Šport > Nogomet
9 ogledov

Gudjohnsen: "Ukradli smo vam tri točke"

Sigurdsson Brečko Ilić Cesar Slovenija Islandija kvalifikacije za SP 2014 Stožic Reuters
Gylfi Sigurdsson je v Stožicah pokazal, da mu Slovenija in Slovenci še kako ležijo. Po golu Mariboru v Ljudskem vrtu je zvezdnik Tottenhama zabil gol Samirju Handanoviću v Londonu, v petek zvečer pa mimo njega poslal še dve lepotici v Ljubljani. Sigurdsson je upravičeno naslednik Eidurja Gudjohnsena, oba pa sta po tekmi spregovorila za Žurnal24.

"Mislim, da je cela ekipa odigrala dobro, seveda pa je Gylfi tisti, ki lahko naredi razliko. Gotovo to niti približno ni bila najboljša tekma Islandije, še posebej v prvem polčasu, ampak iz ničesar smo se vrnili v tekmo s fantastičnim prostim strelom. Kar naenkrat smo začeli verjeti v to, da lahko domov odidemo s tremi točkami," je za Žurnal24 povedal Eidur Gudjohnsen, ki ga verjetno ni potrebno posebej predstavljati, toda vseeno.

Nekdanji član Chelseaja in Barcelone (in številnih drugih klubov) se je v jeseni svoje kariere pri 34 letih podal v Belgijo, kjer je v svojem slogu že zamenjal dva kolektiva - Cercle in Club Brugge. Največji pečat je gotovo pustil v šetih letih na Stamford Bridgeu, kjer je sodeloval tudi v šampionskem obdobju pod vodstvom Joséja Mourinha, nato pa odšel k Barceloni, kjer ga je eno sezono treniral Josep Guardiola, za katerega je Gudjohnsen nato dejal, da mu je "spremenil kariero".

Gudjohnsen je na Stožicah lahko najprej s klopi videl, kako je njegov naslednik v angleški Premier League Gylfi Sigurdsson zabil izjemen gol s prostega strela, kakršnega se ne bi sramovali niti njegovi nekdanji soigralci Frank LampardRonaldinho ali Lionel Messi, nato pa ga je trenerLars Lagerbäck poslal na zelenico za zadnji juriš, ki je Islandcem prinesel tudi zmago.

Srečo je potrebno le zagrabiti

"Moramo pohvaliti našo zadnjo vrsto, fizično so zelo močni, izjemni. Videlo se je, da verjamemo, in to kljub temu, da smo izgubljali ob polčasu, kar je v gosteh težko. Pokazali smo izvrsten karakter ... OK, potrebuješ tudi nekaj sreče, sreče in kakovosti, in mislim, da to imamo," je nadaljeval Gudjohnsen.

"Seveda je to izvrsten rezultat. Moramo spoštovati slovensko ekipo. Dobro smo preučili njihovo igro, nismo bili zadovoljni z našo igro v prvem polčasu, ampak ostali smo pozitivni in to je glavno. Mora bi nam v preteklosti glave še bolj padle, zdaj pa smo pokazali izjemen karakter. Mogoče lahko rečemo, da smo 'ukradli' tri točke, ampak glede na vse menim, da je sreča vedno tam, moraš jo le zagrabiti."

Slovenija Islandija Stožice kvalifikacije za SP 2014 Gudjohnsen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Islandci so na čelu s svojim najboljšim strelcem v zgodovini potrdili, da še zdaleč niso nasprotnik, ki bi se ga lahko vzelo z levo roko. Gudjohnsen se strinja, da je to verjetno ena izmed najboljših islandskih ekip vseh časov, da pa lahko igra tudi veliko bolje.

Ni poznal veliko igralcev

"Moramo spoštovati slovensko ekipo. Bom pošten in bom rekel, da nisem poznal veliko igralcev pred prihodom, zato je trenerska ekipa opravila fantastično delo pri analizi posameznikov in ekipe. Nekako smo vedeli, edino vprašanje je bilo, kako se bodo postavili in igrali, ker mislim, da na zadnjih tekmah še vedno iščejo svojo najboljšo postavitev," je še povedal Gudjohnsen.

"Spravili smo se v ta položaj in mislim, da si to zaslužimo. Zdaj moramo le še nadaljevati in skušati zbrati čim več točk, kolikor jih bomo pač lahko. Če pogledate skupino bo Švica verjetno prva, drugo mesto pa bo borba za vse ostale. Po kvaliteti je to verjetno ena naših najboljših ekip, kar smo jih kdaj imeli. Še vedno se mi zdi, da lahko igramo veliko bolje."

Sigurdsson spet zabil Handanoviću

Le nekaj tednov za tem, ko ga je s Tottenhamom prestrelil na tekmi osmine finala Evropske lige, je Sigurdsson spet uspel zabiti gol Interjevemu vratarju in slovenski številki ena Samirju Handanoviću. Toda zadetek z White Hart Lanea se vseeno ne more primerjati z evrogolom iz Stožic, ki že nabira oglede na YouTubu.

"Bil je zelo lep gol. Bil sem precej daleč stran in bil sem vesel, ko sem videl, da je šla žoga notri. Za nas je bilo pomembno, da smo zmagali to tekmo in prišli do vseh treh točk," je za Žurnal24 po tekmi povedal Sigurdsson. "Je eden mojih boljših? Je, verjetno je med najboljšimi, ker je bila razdalja res velika in je žoga šla v zgornji kot, ampak bolj sem zadovoljen s tremi točkami, ker nas to ohranja v tekmovanju in še vedno imamo možnosti za drugo mesto."

Sigurdsson lahko v zadnjem času zares uživa v življenju - potem, ko je kot posojen nogometaš Hoffenheima v lanski sezoni navdušil v dresu Swansea Cityja, se je kljub zanimanju Liverpoola odločil za odhod v severni London in po sicer težkih mesecih privajanja na lik in delo trenerja Andréja Villasa-Boasa igra vedno bolj redno.

Gareth Bale je fantastičen

"Včasih traja nekaj časa, da se privadiš na novo ekipo. Pri Swanseaju sem se privadil v le nekaj dneh, ampak pri Tottenhamu je trajalo malce dlje. Zdaj igram bolj redno, poleg te izvrstne zmage danes pa smo s Tottenhamom še vedno v Evropski ligi, zato se že veselim naslednjih dni," je nadaljeval Sigurdsson, ki si slačilnico deli z enim najbolj vročih igralcev letošnje sezone, Valižanom Garethom Balom.

"Bale je fantastičen igralec. Vsi pri Tottenhamu so zares dobri, zato je fantastično biti del takšne ekipe," levonoge rakete iz Walesa ni pretirano hvalil Sigurdsson. "Je naš cilj končati pred Arsenalom? Pri Tottenhamu je to vedno cilj, toda mislim, da je za nas najpomembneje, da končamo na mestih, ki vodijo v Ligo prvakov. Lani smo imeli veliko smolo, to je naš prvi cilj, želimo pa si tudi čim dlje v Evropski ligi. Upam, da nam jo bo uspelo osvojiti."

Rajčević Sigurdsson Maribor Tottenham Evropska liga Ljudski vrt | Avtor: EPA EPA
Sigurdsson je bil seveda tudi strelec za Tottenham na oktobrski tekmi v Ljudskem vrtu, ko je v drugem polčasu nekako uspel spraviti žogo čez golovo črto Maribora in Spursom prinesel težko prigarani remi na tekmi skupinskega dela Evropske lige. Sigurdsson lahko skupaj s soigralci pred junijsko tekmo s Slovenijo mirno razmišlja o vsem, kar je donedavnim nogometnim analfabetom že uspelo storiti v letošnjih kvalifikacijah. In kaj jim še bo.

Slovence čaka težko delo

"Mislim, da imamo veliko mladih igralcev in tudi starejših z izkušnjami, tako da je to dobra mešanica. Kot ste rekli pred desetimi leti nikoli ne bi imeli devet točk po prvih štirih ali petih tekmah, ampak stvari izgledajo dobro in upam, da bomo še gradili na tem za naslednje kvalifikacije," je še zaključevala islandska desetica.

"Menim, da je najbolj pomembno ostati osredotočen na drugo mesto, in če bomo še naprej pobirali točke, potem nikoli ne veš, kam te to ponese. Mislim, da so bili Slovenci precej dobri. Bili so boljši v prvem polčasu, potem pa se je tekma spremenila, ko smo mi zabili gol. Vedno je težko, ko dolgo časa vodiš, potem pa druga ekipa izenači na 1:1. Imeli smo precej sreče, da smo na koncu prišli celo do zmage. Ne vem, če ste že izpadli. Vedno je možnost, morda za drugo mesto. Imate dobro ekipo, dobre posameznike in vem, da je prišel nov selektor. Prepričan sem, da se boste kmalu vrnili na zmagovita pota. Mislim, da imate možnosti, da osvojite drugo mesto. Do konca je še pet ali šest tekem in imate dobre posameznike, ki lahko dobijo tekme. Bo pa težko."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.