Šport > Nogomet
17 ogledov

Govorice: Chelsea bo začel z debitantom!

Allianz Arena Chelsea Bayern München Liga prvakov finale trening
1/16
EPA
Pred velikim finalom letošnje Lige prvakov v taboru obeh finalistov prevladujejo visoka pričakovanja. Tako igralci kot trenerja obeh ekip do svojih nasprotnikov gojijo veliko spoštovanja, saj se zavedajo, da bo pot do naslova vse prej kot lahka. Za Chelsea naj bi tekmo šokantno začel 22-letni debitant Ryan Bertrand.

Bayern München napada svoj peti naslov v zgodovini Lige prvakov, medtem ko bodo nogometaši Chelseaja skušali klubu priigrati prvo zvezdico v tem elitnem tekmovanju. Oba trenerja pa na Allianz Areni pričakujeta trd in izenačen boj. Po zadnjih informacijah naj bi v postavi modrih namesto nepripravljenega Florenta Maloudaja na levem krilu začel 22-letni branilec Ryan Bertrand, ki v evropskih tekmovanjih za Chelsea ni odigral še niti minute.

''Morda bom ekipo popeljal po Münchnu, da vidimo vse obarvano rdeče-belo. To bo odlična priprava za finale. Igramo z ekipo, ki ima dobro organizacijo in igralce. Če pogledamo pot Chelseja skozi letošnjo Ligo prvakov, so premagali Napoli, Barcelono in na Camp Nou kar 60 minut igrali z igralcem manj. To je zadostno opozorilo za vsakogar,'' je povedal trener Bavarcev Jupp Heynckes.

Previden pa je tudi strateg Robert Di Matteo, ki pravi: ''Bayern ima najboljšo obrambo v Bundesligi in naš pristop mora biti pravi, če jih želimo premagati. Obenem igrajo doma, kar je majhna prednost za njih. Toda imamo dobre igralce in prav toliko možnosti za zmago, kot oni.'' Obe ekipi sta v njunem zadnjem nastopu v finalnem obračunu Lige prvakov ostali praznih rok.

Chelsea je pred štirimi leti v Moskvi klonil proti Manchestru Unitedu, medtem ko je Bayern ta usoda doletela dve leti kasneje proti Interju. ''Mnogi igralci so že bili na tem mestu in vedo kako je, ko domov ne prineseš pokala. Odlično so opravili, da so ponovno tu in vsi si zaslužijo zmago. Vedno potrebuješ nekaj sreče, vendar usodo si krojiš sam,'' je modro dodal Di Matteo.

Nekdanji branilec Chelseaja Frank Sinclair, ki zdaj dela za klubsko televizijo Chelsea TV, je pred obračunom "95-odstotno" prepričan, da bosta poškodovana branilca Gary Cahill in David Luiz nared za obračun. "Z Garyjem sem govoril ta teden in prepričan sem, da bosta oba začela tekmo, kar bo velik plus," je za BBC Sport povedal Sinclair. "Trenirata že nekaj dni in Chelseajeva zdravniška služba je izjemna. 95-odstotno sem prepričan, da bosta igrala."

Izkušnje na eni in mladostna zagnanost na drugi strani

Heynckes je s 67 leti kar 26 let starejši od svojega kolega na klopi Londončanov, vendar do njega čuti veliko spoštovanja. ''Nisem presenečen nad njegovimi predstavami. Že kot igralec je bil zelo pameten in miren. Chelsea je potrebovala takšnega človeka, da preoblikuje ekipo in jih naredi bolj kompaktne. Izgleda, da ima popoln nadzor in uspelo mu je ustvariti harmonijo. Delo je opravil odlično,'' je o svojem kolegu povedal Heynckes.

Di Matteo je po tem, ko je na klopi Chelseaja zamenjal Andréja Villas-Boasa, zabeležil 13 zmag v 20 obračunih. ''Samozavest igra pomembno vlogo v življenju vsakega športnika. Potrebno je bilo opomniti te fante, da so odlični igralci in tega ne izgubiš v pol sezone. Ne vem, kaj se bo zgodilo, toda moramo verjeti v zmago,'' je povedal naturalizirani Italijan.

Obe strani pa bosta v finalu močno osiromašeni, zaradi številnih kartonov in poškodb, ki so jih igralci pridobili na prejšnjih obračunih. Pri Bayernu ne bo Holgerja Badstuberja, Davida Alabe in Luiza Gustava, medtem ko bodo pri Chelseaju manjkali John Terry, Branislav Ivanović ter Ramires in Raul Meireles. Na igrišču morda ne bo niti Luiza niti Cahilla, ki nista nastopila vse od sredine aprila. ''Luiz in Cahill sta trenirala ves teden, tako da upanje ostaja,'' je povedal Di Matteo.

Ob tej priložnosti se je oglasil tudi legendarni vratar Oliver Kahn, ki verjame, da bo Bayern v naslednjih letih ponovno postal evropska velesila. ''Ustvarili so vse pogoje, da bi dominirali v naslednjem desetletju.'' Nemec terenu ne pripisuje velikega pomena. ''To ni domača tekma v pravem pomenu besede, saj bo tam enako število navijačev Chelseaja. Obe ekipi sta v podobnem položaju, saj sta že izgubili finale Lige prvakov. Ne verjamem, da bodo Angleži spremenili stil igre. Proti Barceloni so bili zelo defenzivni in robustni. Veliko žog igrajo na Drogbaja, ki je močan v zraku,'' je dodal dvainštiridesetletni Nemec.

Finale Liga prvakov Bayern Chelsea München navijači trg Odeon lev kip podoba | Avtor: EPA EPA
Edina kluba, ki sta pokal osvojila na domačem stadionu sta Inter in Real Madrid, ki mu je podvig uspel davnega leta 1957. ''To je vrhunec naše celotne zgodovine. Idealna situacija za nas, ki bo po vsej verjetnosti unikatna,'' je povedal predsednik nemškega kluba Uli Hoeness.

Popolno darilo za Petra Čecha

Petr Čech, ki bo 30 let praznoval le nekaj ur po zaključku tekme, si za rojstni dan želi le eno darilo - pokal. ''Bilo bi neverjetno praznovati 30. rojstni dan na dan, ko sem osvojil Ligo prvakov. Če dobim pokal, ne potrebujem torte,'' je povedal Čech. Leta 2008 s svojo ekipo priznati premoč Unitedu, vendar je zanj to že zgodovina. ''Sedeti v kotu in jokati, ker smo zgubili ni v mojem stilu. Tako pač je in zgodovine ne moreš spremeniti. Lahko pa spremeniš prihodnost in sedanjost in sedanjost je zdaj. Upam, da se tokrat konča drugače,'' je razkril vratar Chelseaja.

V Münchnu bo poskrbljeno za varnost

Na Allianz Areni bo prisotnih več kot 63 tisoč navijačev, medtem ko jih dodatnih 100 tisoč pričakujejo na ulicah. Policija v Münchnu bo v velikem številu zastopana tako na stadionu kot v mestu, pričakujejo pa približno 30 tisoč angleških navijačev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.