Šport > Nogomet
97 ogledov

Guberac: "Jaz sem najmanjši problem v tej zgodbi"

Ante Guberac Barbara Milavec
Pogovarjali smo se z nekdanjim podpredsednikom nogometnega kluba Luka Koper, Antom Gubercem, ki se je pred dnevi poslovil od obalnega prvoligaša. Koprčani so se znašli v hudih finančnih težavah, pojavljajo pa se govorice o povratku srbskega poslovneža Milana Mandarića.

Kako vidite položaj v klubu?
Položaj ni rožnat. Osebno sem se zelo trudil za ta klub, tudi do zadnjega dneva. Vse smo naredili, da bi klub funkcioniral, a tega do neskončnosti ne morem zagotavljati. Delal sem pošteno, v dobro kluba. Kaj več se ni dalo narediti. Težava je v tem, da se je sezona končala, zdaj pa smo poskušali podaljšati sodelovanje z Luko Koper. Direktor nam ne more zagotoviti, da bo pogodba podaljšana, kar je po svoje povsem razumljivo. V tem obdobju nam je Luka maksimalno pomagala, bila je stabilen pokrovitelj.

Do zdaj ste bili pokrovitelj kluba tudi vi.
Res je, a saj veste, kakšen je položaj v gradbeništvu. Prehraniti moram tudi moje ljudi, poskrbeti moram za 200 družin. Upam, da bo pogodba z Luko podaljšana, vendar takšnih razmer nisem navajen. Fantov nisem želel zapeljati v novo sezono ne da bi vedel, ali jo bomo lahko končali. Lahko bi se zgodilo, da bi oktobra moral reči, da ni več denarja za plače, za avtobus in prehrano. Tega bremena ne želim nositi. Sam nimam toliko sredstev, da bi klub sponzoriral le jaz, tega si ne morem privoščiti.

Dolg do vašega podjetja znaša 300.000 evrov. Kdaj računate na poplačilo?
Jaz sem najmanjši problem v tej zgodbi.

Kako pa je z Milanom Mandarićem, ki mu klub dolguje 1,3 milijona evrov?
Milan je bil zelo korekten. Sestala sva se in pristal je na to, da mu klub do 31. avgusta plača 100.00 evrov, skupen dolg pa naj bi bil poravnan z 800.000 evri. Teh 700.000 evrov, ki bi ostali za plačilo, bi lahko poravnavali s prodajo nogometašev. Če bi nekoga na primer prodali za milijon evrov in pol, bi mu lahko nakazali celotno vsoto, če bi ga pa za 50.000 pa bi mu dali 50 odstotkov. 25 tisoč bi tako pripadalo njemu, 25 pa bi jih ostalo v klubu. Vse je rešljivo. Klub je urejen, tekoči stroški so urejeni. Ti dolgovi so nepomembni za zdravje kluba. Ta je na zdravih temeljih, dolg za nazaj je rešljiv.

Brečević Džafić Luka Koper Olimpija Prva liga TS Slovenija slovensko prvenstvo | Avtor: SPS/nkolimpija.si SPS/nkolimpija.si
Vse se je torej možno dogovoriti?
Dolg ni največja težava. Klub enostavno nima zagotovljenega proračuna za naslednjo sezono. Tudi če ne bi bilo nobenega dolga, se ne bi spuščal v to. Le kako bi funkcioniral? Ne želim biti v podobni zgodbi kot pri Gorici ali Muri, ko so fantje stavkali. Tega si ne morem dovoliti. 

Klub naj bi imel v naslednji sezoni proračun visok med 700 in 800 tisoč evri. Je to izvedljivo?
V tem ne sodelujem več. Ne bi vedel. 

Se je Mandarić pripravljen vrniti v klub? O tem kroži nekaj govoric.
Ne vem. Predsednik Andrej Polšak je odstopil, v klubu pa je imenovana skupina, ki se bo pogovorila z upniki, se pravi z mano, Milanom, z občino, Luko ...Osebno sem na sestanku Milanu ponudil možnost, da prevzame klub. Ali se bo odločil za to, ali ne, ne vem. Zdaj na tem že delajo druge osebe.

Finančne težave so že kar nekakšna praksa v slovenskih klubih. Morda veste, kakšen je položaj drugod?
Ne vem, s tem se niti ne ukvarjam. Vem pa, kako je bilo na primer z Gorico. Ta je v Kopru odigrala ključno tekmo s popolno postavo in se borila do zadnjega žvižga, nato pa so nogometaši stavkali proti Domžalam. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.