Šport > Nogomet
31 ogledov

Galaktično: Realovih rekordnih 100 točk

Cristiano Ronaldo
1/12
Reuters
Real Madrid je v velikem slogu z zmago s 4:1 proti Mallorci sklenil letošnje špansko prvenstvo, v katerem je osovjil rekordnih 100 točk. Barcelona je na zadnji ligaški tekmi trenerja Josepa Guardiole pred napovedanim odhodom na enoletne počitnice remizirala pri Realu Betisu (2:2).

Real Madrid je prvi naslov prvaka po štiriletnem monopolu Barcelone okronal z rekordnimi 100 točkami in 121 zadetki. Za nameček je prejšnji rekord po številu osvojenih točk (99) v eni sezoni v svojih rokah držala Barcelona.

V zadnjem kolu so galaktiki s 4:1 odpravili Mallorco, ki na Santiagu Bernabeu ni imela prave možnosti za uspeh. Real je prvič zadel v 19. minuti, ko je bil natančen drugi strelec prvenstva Cristiano Ronaldo. Portugalec je letošnjo igo BBVA končal s 46 zadetki, nagrado za najboljšega strelca pa bo letos odnesel njegov veliki rival Lionel Messi, ki se je med strelce vpisal 50. Že štiri minute kasneje je prednost varovancev Joseja Mourinha podvojil Karim Benzema. Gledalce v Madridu je v 49. minuti navdušil tudi Mesut Özil, za častni zadetek "otočanov" je poskrbel Castro v 52. minuti. Dokončno pa je srečanje s sovjim drugim zadetkom odločil Özil, ki smo ga sicer veliko bolj vajeni v vlogi podajalca.

Ob Realu in Barceloni bosta v Ligi prvakov naslednje leto igrala še Valencia in Malaga, ki je bila v zadnjem kolu z 1:0 boljša od Sporting Gijona.

Pepov "sonček" rešil remi na poslovilni tekmi

Slovo Josepa Guardiole od španske lige se ni izteklo po željah katalonskega stratega, ki je remiziral na zadnji ligaški tekmi na klopi Barcelone na gostovanju pri Realu Betisu. Guardiola bo imel zadnjo priložnost za zmagovito slovo že čez nekaj dni, ko bo z varovanci igral v finalu kraljevega pokala proti Athleticu Bilbau.

Barcelona je povedla iz prve priložnosti na tekmi, ko je Sergio Busquets najvišje skakal po podaji Xavija Hernándeza iz kota in zadel za vodstvo Kataloncev. Barcelona si je, tudi z ozdravelim Nizozemcem Ibrahimom Afellayem v prvi postavi, v prvem polčasu pripravila kar nekaj lepih priložnsoti za gol, golu pa se je z lepim poskusom s prostega strela približal tudi Xavi.

Tekma, ki jo je imela Blaugrana zanesljivo v svojih nogah, je iz rok gostov spolzela v drugem polčasu, ko je Daniel Alves nepotrebno startal na Alejandra Pozuela in si prislužil drugi rumeni karton. Gledalci so bili nad neumnostjo nekdanjega člana mestnih rivalov Seville seveda navdušeni, deseterica Barcelone pa je razpadla dvajset minut pred koncem.

Rúben Castro, ki mu je vratar Víctor Valdés na začetku nadaljevanja ubranil čisto priložnost za izenačenje, je po podaji rezervista Roqueja Santa Cruza stekel sam proti Valdésu in ga matiral z mojstrskim lobom, že v naslednjem napadu pa je Castro znova pobegnil neobstoječi obrambi Barçe in še drugič v nekaj minutah premagal Valdésa.

Deseterica Barcelone se je izenačenju približala šele v sodnikovem podaljšku, ko je Lionel Messi s prostim strelom zadel vratnico Betisa, izenačenje pa so si Katalonci priigrali že čez nekaj sekund, ko je po podaji s strani z glavo za končnih 2:2 zadel Seydou Keita, eden najljubših igralcev Guardiole, ki ga je trener sam nekoč označil za svojo "punčico" in "sončka".

Guardiola, ki je svojo zgodbo kot trener Barcelone avgusta 2008 začel s porazom na gostovanju pri Numancii, se je tako poslovil z remijem.

Puyol uspešno operiran, brez možnosti za Euro

Kapetan Barcelone Carles Puyol je uspešno prestal operacijo kolena in prek Twitterja že sporočil, da je z njim vse v najlepšem redu, seveda pa je priložil tudi svojo fotografijo iz bolnišnice. "Velika hvala za vsa sporočila. En velik objem vsem," je zapisal Puyol.

Po uspešni artroskopiji kolena sta klubska zdravnika Ramon Cugat in Ricard Pruna na novinarski konferenci zatrdila, da Puyol ne bo nared za prihajajoče evropsko prvenstvo. "Zdrav razum pravi, da ne more na Euro," je dejal Cugat. "Zakaj? Ker je poškodovan in je danes prestal operacijo. Jaz nisem tisti, ki odloča, ampak zdrav razum pravi, da mu ne bo uspelo biti nared. Kar mora storiti je, da se pazi in vrne za naslednjo sezono."

Poškodba ikone reprezentance in kluba pomeni, da bo španski selektor Vicente del Bosque v osrčje obramba praktično moral prestaviti Ramosa, poleg Puyolovega klubskega soigralca Gerarda Piquéja pa bi v prvi postavi morda lahko začel tudi Athleticov univerzalec Javi Martínez.

Doktor Pruna je spregovoril tudi o zdravstvenem stanju Erica Abidala, ki je aprila prestal presaditev jeter"Pred nekaj več kot mesecem je prestal presaditev," je dejal Pruna. "Vse se je dobro izteklo. Počasi, ampak dobro. Igralec je dobro in naslednji teden bo verjetno dobil zeleno luč zdravnikov, tako da smo zadovoljni z napredkom."

Špansko prvenstvo, 38. kolo:

Real Sociedad : Valencia 1:0 (0:0)
Griezmann (64)

Real Betis : Barcelona 2:2 (0:1)
Castro (71, 74); Busquets (9), Keita (90)
RK: Alves (Barcelona/53)

Getafe : Real Zaragoza 0:2 (0:0)
Apono (53/11-m), Postiga (92)
RK: Sarabia (26/Getafe), Torres (56/Getafe), Miku (87/Getafe)

Levante : Athletic Bilbao 3:0 (1:0)
Ghezzal (45, 67), Farinos (88/11-m)

Real Madrid : Mallorca 4:1 (2:0)
Cristiano Ronaldo (19), Benzema (23), Özil (49, 58); Castro (52)

Rayo Vallecano : Granada 1:0 (0:0)
Tamudo (91)

Espanyol : Sevilla 1:1 (0:1)
Coutinho (77); Negredo (45)

Malaga : Sporting Gijon 1:0 (0:0)
Rondon (49)

Villarreal : Atletico Madrid 0:1 (0:0)
Falcao (88)

Racing Santander : Osasuna 2:4 (1:0)
Stuani (2), Bustara (81); Balde (55), Cejudo (68), Garcia (71), Roversio (90)