Šport > Nogomet
30 ogledov

Hiddink z Ruudom po van Gaalu, nato na vrsti Blind

Hiddink Van Bommel Van Nistelrooy PSV Eindhoven Cambuur jubilej EPA
Nizozemska nogometna zveza (KNVB) je v petek imenovala kar dva nova selektorja članske vrste. Guus Hiddink bo tudi uradno prevzel vodenje "oranja" po mundialu, leta 2016 pa ga bo zamenjal Danny Blind.

Po večmesečnih ugibanjih je Nizozemska nogometna zveza (KNVB) le potrdila, da bo novi selektor reprezentance po koncu poletnega svetovnega prvenstva v Braziliji, po katerem se bo poslovil Louis van Gaal, postal nekdanji selektor Guus Hiddink.

A pri KNVB so znova presenetili in po imenovanju Hiddinka sporočili, da bo nekdanjega trenerja številnih klubov in reprezentanc, med njimi PSV Eindhovna, Valencie, Real Madrida, Chelseaja, Južne Koreje, Avstralije in Rusije ter nazadnje Anži Mahačkale po Euru 2016 v Franciji nadomestil nekdanji branilec reprezentance Danny Blind, ki bo "oranje" vodil do leta 2018, ko bo mundial gostila Rusija.

"Van Gol" z Matavžem in reprezentanco

Blind je trenutno pomočnik trenerja pri Ajaxu, Hiddinkov pomočnik pa bo postal nihče drug kot nekdanji napadalec PSV, Manchester Uniteda in madridskega Reala Ruud van Nistelrooy, ki je pred kratkim kot član strokovnega štaba okrepil vrste ekipe slovenskega reprezentanta Tima Matavža.

"Z Guusom Hiddinkom smo najeli nizozemskega trenerja s pravim zakladom mednarodnih izkušenj in uspehov. Danny Blind bo dobil dve leti, da bo pod njim dodatno zrasel," je direktor KNVB Bert van Oostveen dejal v izjavi.

Nizozemci blizu naslovu prav v Franciji

"S tem, da smo dovolili Blindu, da bo po Euru 2016 prevzel vodenje reprezentance po Hiddinku, skrbimo za dolgoročno dragoceno znanje in nasledstvo," so pojasnili.

67-letni Hiddink se na klop izbrane vrste vrača po tem, ko je leta 1998 prav v Franciji popeljal Nizozemce do enega izmed največjih uspehov zadnjih let, polfinala svetovnega prvenstva. Vajeti bo prevzel 1. avgusta, so povedali pri KNVB. Van Gaal je svoj odhod napovedal že lani, v zadnjem času pa ga resno povezujejo s Tottenhamom in Manchester Unitedom.

"Vznemirljivo delati s svojim naslednikom"

"V čast mi je, da se vračam kot selektor in z Blindom in van Nistelrooyem imamo močno ekipo z dobrim nogometnim znanjem in izkušnjami," je po imenovanju dejal Hiddink. "Zame osebno je prav tako vznemirljivo delati s svojim naslednikom; tako je lahko nogometna vizija na Nizozemskem postavljena dolgoročno."

Blind je bil član šampionskih ekip Ajaxa iz prejšnjega stoletja, kot trener pa ga je vodil med letoma 2005 in 2006. Kasneje se je v klub vrnil kot pomočnik, z van Gaalom pa v reprezentanci sodeluje od leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.