Šport > Nogomet
65 ogledov

Handanović po Jugoslaviji še v idealni postavi BiH

Handanović Totti Inter Milan AS Roma Serie A Italija liga prvenstvo EPA
Priljubljeni bosanski portal Sportsport.ba se je poigral z mislijo, kakšno ekipo bi lahko Bosna in Hercegovina sestavila z nogometaši, ki zanjo nikoli niso zaigrali.

Tako kot v vseh namišljenih enajstericah Jugoslavije je slovenski reprezentančni vratar Samir Handanović dobil mesto tudi v namišljeni enajsterici Bosne in Hercegovine, ki bi jo po mnenju portala Sportsport.ba lahko vodil Miroslav Blažević – Ćiro. Levemu boku bi poveljeval še nekdanji slovenski reprezentant Amir Karić, medtem ko bi klop grela Zlatko Dedić in še en "upokojenec" Zoran Pavlović.

Bosanski kolegi so se namreč po premierni uvrstitvi "zmajev" na veliko tekmovanje poigrali z mislijo, koliko nogometašev s koreninami iz dežele piramid je v preteklosti že nastopilo na evropskih in svetovnih prvenstvih, brez da bi oblekli sveti modro-beli dres domovine.

Leta 1994 v mislih le preživetje

"Kvalifikacij za mundial, ki je bil na sporedu v Združenih državah Amerike leta 1994, v naši državi ni bilo možno spremljati tako, kot bi bilo treba. Kaj šele igrati, saj se je takrat ena najmlajših evropskih držav upirala agresiji in borila za obstanek, v tistem času pa (nogometna zveza) NSBiH še vedno ni bila članica niti Fife niti Uefe," pišejo na priljubljenem športnem portalu.

Odkar je Bosna in Hercegovina postala polnopravna članica obeh krovnih nogometnih organizacij, so bila na sporedu štiri svetovna prvenstva, in sicer v Franciji (1998), Južni Koreji in na Japonskem (2002), Nemčiji (2006) in Južnoafriški republiki (2010), BiH pa v kvalifikacijah za mundiale do letos ni imela sreče.

"Zmajčki" na mundial s Karićem in Pavlovićem

"Na prejšnjih štirih svetovnih prvenstvih je nastopilo veliko število igralcev, ki so bili rojeni v BiH, manjka le en vratar, da bi lahko sestavili celo postavo," nadaljujejo sarajevski kolegi.  Med "bosančerose", kakor so poimenovali svoje nesojene rojake, so na SP v Franciji uvrstili Sava Miloševića (ZR Jugoslavija/Bijeljina), Gorana Jurića (Hrvaška/Mostar), Maria Stanića (Hrvaška/Sarajevo), Krunoslava Jurčića (Hrvaška/Ljubuški) in Gordana Vidovića (Belgija/Sarajevo):

Milenko Ačimović, Amir Karić | Avtor: www.alesfevzer.com www.alesfevzer.com
"Svetovno prvenstvo čez štiri leta je po letu 1994 spet zaznamovala Brazilija in fenomenalni Ronaldo, prvenstvo pa spet ni minilo brez 'bosančerosov'. Napad Hrvaške je spet vodil Željov otrok Mario Stanić, poleg njega pa so bili v postavi 'ognjenih' Stjepan Tomas (Hrvaška/Bugojno) in Boris Živković (Hrvaška/Živinice). Senzacionalna uvrstitev na svetovno prvenstvo Sloveniji ne bi mogla uspeti brez bosansko-hercegovskih igralcev, tako sta se v postavi 'zmajčkov' znašla Zoran Pavlović (Slovenija/Tuzla) in Amir Karić (Slovenija/Orahovica Donja)."

Sposodili bi si Handanovića

Nič drugače ni bilo niti v Nemčiji, kjer so leta 2006 za reprezentanco Srbije in Črne gore igrali Mladen Krstajić (Zenica) in Ognjen Koroman (Pale), za Hrvaško pa je igral Mario Tokić (Derventa). Tri predstavnike BiH so bosanski kolegi našteli tudi na zadnjem prvenstvu v Južni Afriki, kjer so nastopili Neven Subotić (Srbija/Banja Luka), Zlatko Dedić (Slovenija/Bihać) in Marko Marin (Nemčija/Bosanska Gradiška).

"Pri nekaterih od naštetih ni bilo niti želje niti volje, da bi nastopali za 'lilije', kasneje za 'zmaje'. Eni bi rekli, da je šlo za težke čase, drugi ne bi rekli ničesar. Eno je gotovo – na svetovnem prvenstvu naslednje leto v Braziliji bo imela Bosna in Hercegovina največ predstavnikov kot kadarkoli do sedaj, ker se je tja prvič v svoji zgodovini iz petega poskusa kvalificirala reprezentanca naše države. Na koncu bi bila idealna enajsterica, ki bi jo s klopi vodil Miroslav Ćiro Blažević (sposodili bi si Handanovića iz Slovenije, ki ima bosansko-hercegovske korenine), takšna," še dodajajo na Sportsport.ba.

Na klop za rezerve so uvrstili nekdanja slovenska reprezentanta Dedića in Pavlovića, poleg njiju pa še Vidovića, Jurića in Tokića. Prvo postavo bi sestavljali:

- vratar: Samir Handanović;

- branilci: Amir Karić, Neven Subotić, Mladen Krstajić, Stjepan Tomas;

- vezisti: Krunoslav Jurćić, Boris Živković, Marko Marin, Ognjen Koroman;

- napadalci: Savo Milošević, Mario Stanić;

- selektor: Miroslav Blažević.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.