Šport > Nogomet
8 ogledov

Franck Ribery z Nikom do Barçe

sport_ribery_main Žurnal24 main
Eden izmed nogometašev, okoli katerega se bo v poletnem prestopnem roku sukalo največ snubcev, je prav gotovo Franck Ribery. Nova pogodba z Nikom ga je še bolj približala Barceloni.
 

Adidas

Ustanovljen: 1924/Herzogenaurach, Nemčija

Ustanovitelj: Adolf Dassler

Dohodek: 10,799 milijard evrov (leta 2008)

Število zaposlenih: 38,980 (leta 2008)

Katalonski mediji v Barceloni so trenerju Pepu Guardioli že zelo (pre)hitro začeli sestavljati moštvo za prihodnjo sezono. Še nekaj dni nazaj je stolpce polnil Francesc Fabregas, vezist Arsenala in produkt Barçine šole, ki je z izjavami tipa "Barcelona bo za vedno v mojem srcu" in "Nekoč se spet vidim v dresu Blaugrane" temeljito razburkal domišljijo v sredozemskem mestu. Franck Ribery pa je vseeno ime, ki se največkrat kotali po znameniti La Rambli in odmeva po hodnikih Camp Noua. Na pomoč Barceloni v namenih, da bi izvrstnega francoskega vezista speljala bavarskemu velikanu Bayernu, je na pomoč priskočil njen zdaj že dolgoletni zaveznik – ameriški športni opremljevalec Nike

 

Nike

Ustanovljen: 1972/Beaverton, ZDA

Ustanovitelj: William J. Bowerman, Philip H. Knight

Dohodek: 13,855 milijard evrov (leta 2008)

Število zaposlenih: 30,200 (leta 2008)

Ribery je pred dnevi, pričakovano, podaljšal svojo pogodbo z znamenito "kljukico" do leta 2014. Za izkazano zvestobo bo vsako leto nagrajen z 1,2 milijona evrov. Ko je Ribery leta 2007 prišel v Bayern, največjo trdnjavo Nikejevega večnega tekmeca Adidasa, ga je nemški opremljevalec želel kar se da hitro speljati Američanom. Nenazadnje je Adidas 10-odstotni lastnik 21-kratnih prvakov Bundeslige in ena najmočnejših evropskih blagovnih znamk. Toda do tega trenutka jim to ni uspelo, nedavni sestanek Alaina Migliaccia, enega od Riberyjevih zastopnikov, in mož iz Adidasa pa znova ni obrodil sadov in se je končal s podaljšanjem pogodbe z Nikom.

Potezo Francoza v Nemčiji razumejo kot očitno dvorjenje Barceloni, ki jo, kako naključno (!), oblači Nike. Nič ne bi bilo čudnega, če se za Riberyja že dolgo časa ne bi zanimala še Manchester United in Inter, ki ju – ja, uganili ste – prav tako zalaga ameriška "kljukica". Ronaldinha je po odhodu v AC Milan kot glavni Barçin izvozni in prodajni produkt hitro nadomestil Lionel Messi. Američanom to ni najbolj pri srcu, saj je zapriseženega "Nikovca" zamenjal "Adidasovec", tako da bi z Riberyjem spet lahko vzpostavili nekakšno marketinško ravnotežje v klubu. Kljub hitrem odgovoru Bayernovega predsednika Karla-Heinza Rummeniggeja, da se Bayerna Riberyjeva pogodba z Nikom ne tiče in da mu ne bodo dovolili oditi, so Bavarci vedno bolj nervozni. Konec koncev ima vsak človek svojo ceno. Tudi Ribery.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.