Šport > Nogomet
29 ogledov

Francozi: "Blanc ni rasist"

Francoski selektor Laurent Blanc se je v zadnjem času soočal s hudimi obtožbami Reuters
Francoska ministrica za šport Chantal Jouanno je selektorja francoske nogometne reprezentance Laurenta Blanca oprala krivde rasizma.

Francijo je do temeljev pretresel škandal zaradi razprave o "rasnih" kvotah pri vzgoji mladih nogometašev. Vznemirjene duhove tako nogometnih navdušencev kot tudi vse francoske javnosti poskuša pomiriti francoska vlada, ki je sprožila posebno preiskavo, v kateri je francoskega selektorja Laurenta Blanca oprala krivde rasizma.

Francoska ministrica za šport Chantal Jouanno je sporočila, da Blanc nikakor ni kriv očitkov o spodbujanju razlikovanja na podlagi rase, prav tako pa ni idejni oče spornega predloga za uvedbo rasnega vatla, s katerim bi v francoski reprezentanci omejili število afriških in arabskih igralcev. "Prav nobenega dokaza ni, da bi Laurent Blanc predlagal omenjeni diskriminacijski ukrep," je dejala Jouannojeva.

Ne glede na to pa športna ministrica ni zanikala sestanka, na katerem so se lani novembra trenerji pogovarjali o rasističnih ukrepih in ki se ga je udeležil tudi Blanc.

Spletna novičarska stran Mediapart se je namreč dokopala do zapisa razprave Blanca in drugih francoskih trenerjev, ko je beseda nanesla tudi na govor o omejitvah sprejema v nogometne šole za obetavne mlade nogometaše, katerih predniki prihajajo iz Afrike, na 30 odstotkov.

Po tem, ko je vsebina pricurljala v javnost, je pričakovano dvignila veliko prahu, preiskavi pa sta sprožila tako francoska nogometna zveza kot tudi francosko ministrstvo za šport, ki je zdaj prvo objavilo izsledke, ki za Blanca niso obremenjujoči. Juannojeva je dodala, da je bil pogovor o vsem tem dejansko "nespretno voden" in hkrati tudi "povsem nepotreben", vendar pa Blanca ne bodo kaznovali, saj ni dokazov, da bi podpiral diskriminacijske prakse.

Po besedah ministrice se je Blanc "prvič udeležil takšnega sestanka in ni predstavil nobenega načrta za omejitev števila temnopoltih in arabskih igralcev ali kakorkoli zagovarjal takšnega mnenja". Na podlagi tega je prišla do ugotovitve, da spornega sistema kvot na razvpitem sestanku niso oblikovali, kar pomeni, da zakonodaja, ki prepoveduje diskriminacijo na podlagi rase, po njenem mnenju ni bila kršena.

Francosko ministrstvo za šport je po objavi novembrskega magnetograma suspendirala tehničnega direktorja francoske nogometne zveze Francoisa Blaquarta, afera pa je dobila širše, tudi politične razsežnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.