Šport > Nogomet
31 ogledov

Guardianov poklon "Sarmi": 82. nogometaš leta

Handanović Messi Ronaldo Ibrahimović The Guardian izbor seznam nogometaši leta Theguardian.com
Angleški časnik The Guardian je v sodelovanju svojih najbolj znanih športnih novinarjev sestavil lestvico stotih najboljših nogometašev leta 2013, kjer je 82. mesto namenil slovenskemu reprezentančnemu vratarju Samirju Handanoviću.

Na vrh so novinarji prestižnega The Guardiana znova uvrstili Lionela Messija (Barcelona/Argentina), ki je kljub številnim poškodbam ubranil prvo mesto pred Cristianom Ronaldom (Real Madrid/Portugalska), na tretje mesto pa se je prebil Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain/Francija).

Prvo deseterico sestavljajo še Franck Ribéry (Bayern München/Francija), Andrés Iniesta (Barcelona/Španija), Neymar (Barcelona/Brazilija), Gareth Bale (Real Madrid/Wales), Xavi Hernández (Barcelona/Španija), Luis Suárez (Liverpool/Urugvaj) in Sergio Agüero (Manchester City/Argentina).

"Od ostalih ga loči njegova stanovitnost"

Velika čast je doletela tudi slovenskega reprezentančnega vratarja SamirjaHandanovića, ki je na 82. mestu kot osmi najboljši vratar sveta. Pred njim so se zvrstili 22. Manuel Neuer (Bayern München/Nemčija), 24. Gianluigi Buffon (Juventus/Italija), 47. Thibaut Courtois (Atlético Madrid/Belgija), 64. Hugo Lloris (Tottenham Hotspur/Francija), 65. Petr Čech (Chelsea/Češka), 69. Víctor Valdés (Barcelona/Španija) in 71. Federico Marchetti (Lazio/Italija).

"Handanović je mislil, da bo življenje pri Internazionaleju enostavnejše," se je v opisu Handanovića zapisalo Guardianovemu strokovnjaku za italijansko ligo Paolu Bandiniju. "Klubski trener vratarjev Alessandro Nista je igralcu, ko je prišel iz Udineseja poleti leta 2012, dejal, da bo moral prilagoditi svojo miselnost na dejstvo, da bo moral ubraniti le nekaj strelov na tekmo. Ta nasvet se je izkazal za povsem netočnega. V resnici se je moral Handanović v sezoni 2012/13 verjetno spopasti z več streli kot v kateri koli od petih sezon pri Udineseju, ko se je Inter prebijal skozi sezono polomov. Le zadnjeuvrščena Pescara je prejela več golov od Nerazzurrov v Serie A, Slovenec pa je bil kljub temu priljubljen izbor za vratarja sezone. Njegovi izjemni refleksi in agilnost pripomorejo k vpadljivim obrambam, ampak od ostalih ga loči njegova stanovitnost med vratnicama."

Pred starim kolegom Alexisom

Handanović se je na Guardianovo lestvico uvrstil prvič v karieri kot edini član Interja, družbo pa mu delata bosansko-hercegovski vezist Rome Miralem Pjanić (81.) in kamerunski napadalec Chelseaja Samuel Eto'o (83.). Ljubljančan je prehitel nekatera slovita imena svetovnega nogometa, denimo Angleža Franka Lamparda (88.), Japonca Šindžija Kagavo (89.), Španca Kokeja (90.), Realovega španskega zvezdnika Isca (94.) in nekdanjega klubskega soigralca Alexisa Sáncheza (95.). Stoterico zaključuje vezist Eden Hazard (Chelsea/Belgija).

Messi Neymar Pinto Barcelona Granada Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Najbolj je pred januarsko podelitvijo zlate žoge seveda odmeval vrh lestvice, kjer je Messi kljub številnim tekmam odsotnosti slavil pred Ronaldom. Pri Guardianu so zapisali, da ko Messija ni, nogomet pogreša svojega glavnega "showmana".

"Velikega ga ne dela razkazovanje v slogu pava"

"On je igralec, ki si ga vedno želiš z žogo, in takoj, ko pride do njega, se pojavi eksplozija pričakovanja. To je ekstremno redko, in čeprav bo imel Diego Maradona nostalgijo vedno na svoji strani, je Messijev doprinos dovolj izjemen, da pripomore k vsem argumentom o njunih izjemnih kvalitetah. Vse, kar lahko trenutno rečemo je, da je Messi edini nogometaš, ki je v zadnje četrt stoletja to debato naredil legitimno," so zapisali angleški kolegi.

"Pravijo, da so leve noge izobražene. No, očitno ni ničesar na svetu, česar Messi ne bi vedel. Ampak nekaj je tudi pri Messiju, kar ne dobi dovolj pozornosti v plazu statistik, ki prepoznavajo njegov položaj zastrašujočega zbiralca golov. Messi je štirikrat zapored osvojil zlato žogo in čeprav bi ga lahko s prestola naslednji mesec izrinil Cristiano Ronaldo, je Argentinec spet na ožjem seznamu za peti naslov. Samo pomislite, koliko lakote in zagona je potrebno za vzdrževanje takšne ravni odličnosti. Messija ne dela velikega razkazovanje v slogu pava, ampak njegov odnos in predanost. Zdaj imamo igralca, za katerega suša pomeni, da ne zadane na dveh ali treh tekmah. Nasprotniki bodo zgostili sredino, da bi ga skušali ustaviti. Brcali ga bodo, sekali in obkolili, toda redkokdaj bo uspelo. Messi vedno najbolj sije v ozvezdju zvezdnikov na Camp Nouu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.