Šport > Nogomet
35 ogledov

Goričani ostajajo brez predsednika

Nogometaši Gorica Katarina Ponjavić
Aktualni predsednik ND Gorica Robert Vrtovec se poslavlja od vodenja edinega severnoprimorskega prvoligaša.

Dolgoletni prvi mož goriškega kluba Robert Vrtovec, ki je v mladih letih zaigral tudi za mlado reprezentanco, je v obširnem pogovoru za FB stran Nogometnega društva Gorica pojasnil, da odhaja z mesta predsednika. Po petih letih vodenja kluba je napočil čas za nove obraze, ki bodo skušali Gorico potegniti iz sila neugodnega položaja.

Kaj je ob  napovedanem slovesu povedal Robert Vrtovec?

O stanju ob prihodu v klub...
Klub smo, če se izrazim v športnem žargonu, prevzeli v izjemno slabi kondiciji. Leto 2009 se je zaključilo z 948 tisoč evri bilančne zgube, tako da je ob našem prevzemu februarja 2010 za poplačilo plač in stroškov dobaviteljem manjkalo 650 tisoč evrov.

O trenutnem stanju...
31. decembra 2014 je bilanca pokazala 27.000 evrov dobička. A to je bilančno stanje, dejansko bo klub konec junija letos zaposlenim - igralcem, odvisnim osebam in dobaviteljem dolgoval 723 tisoč evrov, bo pa ta znesek do zaključka tekočega leta 2015, če ne bo aktivnosti pri izterjavi dolgov in pridobivanju novih sponzorjev, po mojih ocenah narasel na preko milijon evrov.

O razlogih za visok dolg...
Zaradi neplačanih pogodbenih obveznosti Parme in še dveh sponzorjev. Iz naslova prodaje igralcev Široka, Vetriha, Jogana in Celcerja, torej iz naslova športnih terjatev, nam FC Parma dolguje še 768 tisoč evrov. Podjetje Paradise s.r.l, kateremu smo v tekoči sezoni odprodali 50% oglaševalskega prostora, dolguje 538 tisoč evrov, podjetje Energy T.I. group s.p.a., ki je bilo glavni sponzor, pa še 80 tisoč. Skupaj torej milijon 386 tisoč evrov terjatev. Če FC Parma ne bi priglasila stečaja in bi ostala dolžnika redno plačevala kot je bilo pogodbeno dogovorjeno, finančnih težav danes ne bi bilo, prav nasprotno: imeli bi zalogo za nadaljevanje prihodnje sezone.

O sodelovanju s Parmo...
Govoriti o tem, da je Parma vzrok za težave, je v tem trenutku utemeljeno, saj nam dolguje pogodbena sredstva. Pred dvema letoma, pred podpisom partnerske pogodbe z njo, je bilo še slabše. S prihodom Parme, ki je za nas pomenila preživetje, smo spoznali drugačen pogled na nogomet in osvojili pokalno lovoriko. Če se pri njih ne bi zgodilo to, kar se je, bi bil tudi zaključek sodelovanja zagotovo drugačen. Parma išče investitorja, ki bi klub kupil, pokril športne terjatve in pričel s tekmovanjem v Serie B. Imam informacijo, da so se igralci in zaposleni odpovedali 80% terjatev in da je bil narok za ugotovitev vseh športnih terjatev preložen na konec julija. Obstaja velika verjetnost, da se bo investitor našel in da se bo vsaj del dolga do ND Gorica poplačal.

O višini nadomestila za vodenje kluba... 
Rad bi javno povedal, da sem za šest let in pol aktivnega vodenja kluba prejel 24.000 evrov bruto nadomestila za vse stroške. To je vse, kar sem prejel. Potrebno je vedeti, da sem klub v vsem tem času vodil kot direktor, čeprav sem bil formalno »le« predsednik.

O dogajanju v klubu v zadnjih letih...
V petih letih in pol smo zagotovili šest milijonov evrov in pol, od 66 poravnali 58 plač povprečno 60 zaposlenim, kamor po napačni predstavi ne sodijo le igralci in trenerji, temveč tudi vsi, ki so potrebni, da profesionalen nogometni klub lahko deluje (zdravnik, fizioterapevt, tehnični vodja ekipe, sekretar,…). Organizacija domače tekme stane 5 tisoč evrov (gasilci, reševalci, policija, redarji, varnostniki, sodniki, delegat…), skupaj 105 tisoč na leto. Uporaba igrišč in garderob za treninge in tekme stane 45 tisoč evrov na leto. Strošek avtobusnih prevozov za vse selekcije znaša 50 tisoč evrov letno. Da ne govorimo o stroških dobaviteljev… Ob vsem tem moram izpostaviti, da smo v vseh teh letih 800 tisoč evrov ustvarili na domačem trgu v lokalnem okolju (prispevek občine ter sponzorjev in donatorjev). 5,7 milijona evrov pa smo ustvarili iz naslova odškodnin pri prodaji igralcev na domačem in tujem trgu, kar je zavedeno v bilancah in v posebnem programu FIFA TMS, kjer je potrebno vpisati višino transferja, provizije ter vse podatke za transparentno poslovanje pri takšnih poslih. Vse denarne transakcije so potekale preko računov in enkrat letno je neodvisna revizija za potrebe licenciranja to tudi kontrolirana in vsako leto podala pozitivno oceno finančnega poslovanja. Posebej bi poudaril, da je v letu dni samo FC Parma plačal 1 milijon evrov, kar je več kot sta v 6 letih prispevala goriško gospodarstvo in občina, v kateri so ti igralci, trenerji, … živeli in trošili (najemnine, prehrana,…). Zaradi kluba je v Novi Gorici gostovala članska in mlajše selekcije reprezentance Slovenije in vsi tuji klubi ob igranju ND Gorice v evropskih pokalih, ki so večinoma prenočevali v goriških hotelih…Klub je okolju poleg vzgoje mladih fantov, ki niso bili prepuščeni ulici (kar je najpomembnejše), ogromno vrnil, tako v smislu ugleda mestu kot tudi finančno.

O uspehih v zadnjem obdobju...
Prvo leto, ko sem bil športni direktor, smo bili drugi, ob mojem vodenju kluba pa enkrat tretji, enkrat četrti, dvakrat peti in enkrat šesti. Trikrat smo nastopili v Evropi in osvojili pokalni naslov. Vsako leto smo prvi ekipi priključili najmanj pet igralcev iz naše mladinske šole, s katerimi smo podpisali profesionalne pogodbe. Posebej bi rad poudaril, da smo v teh letih kupili poslovni prostor, v katerem se nahaja sedež društva, uredili VIP prostor in nabavili moderne klopi za rezervne igralce. Vsako leto smo na novo opremili člansko ekipo in lani poleti tudi vse naše mladinske selekcije, kar ni samoumevno, saj je bil strošek nabave 250 kompletov opreme 25 tisoč evrov. Aktivno sem sodeloval pri ideji in kasneje projektiranju ter pridobitvi gradbenega dovoljenja za nadomestni večnamenski objekt v Športnem parku. Prepričan sem, da bo občina našla sredstva in ta krvavo potreben objekt v podaljšku stare tribune tudi v kratkem izgradila.

O društvu Mladi nogometaš...
Ponosen sem, da smo uspeli prekiniti pogodbo z društvom Mladi nogometaš, kjer v zadnjem letu in pol delujejo ljudje, ki želijo, da ta klub propade. Od 30. julija 2014 nismo več povezani pravni osebi. Do razhoda je prišlo, ker kot povezana pravna oseba niso želeli sodelovati v postopku licenciranja in zaradi izsiljevanj. Spor z njimi se je prenesel na sodišče, ki bo ugotovilo, ali jim sploh dolgujemo sredstva, ki jih zahtevajo.  Ko smo mladinski pogon organizirali pod svojim okriljem, smo uvedli ločeno finančno poslovanje, uredili smo plačevanje vadnin s položnicami, medtem ko je prej to v DMNG več kot deset let potekalo v gotovini!

O novih obrazih...
Zaradi nakopičenih težav smo se marca na MO Nova Gorica sestali z županom in predsedniki uprav najvidnejših podjetij na Goriškem, ki imajo skupaj preko milijardo realizacije. Dosežen je bil dogovor, da je nujno pridobiti tekmovalno licenco za 2015/16, dokončati tekmovalno sezono in v prihodnje postaviti novo vodstveno ekipo.

O razlogih za odstop...
Če ti župan in gospodarstveniki rečejo, da je potrebno postaviti novo vodstvo, potem je to znak, da je čas za odhod. Interesna skupina je torej izrazila željo, da bi postavila svojo ekipo in vesel sem, da bodo šle stvari naprej. Če nimaš več možnosti, da bi vodil klub, moraš pač oditi. Iz kluba ne odhajam z zamero, ampak zato, ker je moje poslanstvo v njem zaključeno. Igral sem za vse klubske selekcije imam 37 nastopov za člansko ekipo, bil športni direktor in predsednik, klub imam rad in vedno se bom rad vračal na tribune in navijal.

O postopkih za zamenjavo vodstva...
Skupščina bo sklicana do konca maja in novemu vodstvu želim, da bi imelo jasno izdelano vizijo in tudi več finančne podpore politike in gospodarstva, kot smo jo imeli mi. Ne samo obljube. Privoščim jim čim boljše športne in finančne rezultate, vsekakor pa ne želim nikomur metati polen pod noge. Če bodo želeli kakršnokoli pomoč, bom še na razpolago, ne bom pa več zraven v nobeni vlogi. Res iskreno želim, da gre klub naprej, tudi zaradi več kot 210 otrok, ki dnevno trenirajo. Ob mladinskem pogonu pa seveda nujno potrebujemo tudi člansko ekipo, ki je cilj vsakega mladega igralca in obenem odskočna deska za uspešno nogometno kariero.

O potenicalnih novih investitorjih...
Za sodelovanje smo se dogovorili s Sampdorio, pogodba je pripravljena in je na mizi. Predvideno je sodelovanje s posojo nekaj igralcev, ki so na njihovi plačilni listi in tudi s finančno pomočjo v višini nekaj sto tisoč evrov. Čistopis pogodbe je pripravljen in čaka na realizacijo, katere pogoj je seveda obstanek Gorice v prvi ligi.

... in za konec...
Rad bi se zahvalil vsem svojim sodelavcem, še posebej Mihi Uršiču, ki mi je ves čas, v dobrem in slabem stal ob strani in pomagal, da smo se prebijali preko čeri…

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.