokumentarni film nemške televizije ARD, so ga leta 2011 zaradi spornih plačil s strani marketinškega podjetja izključili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Poleg Hayatouja so na črnem seznamu "grešnikov" še tri imena. Jaques Anouma je predsednik nogometne zveze Slonokoščene obale, njegovo ime pa se pojavlja vedno znova, ko je govora o korupciji znotraj Fife. Amos Amadu je bil že leta 2010 suspendiran zaradi očitkov podkupovanja, Marios Lefkaritis pa je osem let član upravnega odbora Fife in poleg tega podpredsednik Uefe. V svoji domovini Grčiji je lastnik naftnega podjetja.

Fifi očitajo tudi, da je v primeru Rusije povzročila kršitev delovnih zakonov, ki ne spoštujejo pravic delavcev, kar pa Blatter ostro zanika. Po besedah tiskovnega predstavnika Fife Walterja De Gregoria, so zakonodajo prilagodili le za zaposlene v Fifi in ne za ruske delavce. Vse omenjene očitke bo potrdilo ali ovrglo poročilo Garcia, ki ga vodi ameriški pravnik Michael Garcia. To posledično ne bo imelo vpliva na volitve, saj bo pripravljeno šele po kongresu Fife, ki je napovedan za 29. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.