Šport > Nogomet
13 ogledov

Hrvati nočejo več huliganstva

Navijači Dinama spadajo med najbolj problematične v Evropi. © Reuters Žurnal24 main
Hrvaška vlada na čelu s premierjem Ivom Sanaderjem je na srečanju s predstavniki Hrvaške nogometne zveze glasno napovedala boj proti nogometnim huliganom.
Hrvaška vlada je na sredinem srečanju s predstavniki Hrvaške nogometne zveze zahtevala ostrejše ukrepe proti nogometnim huliganom, ki izzivajo nerede na nogometnih stadionih in zunaj njih. Vlada je vsaj z besedami odločna, da bo ustavila divjanje in neprimerno navijanje huliganov. Posegli naj bi tudi po skrajnih ukrepih, kot sta prekinitev tekem in igranje pred praznimi tribunami. "Če bodo navijači metali bakle ali peli neprimerne pesmi, žalili na nacionalni, verski ali rasni osnovi, bo sodnik lahko prekinil tekmo," so sporočili s sedeža hrvaške vlade. Dodali so, da je skrajni čas, da sodniki začnejo izvajati ostre ukrepe, ki jih v primeru nešportnega obnašanja nogometnega občinstva zahteva tudi svetovna nogometna zveza (FIFA).

Prizor iz derbija Hajduk : Dinamo. V prihodnje ne bo več tako? © Hrvoje Marušić

 
Podpredsednica vlade Đurđa Adlešič je poudarila, da so tako vlada kot državljani nezadovoljni z dogodki na stadionih, čeprav se zavedajo, da niso vsi navijači tudi huligani. Poudarila je, da policijsko varstvo ene same nogometne tekme stane tudi do milijon kun (137.500 evrov). Tudi premier Ivo Sanader je po poročanju današnjega Jutarnjega lista na seji ožjega kabineta vlade soglašal z možnostmi najostrejših ukrepov proti nasilju huliganov.

Medtem so se odzvali voditelji glavnih navijaških skupin na Hrvaškem, zagrebških Bad Blue Boys (Dinamo) in splitske Torcide (Hajduk), ki nasprotujejo napovedanim ukrepom. Po njihovem mnenju bi se vlada morala bolj ukvarjati s korupcijo in ne z navijači. Poleg tega so ocenili, da bi nogometni klubi morali poskrbeti za boljšo igro in boljše pogoje za gledalce, če si želijo večjega obiska na stadionih. Na Hrvaškem sicer obstaja strog zakon o preprečevanju neredov na športnih prireditvah, ampak ga pristojni kljub pogostim težavam z nogometnimi huligani ne izvajajo pogosto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.