Šport > Nogomet
9 ogledov

Grozi jima sedemletna izključitev

sepp blatter, michel platini EPA
Seppu Blatterju in Michelu Platiniju po poročanju britanskega BBC-ja grozi kar sedemletna izključitev iz sveta nogometa.

Predsednik odbora za razsodbe etične komisije pri Mednarodni nogometni zvezi Hans-Joachim Eckert je v ponedeljek sprožil zaključni del postopka proti vodilnima možema svetovnega in evropskega nogometa Seppu Blatterju in Michelu Platiniju zaradi spornega milijonskega nakazila. 

Končna odločitev naj bi bila znana še letos in naj bi jo predstavili v času okrog božiča. Če bosta spoznana, da sta kriva korupcije, torej dajanja oziroma sprejemanja podkupnine, trenutno suspendiranima prvima možema Fife in Uefe po podatkih britanske radiotelevizije BBC grozi sedemletna prepoved delovanja v nogometu.

To bi pomenilo hud udarec predvsem za nekdanjega slovitega francoskega nogometnega reprezentanta, ki se želi na februarskih volitvah potegovati za predsednika krovne svetovne nogometne zveze in Blatterjevega naslednika, kajti Švicar se je po korupcijskih razkritjih v vrhu Fife odpovedal funkciji.

Odločitev rokah odbora za razsodbe

Fifina etična komisija je že končala svoje delo ter predlagala ukrepe in kazni zaradi spornega nakazila, za kakšne kazni naj bi šlo pa uradno ni razkrila. Končna faza postopka je tako v rokah odbora za razsodbe.

BBC svoje trditve o sedemletni izključitvi Platinija in Blatterja iz športa utemeljuje na podlagi primera Čilenca Harolda Mayne-Nichollsa, člana Fifine inšpekcije ter avtorja poročila o ustreznosti Rusije in Katarja za gostitelja svetovnih prvenstev v nogometu v letih 2018 in 2022, ki je bil zaradi kršitev načel o nasprotju interesov kaznovan s sedemletnim suspenzom delovanja v nogometu. Za kršitev istega načela sta osumljena tudi Platini in Blatter.

Obema, Platiniju in Blatterju, je bil zaradi suma nepravilnosti izrečen 90 dnevni suspenz, njuni pritožbi pa je Fifa zavrnila.

Zavračata legitimnost obtožbe

Šestdesetletnemu Platiniju sicer očitajo, da je leta 2011 sprejel nelegalno plačilo v višini dveh milijonov dolarjev od 79-letnega predsednika Fife Blatterja. Oba sta se prepričana, da so obtožbe nesmiselne in neutemeljene, kajti šlo naj bi za povsem legalno plačilo, čeprav zanj nista predložila nobene pisne pogodbe ali zagotovila. Za plačilo sta se dogovorila ustno, na podlagi gentlemanskega dogovora med obema, za delo opravljeno leta 2002, ko je bil Platini Blatterjev svetovalec.

Platini je prepričan, da gre za neupravičeno gonjo proti njemu ter se je pritožil na najvišjo sodno instanco v športu, Športno razsodišče (CAS) v Lozani, ki ga prosi, naj razveljavi neupravičeni začasni suspenz. O pritožbi naj bi razmišljal tudi njegov kolega Blatter, ki je imel v zadnjem času zdravstvene težave in naj bi bil, kot je izjavil v ponedeljek, "na robu smrti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.