Šport > Nogomet
2062 ogledov

Prvenstvo prekinjeno, oglasil se je predsednik države

Halil Umut Meler Profimedia
Tekmo dveh prvoligašev iz turške elitne Süper Lig so zaznamovali prizori, ki nikakor ne sodijo na nogometne zelenice. Prvenstvo je začasno prekinjeno, odzval se je celo predsednik države.

Tekma najmočnejše turške nogometne lige med Ankaragücüjem in Rizesporjem, ki se je končala brez zmagovalca (1:1), se je sprevrgla v kaos, potem ko je predsednik domačega prvoligaša Faruk Koca po zadnjem sodniškem pisku nokavtiral delivca pravice Halila Umuta Melerja.

Ankaragücü je vodil vse od 14. minute in je bil na pragu zmage, ko so gostje v 97. minuti nenadoma prišli do izenačenja. Meler je pred tem pokazal dva rdeča kartona, po enega na vsaki strani. Domači so z igralcem manj igrali od 40., gostje pa od 95. minute.

Navijači Ankaragücüja so po tekmi vdrli na zelenico, za največji incident pa je poskrbel kar predsednik domačega moštva, ki je glavnega sodnika z roko silovito udaril v obraz in ga nokavtiral. Med prerivanjem igralcev in uradnikov je Meler dobil še brco v glavo.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Halil Umut Meler | Avtor: Profimedia Profimedia
Halil Umut Meler | Avtor: Profimedia Profimedia


Pretresenega sodnika so z veliko modrico pod levim očesom odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Bolnišnično oskrbo naj bi iz neznanega razloga potreboval tudi Koca, ki so ga po obravnavi pridržali. Grozijo mu hude sankcije, v skrajnem primeru celo dosmrtna prepoved delovanja v nogometu. Poleg Koce je policija aretirala še dva osumljenca.

Turška liga je zaradi incidenta začasno prekinjena. Odzval se je tudi predsednik države Recep Tayyip Erdoğan, ki je najostreje obsodil napad na nogometnega sodnika in mu zaželel čim hitrejše okrevanje. "Šport pomeni mir in bratstvo. Šport je nezdružljiv z nasiljem. Nikoli ne bomo dovolili nasilja v turškem športu," je zapisal Erdoğan.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Turška nogometna zveza (TFF) je v sporočilu za javnost, v katerem je med drugim potrdila začasno prekinitev vseh tekmovanj po njenim okriljem, obsodila dogajanje na zelenici in "podel napad" pripisala dolgoletni toksični kulturi do nogometnih sodnikov.

"Neodgovorne izjave predsednikov, menedžerjev, trenerjev, igralcev in televizijskih komentatorjev na račun sodnikov so tlakovale pot današnjemu napadu. V sodelovanju z državnimi institucijami smo proti vsem odgovornim za ta nečloveški napad že sprožili ustrezne postopke. Krivci za napad, predsednik kluba in vsi drugi uradniki ter zločinci, ki so se fizično lotili sodnika, bodo najstrožje kaznovani. Po odločitvi odbora so tekme v vseh ligah prestavljene za nedoločen čas," je v zvezi z incidentom sporočila zveza.

Predstavniki Rizesporja so po tekmi izrekli podporo glavnemu sodniku, medtem ko so v domačem klubu obžalovali nepremišljeno potezo svojega predsednika. "Zelo nas žalosti nocojšnji incident. Opravičujemo se turški nogometni javnosti in celotni športni skupnosti," so sporočili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 10:35 12.december 2023.

    Predin to naredi po štajersko... https://www.youtube.com/watch?v=Vw9bgaaaQRA