Šport > Nogomet
47 ogledov

Hitzlsperger: Nekoč v garderobi tudi o fantih

Hitzlsperger Wales Cardiff Nemčija DFB novinarska konferenca EPA
Nekdanji reprezentant Thomas Hitzlsperger, ki je kot prvi vidnejši nemški nogometaš pred dnevi priznal, da je homoseksualec, je v petkovem intervjuju spregovoril za tabloid Bild.


Thomas Hitzlsperger
je v pogovoru za Bild dejal, da si srčno želi, da bo nekoč prišel dan, ko se bodo lahko istospolno usmerjeni nogometaši o svojih partnerjih odkrito pogovarjali s svojimi soigralci.

Priznanje 31-letnega nekdanjega nemškega reprezentanta, ki je pod vzdevkom Kladivo v karieri branil barve Aston Ville, VfB Stuttgarta, Lazia, Evertona in West Ham Uniteda, je v Nemčiji sprožilo burne debate o strpnosti, Hitzlsperger sam pa ni želel odkrito svetovati, naj njegovemu zgledu sledijo tudi drugi nogometaši. Sam se je za razkritje odločil po koncu kariere.

V slačilnici tudi o fantih

"Vsak se mora odločiti sam zase," je dejal v petkovem pogovoru za najbolj brani dnevnik v državi. "Ampak bilo bi izvrstno, če bi bilo nekaj povsem običajnega, ko bi se nogometaš lahko pogovarjal o svojem novem fantu v slačilnici, ne le o novem dekletu, in da tega ne bi več jemali za nekaj nenavadnega."

Kljub globalni priljubljenosti najpopularnejše igre z žogo je Hitzlsperger eden od redkih vidnejših nogometašev, ki je po koncu kariere razkril svojo spolno usmerjenost. V strahu pred reakcijami soigralcev, trenerjev in navijačev se morajo geji namreč velikokrat igrati skrivalnice.

Grozne posledice razkritja

Znan je primer britanskega nogometaša Justina Fashanuja, nekdanjega napadalca Norwich Cityja, ki je po razkritju svoje zgodbe v nekem tabloidu osem let kasneje storil samomor. Nekdanji član Leeds Uniteda Robbie Rogers je podobno kot Hitzlsperger pred kratkim ob koncu kariere prav tako priznal, da je gej.

Nič bolje ni (bilo) niti v Nemčiji, kjer je nekdanji kapetan reprezentance in münchenskega Bayerna Lothar Matthäus nekoč famozno izjavil, da "gej ne more igrati nogometa", aktualni kapetan Philipp Lahm pa je istospolno usmerjenim nogometašem svetoval, naj se zaradi morebitnih usodnih posledic ne razkrijejo.

Prvi med 5.566

Hitzlsperger je kljub vsemu dobil številne pohvale za pogum z vseh strani, tudi politike, televizijske postaje pa so polne oddaj, ki razpravljajo o strpnosti do homoseksualcev, poroča Reuters. Komik Stefan Raab je zaradi nekaj neokusnih šal že tarča številnih kritik.

"Za nazadnjaški del naše družbe ni bilo gejev – v nogometu," je zapisal berlinski Tagesspiegel. "V zadnjih 50 letih Bundeslige je igralo 5.566 igralcev in niti eden izmed njih ni bil gej, vse do zdaj. Resnica je, da je na desetine, če ne na stotine gejev nogometašev, ki se bojijo razkriti."

"Homofobi imajo enega sovražnika več"

Hitzlsperger je še dodal, da je vesel zaradi odziva javnosti, a da sta pogum do sedaj zbrala le dva kolega nogometaša, ki sta ga poklicala. V videosporočilu, ki so ga objavili v sredo, je nekdanji vezist reprezentance dejal, da je želel nastopiti proti diskriminaciji.

"Moji družini in prijateljem ni pomembno, da odprto govorim o homoseksualnosti. Pomembno je le homofobom, ki so tam zunaj, ki diskriminirajo druge zaradi svoje lastne usmerjenosti. Zdaj so opozorjeni, da imajo v meni enega sovražnika več," je sporočil Der Hammer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.