Šport > Nogomet
15 ogledov

Hitzfeld priznal: Nora tekma, lahko bi bilo tudi 4:4!

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Novaković Kampl EPA
S porazom v Bernu se je končala pot Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji. Selektor Srečko Katanec je po tekmi s Švico že razmišljal o prihodnosti.

"Fantom lahko čestitam za borbo. Priigrali smo si nekaj priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Švicarji so dokazali svojo kakovost in potrdili, da so najboljše moštvo v skupini. V zadnjem delu kvalifikacij smo dosegli pravo igro in to je dober temelj za naprej," je po tekmi v Bernu dejal slovenski selektor Srečko Katanec.

Slednji je s prerojeno slovensko reprezentanco potreboval zmago nad že uvrščeno Švico, da bi jim na zadnji dan kvalifikacij senzacionalno uspelo preriniti v dodatne kvalifikacije na račun Islandije, ki je zgolj remizirala z Norveško v Oslu (1:1). Toda motivirani Švicarji – z zmago so ostali v igri za mesto nosilca na žrebu za mundial – so bili zalogaj preveč.

Nikoli ne bomo vedeli

"Fantje lahko dvignejo glave, odigrali so tako, kot smo bili dogovorjeni. Tekma se je lomila, imeli smo 'šanse', a gola nismo dali, posledično so ga dali oni, tako da fantom nimam česa zameriti. Ne bom rekel, da so odigrali super, tudi pogoji za igro niso bili najboljši. Žal nam je, vsekakor, saj Švicarji niso bili toliko boljši, da si mi ne bi pripravili nobene priložnosti. Ampak nogomet je takšen, včasih ga iz ene 'šanse' daš in se tekma obrne. Čestitke še enkrat fantom, kvalifikacij je konec in gremo naprej, ni kaj," je na stadionu Stade de Suisse za TV Slovenija še povedal selektor.

"V prvem polčasu praktično niso imeli nobene priložnosti, razen prostega strela. Bili smo v določenih situacijah , ko bi morali odigrati bolje. Mislim pa, da smo imeli pred Švicarji 'šanso' Kevina (Kampla), mogoče še 'Kiro' (Andraž Kirm, op. a.), nato pa normalno ... V stanju, kakršnem smo bili ... Nekateri niso mogli zdržati fizično in bilo je normalno, da ga bodo dali oni ali mi. Tudi pri 1:0 smo imeli še nekaj 'šans', prečka ... To je nogomet, nikoli dejansko ne bomo vedeli, zakaj se določene situacije ne obrnejo tebi v prid. Včasih se obrnejo, včasih pa ne."

Kampl ne bo mogel vedno na injekcijah

Izjemno razpoloženega vratarja Samirja Handanovića je šele v zadnji četrtini tekme uspelo premagati Granitu Xhaki, ki je s odličnim strelom praktično pokopal vse upe po uvrstitvi na mundial, čeprav je imela Slovenija do konca tekme dovolj priložnosti vsaj za izenačenje.

Švica Slovenija kvalifikacije za SP 2014 Stade de Suisse Bern Inler Derdiyok | Avtor: Reuters Reuters
"Kaj bo v prihodnosti, bomo videli, normalno. Kevin ne bo mogel vsake tekme igrati tako, da bo dobival injekcije. Tako ne gre. Vemo, koliko je poškodovanih. Iz moje perspektive moram reči, da smo zadnji tekmi odigrali na nivoju, poskušamo igrati nogomet, imamo kakovost. Kaj pa se bo dogajalo v prihodnosti, bomo pa videli. Upam, da se pojavi še kakšen igralec z določenimi kakovostmi in da bodo ti, ki že szdaj tvorijo bazo, še naprej igrali več. V zadnjem času situacija kar se tega tiče ni bila rožnata, večina je sedela, zato je potem mnogo težje," je dejal Katanec.

Hitzfeld: Lahko bi bilo tudi 4:4

"Točkovni zaostanek ob mojem prevzemu? Ne, ne, to niso alibiji. Ni kaj, bomo videli, kaj se bo dogajalo, kakšen bo žreb, koga bomo dobili v skupini ... Fantje so odigrali tekmo tako, kakor je treba, če ga pa ne daš, ga dobiš. Tako pravijo in nam se je to nocoj zgodilo," je dodal slovenski trener.

Švicarji so kljub ne preveč prepričljivi predstavi uvrstitev na drugi zaporedni mundial proslavili z zmago, po kateri je bil zadovoljen tudi izkušeni selektor Ottmar Hitzfeld. Šampionski trener Borussie Dortmunda in Bayerna je priznal, da bi se "nora tekma" lahko končala tudi s 4:4.

Samozavest dobra popotnica

"Čestitke moji ekipi. To je bila nora tekma, lahko bi se končala tudi s 4:4. Sicer bi bili bolj veseli, če bi že prej odločili tekmo, ker smo imeli nekaj lepih protinapadov, ki bi jih morali unovčiti. A potem je Granit Xhaka z izjemnim strelom le rešil situacijo. Zadovoljni smo, da smo ostali neporaženi, da imamo priložnost biti v prvem bobnu žreba skupin za SP. Tako si gradimo samozavest in je vsekakor dobra popotnica za Brazilijo," je dejal Hitzfeld.

"V pravem trenutku sem se znašel na pravem mestu in dosegel zadetek, ki mi veliko pomeni," ga je dopolnil strelec Xhaka. "Veseli smo, da smo zmagali pred svojimi navijači in skupaj proslavili uvrstitev na svetovno prvenstvo. Menim, da je pred našo reprezentanco svetla prihodnost."
Komentarjev 1
  • dragec 09:53 16.oktober 2013.

    Edina rešitev za Katanca, da sprejme švicarsko metodo, formirati ekipo, ki jo bodo sestavljali albanci, turki in bosanci iz tretjega kolena priselkjencev!!!Bolj poceni bo, kot, da bi uvezli iz Argentine, Brazilije, Peruja, Bolivije....