Šport > Nogomet
20 ogledov

Hitzfeld odhaja po mundialu: "Srečen brez nogometa"

Hitzfeld SFV Bern selektor slovo odhod Švica EPA
Švicarski selektor Ottmar Hitzfeld je na dan, ko se je izvedelo, da bo njegova država med nosilkami svetovnega prvenstva v nogometu, napovedal slovo.


Legendarni Ottmar Hitzfeld se bo od klopi švicarske reprezentance poslovil po koncu svetovnega prvenstva, je nekdanji trener Borussie Dortmunda in Bayerna sporočil na četrtkovi novinarski konferenci. Švica si je s torkovo zmago nad Slovenijo zagotovila mesto nosilca na žrebu skupinskega dela prihajajočega mundiala, uvrstitev na nogometni ples pa potrdila že z zmago v Tirani.

"Po svetovnem prvenstvu v Braziliji bom imel 65 let," je na novinarski konferenci na sedežu Švicarske nogometne zveze (SFV) dejal Hitzfeld. "Po 30 letih v izčrpajočem svetu nogometa je prišel moj čas, da preneham. Lahko živim brez nogometa, so tudi pomembnejše reči v življenju, moje pa bo srečno tudi brez tega."

Začel s katastrofo

Štiriinšestdesetletni Nemec in eden od najbolj trofejnih evropskih trenerjev sploh je priznal, da je bila to najtežja odločitev njegove kariere, a da bo brez nogometa lahko živel. Petkratni zmagovalec 1. Bundeslige z Bayernnom (dvakrat jo je osvojil tudi z BVB) je z obema ekipama slavil tudi v Ligi prvakov, Švico pa je iz rok Köbija Kuhna prevzel leta 2008.

Na klopi "Natija" je začel katastrofalno in doma na eni prvih tekem izgubil z Luksemburgom, ekipa pa se je nato pobrala in se uvrstila na svetovno prvenstvo leta 2010 v Južni Afriki. Zdaj so Švicarji nepremagani že 14 tekem, v kvalifikacijah za SP 2014 pa so poleg sedmih zmag še trikrat remizirali. Avgusta so na prijateljski tekmi premagali tudi Brazilijo.

Ostal bo komentator: "Vedno imam prav"

Trofejni trener je tako požel vse sadove uspešnega dela z mladimi v državi, ki je kljub občasnim kritikam zaradi ravnanja s priseljenci postala primer uspešne integracije. Hitzfeld bo svojo pot tako zaključil "doma", rodil se je namreč blizu Baslu, govori pa v lokalnem švicarskem narečju. A od nogometa se (še) ne bo povsem poslovil – ostal bo namreč strokovni sodelavec nemške televizije.

"To mi je všeč, vedno imam prav!" je dejal Hitzfeld, ki je večino svojih igralskih let preživel v Švici in tam leta 1983 tudi začel trenersko kariero. Nekdanji učitelj matematike se tudi na nogometne tekme pripravi "geometrično natančno", piše Reuters, sposoben se je prilagoditi takoj, ko reči ne gredo po načrtih.

Vzornik nemškim podjetnikom

Tako je bilo tudi na zadnji tekmi proti Sloveniji, ko je pri rezultatu 0:0 pogumno opravil dvojno menjavo, ki je na koncu prinesla odločilni gol Granita Xhake in zlata vredno zmago. Strokovnjaki so polni hvale tudi zaradi njegovega obvladovanja igralcev – Jürgen Schrempp, nekdanji prvi mož Daimler-Chryslerja, ga je nekoč označil za vzornika nemškim podjetnikom.

Njegovo kariero je usodno zaznamoval tudi boleč poraz v finalu Lige prvakov proti Manchester Unitedu (1:2), ko je z Bayernom na Camp Nouu leta 1999 vodil vse do zadnjih minut. Hitzfeld se je kot vedno pobral in z Bavarci napako popravil na San Siru, kjer je po izvajanju enajstmetrovk padla Valencia slovenskega reprezentanta Zlatka Zahovića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.