Šport > Nogomet
17 ogledov

Hernández zaprl evropska vrata

Marcos Tavares Josip Ilicic Iličić
1/5
Žurnal24 main
Nogometašev Maribora ne bomo gledali v skupinskem delu Evropske lige. Na povratni tekmi so vijoličasti sicer premagali Palermo (3:2), a je bil zaostanek s Sicilije na koncu le prevelik.

V Ljudskem vrtu je bil Maribor po dveh zadetkih le še en gol oddaljen od skupinskega dela Evropske lige, oziroma vsaj podaljškov, a se je Palermo na krilih fantastičnega Urugvajca Abela Hernándeza vrnil v igro in odločil "play-off" v svojo korist. Zadetka Marcosa Tavaresa in nova mojstrovina Josipa Iličića sta dovoljevala sanje, a na koncu je bil gol Siniše Andjelkovića dovolj le za odmevno zmago nad italijanskim prvoligašem. Evropa, vsaj še za eno sezono, ostaja obljubljena dežela.

Maribor je v tekmo krenil rahlo spremenjen, saj sta poleg vratarja Mateja Radana v vratih tekmo začela še Aleš Mertelj na nenaravnem položaju desnega bočnega branilca (namesto kaznovanega Aleša Mejača) in Goran Cvijanović v zvezni vrsti. Strel Tavaresa z roba kazenskega prostora je bila le napoved za vijolični vihar, ki je sledil. Nekaj lepih protinapadov se je sicer končalo s slabo zadnjo podajo, toda v 14. minuti je Ljudski vrt prvič "znorel" - Armin Bačinović je udaril od daleč, žoga pa se je od bloka v visokem loku odbila točno na nogo samega Tavaresa, ki jo je mojstrsko zaustavil in zabil mimo nemočnega vratarja.

Marcos Tavares Mitja Viler Aleksandar Rajcevic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Maribor je še naprej prevladoval na igrišču, toda okrog dvajsete minute so se prebudili tudi gostje. Javier Pastore je ukradel žogo na sredini igrišča, a nato streljal prek vrat, Hernández pa je po lepem preigravanju udaril mimo. A spet so vrnili Mariborčani, ki so igrali kot v transu. Najprej je Dejan Mezga s pravo bombo dodobra prestrašil vratarja Salvatoreja Siriguja, a to ni bilo nič v primerjavi s 27. minuto. Podajo iz kota je kot najvišji skakalec pričakal eden najnižjih na igrišču - Mertelj - in poslal žogo v prečko siciljanskih vrat. Zapravljena priložnost bi se skorajda maščevala že v naslednjem napadu, ko je po nesrečnem posredovanju osrednih branilcev vijoličastih povsem sam ostal Hernández, a mu je Radan še pravočasno zaprl kot in Urugvajec je stresel le vratnico. Tribune pod Kalvarijo so v 33. minuti že proslavljale velikih 2:0, toda zadetek Tavaresa je ruski sodnik upravičeno razveljavil, saj je Brazilec žogo zaustavil z roko.

Tudi nadaljevanje je potekalo v podobnih ritmih. Do tedaj ne najbolj razpoloženi
Iličić se je začel prebujati in nekajkrat nevarno poizkušal od daleč, v 58. minuti pa spet poskrbel za potres Kalvarije in okoliških hribov. Podajo z desne je z zadnjimi močmi mojstrsko preusmeril v mrežo Palerma, a v okolici sto kilometrov se zadetka nihče ni veselil manj, kot ravno mladi Iličić. Z dvignjenimi rokami, kot da bi se "opravičeval" gostujočim navijačem, je (ne)posredno napovedal svojo nadaljnjo prihodnost. Veselje na tribunah ni trajalo dolgo, saj je Hernández izkoristil zmedo po sumljivo dosojenem prostem strelu in s peto lepo zabil za 2:1, kar je praktično pokončalo vse upe vijoličastih, nova fantastična akcija Hernándeza za izenačenje pa je utišala še tako zagretega privrženca vijoličastih. Zasluženo zmago domačim in odmeven evropski skalp lani petouvrščene ekipe italijanske Serie A je minuto pred koncem rednega dela prinesel gol z glavo Andjelkovića. Maribor je tako v velikem slogu, čeprav z izpadom, zaključil super uspešno evropsko avanturo. To za ostalo Slovenijo še vedno ostaja nekaj izvenzemeljskega ...

Kvalifikacije za Evropsko ligo, play-off (povratna tekma):

Maribor : *Palermo 3:2 (1:0) /0:3/
Tavares (14), Iličić (58), Andjelković (89); Hernández (62, 68)
* - z zvezdico je označena ekipa, ki se je uvrstila v skupinski del Evropske lige, v poševnicah pa je rezultat s prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.