Šport > Nogomet
15 ogledov

Gerrard po solzah: Zmaga v spomin 96-im

Gerrard Flanagan Sakho Liverpool Manchester City Premier League Anglija liga prv EPA
Kapetan Liverpoola Steven Gerrard je soigralce opozoril, da morajo že naslednjo ligaško tekmo z Norwich Cityjem jemati kot finale Lige prvakov.


"To nam zdaj jeb**o ne uide! To jeb**o ne uide! Poslušajte, poslušajte! Te tekme je konec. Gremo v Norwich. Povsem enako. Gremo še enkrat! Dajmoooo!"
 je v enem od najbolj čustvenih trenutkov, ki jih je kadarkoli ujela kamera angleške Premier League, soigralcem Liverpoola zabičal Steven Gerrard.

Kapetana so po čustveni tekmi z Manchester Cityjem, pred katero se je skupaj z navijači po vsem svetu spomnil umrlih 96 privržencev rdečih iz leta 1989, premagale solze. Tudi sam seveda trpi bolečino, ki še vedno druži Merseyside, v tragediji je življenje izgubil njegov desetletni bratranec Jon-Paul Gilhooley. Celotna ekipa se bo s trenerjem Brendanom Rodgersom in strategom mestnega tekmeca Evertona Robertom Martínezom udeležila torkove spominske slovesnosti.

Liverpool je ob spominu na tragedijo v nedeljo na Anfieldu prišel do sanjske zmage nad prvim favoritom Cityjem, ki mu je z dvema tekmama več pobegnil na sedem točk razlike. Gerrard je v zdaj tudi uradno odprti bitki za naslov opozoril soigralce, da morajo tekmo z Norwich Cityjem, ki se bori za obstanek, vzeti kot finale Lige prvakov.

Norwich je Man. City, je Chelsea in je Man. United

"Moramo se osredotočiti in pripraviti na Norwich. Tekmo moramo jemati tako, kot bi bila zadnja v naših karierah," je pred tekmo s "kanarčki", ki so pred kratkim zamenjali trenerja Chrisa Hughtona in izgubili tri tekme zapored, dejal Gerrard. Angleški vezist je bil leta 2005 član moštva, ki je v epskem finalu Lige prvakov nadoknadilo zaostanek z 0:3 proti AC Milanu in dvignilo pokal z velikimi ušesi.

"To je prava mentaliteta. Moramo pozabiti na vse, na to, kje smo in kaj smo opravili do sedaj. Jasno je bilo, da bo tekma z Man. Cityjem ogromnega pomena, ker so v boju za naslov z nami, toda Norwich zdaj postane Man. City, Norwich postane Chelsea, Norwich postane Manchester United. Tako veliko je vse to," je še dodal Gerrard.

"Norwich moramo obravnavatii tako, kot smo obravnavali AC Milan leta 2005. Takšen je nogomet. Ne moremo misliti o tem, kakšne barve dresov ima Norwich in kakšno osebje ga nosi. Moramo jih imeti za najboljšo ekipo na svetu. Deset zaporednih zmag je izjemen niz, toda zanj ne dobiš ničesar. Dobiš trepljaj po rami. Kot nogometaš je ključ dobiti nekaj, kar lahko pokažeš po opravljenem trdem delu. Bili smo v fantastičnem nizu. Lahko bi zmagali 13-krat zapored, a izgubili zadnjo in ostali brez vsega. Nihče si tega ne bi zapomnil. Edini način, na katerega si bodo ljudje zapomnili, je, da gremo naprej in osvojimo naslov."

City tudi že v slabšem položaju

Nedeljski poraženci iz Manchestra imajo kljub vsemu še vse možnosti za naslov glede na to, da bodo naslednji tekmi igrali proti zadnjemu Sunderlandu in West Bromwich Albionu, ki se prav tako bori za obstanek, Liverpool pa mora še pričakati Chelsea, s katerim bo José Mourinho prav gotovo poskušal prekrižati načrte nekdanjemu sodelavcu Rodgersu.

navijač bakla dim Manchester City Queens Park Rangers QPR Premier League Anglija | Avtor: EPA EPA
City ni prvič v takšnem položaju, česar se spominja tudi napadalec Edin Džeko. Bosansko-hercegovski "diamant" je pred dvema letoma s sinjemodrimi izgubil pri Arsenalu (0:1) in po mnenju strokovnjakov zapravil vse možnosti za naslov (Manchester United je bežal za osem točk), a se je City vrnil in osvojil prvo krono po 44 letih.

Džeko: Napeto do konca

"Prezgodaj je še reči, ali je bil nedeljski rezultat odločilen v boju za naslov, ker imamo do konca še šest tekem, Liverpool in Chelsea pa oba po štiri," je strasti na uradni klubski strani miril Džeko. 

"Ljudje govorijo o pritisku in takšnih rečeh, toda to res ni pomembno – pomembno je le to, kdo od zdaj pa do konca sezone dobi več tekem. Trdno verjamem, da bo tako kot zadnjič, ko smo osvojili naslov, napeto do konca, čeprav smo izgubili na Anfieldu. Imamo veliko novih igralcev in želimo si spet osvojiti naslov za navijače, za ekipo in za klub. Moramo spet na pravo pot z zmagami nad Sunderlandom in West Bromom naslednji teden. Užival sem ob osvojitvi naslova z Wolfsburgom in neverjetno ga je bilo osvojiti s Cityjem, zato upam, da ga bom kot igralec Cityja osvojil še velikokrat."

Agüerov povratek poživil ekipo

Prav Džeko, nemški prvak z Wolfsburgom leta 2009, je bil eden od junakov prvega naskoka Cityja na vrh Premier League, ko je na nepozabni zadnji tekmi sezone 2011/12 izenačil v sodnikovem dodatku proti Queens Park Rangers, nato pa je delirij na stadionu Etihad z zmagovitim golom začel Sergio Agüero. Argentinec, ki je letos zabil 15 ligaških golov (Džeko jih ima 11), se je po poškodbi vrnil ravno na Anfieldu in bo še močno orožje trenerja Manuela Pellegrinija.


"Igramo agresiven, napadalen nogomet in zabijamo veliko golov,"
je še dodal Džeko. "Povratek Sergia je izvrsten za ekipo, ker je tako pomemben igralec za nas. Upamo, da bomo videli njegove najboljše predstave na tekmah, ki so nam še ostale."

Čech: Vprašanje, kakšen bo L'Pool na zadnji oviri

Chelseajev vratar Petr Čech je v slogu svojega trenerja Mourinha psihološko izzval vodilni Liverpool, ki mora po njegovem mnenju kljub zmagi nad Cityjem še dokazati, da lahko zdrži pod pritiskom. Modri na Anfieldu gostujejo 27. aprila.

"Nihče ni pričakoval ničesar od Liverpoola, borijo se za naslov, zato so do sedaj igrali brez pritiska, toda bomo videli, kako se bodo spopadli s tem, ko bodo prišli do zadnje ovire," je dejal Čech.

"Morali jo bodo preskočiti in zaenkrat jim gre neverjetno dobro. Mi imamo reči v svojih rokah. Moramo počakati na en zdrs Manchester Cityja, toda če zmagamo naše tekme, imamo možnost. Na začetku ima vsak 38 tekem, da osvoji največ točk, v 38 tekmah pa menim, da ne more biti vprašanje sreče. Tisti, ki osvoji največ točk, si jasno zasluži osvojiti naslov, tako da bomo videli, kdo to bo. Izvrstno je, da smo se postavili v situacijo, ko vemo, da imamo možnost, zato jo bomo napadli. Če dobimo vse tekme, bomo povsem na koncu še v igri."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.