Šport > Nogomet
7 ogledov

Igra milimetrov: Barça toži zaradi zelenice Atlética

Messi Adriano Atletico Madrid Barcelona Liga prvakov četrtfinale
1/38
EPA
Vezist Arda Turan je že odpadel za sredino povratno tekmo četrtfinala Lige prvakov, saj trener Diego Simeone priljubljenega turškega vezista zaradi težav s prepono ni uvrstil na seznam igralcev. Pritožba Barcelone zaradi zelenice na Calderónu.

Po poročanju radia Cadena COPE se je Barcelona po torkovem treningu na stadionu Vicente Caldéron pred povratno tekmo četrtfinala Lige prvakov z Atlético Madridom posvetovala z Evropsko nogometno zvezo (Uefa) zaradi domnevno previsoke travnate površine.

Pravila Uefe v svojem 13. členu velevajo, da mora biti zelenica "pripravljena za igro", trava pa ne sme presegati višine 30 milimetrov

"Za igrišča z naravno podlago višina trave v principu ne sme presegati 30 milimetrov, vsa površina pa mora biti poravnana na enako višino. Višina trave mora biti enaka na treningu in tekmi. Če sodnik ali uradnik Uefe meni, da je potrebno, lahko od gostitelja zahtevajo skrajšanje trave," piše v pravilniku.

Dogovor tudi glede namakanja

Barcelona se je po posvetu z Uefo udeležila sredinega popoldanskega sestanka s predstavniki Atlética, ki je še pred pritožbo sporočil, da bo zelenico uredil. Za primerjavo: zelenica Camp Noua je pokošena na 23 milimetrov. Po dogovoru med obema ekipama so se tradicionalno tudi odločili o dodatnem namakanju zelenice (enkrat pred in enkrat med tekmo), a je Atlético pričakovano izbral možnost suhega igrišča.

Podobnih prijemov se je leta 2011 poslužil Real Madrid pred prvo tekmo polfinala Lige prvakov, ko se je Barcelona prav tako pritožila pri Uefi. S suhimi igrišči in daljšo travo želijo nasprotne ekipe otežiti prepoznavno igro Kataloncev, ki na suhi in visoki travi trpi zaradi počasnega kroženja žoge.

Simeone že izbral strelca: Adrián bo dal gol (če bo igral)

Arda Turan gotovo ne bo mogel pomagati Atléticu na povratni tekmi, po tem, ko so izvrstnega turškega vezista iz ekipe oddaljile težave s prepono. "Visi" tudi prvi strelec Diego Costa, ki se je poškodoval na prvi tekmi na Camp Nouu, njegova prisotnost pa bo pod vprašajem do zadnjega. Trener Diego Simeone je v torek pred mediji napovedal, da bo tekmo gotovo začel David Villa – vprašanje je torej le, če mu bo pomagal Costa ali njegov asturijski rojak Adrián López, pred prihodom in izbruhom Coste stalni pribočnik Radamela Falcaa.

"Costa bo igral ali ne v takšni pripravljenosti, kakršno potrebuje ekipa. Ekipa potrebuje igralca, ki je najmanj 90-odstotno pripravljen. Če on ne bo igral, je tu Adrián, ki nam bo dal veliko, to bo zanj lepa priložnost in zaupam vanj, da bo dal gol," je nekdanjega mladega in dvakratnega članskega reprezentanta Španije izpostavil Simeone, ki je nanj v letošnji sezoni sicer povsem pozabil.

"Že prejšnji teden sem rekel, da je Costa za nas tako pomemben, kot Cristiano (Ronaldo) za Madrid in (Lionel) Messi za Barcelono. Če ne bo pripravljen, ga ne bo niti na klopi. Navijači? Sam sem igral na različnih stadionih, ta je res nekaj posebnega. Tukaj, ko navijači sodelujejo, res oddajajo neko energijo. Odločilnega pomena je, da jo mi poženemo z igrišča, da reči krenejo, toda pozitivna energija kar vre in upam, da bomo lahko to ponesli od spodaj navzgor."

Nazaj h koreninam: Messi na bok?

Katalonski mediji že več dni poročajo o razmišljanju trenerja Gerarda Martina, ki naj bi na zadnjih treningih uigraval postavo z Lionelom Messijem na desnem boku, kjer je tudi začel svojo profesionalno kariero pod taktirko Franka Rijkaarda. Messi se je pod vodstvom Josepa Guardiole prelevil v famozno "polšpico", a ga je Martino na njegov originalni položaj vrnil že za prvi "El Clásico" sezone (2:1 na Camp Nouu), potezo pa bi lahko ponovil tudi nocoj.

"Leo nas je navadil na zabijanje golov na takšnih tekmah, ko mu to ne uspe, smo na to takoj pozorni. Všeč nam je, če je Messi odločilen, pa če zabije ali ne," je na torkovi novinarski konferenci dejal Martino, ki bi lahko vlogo napadalca znova namenil Cescu Fàbregasu.

"Strah je simptom poražencev"

"Že tri leta igram na tem položaju in počutim se zelo dobro, toda ne vem, če bom igral," je v Madridu pred mediji dejal prav Fàbregas. "Nič ni potrjeno. Zaupam v to ekipo, ki je motivirana in zelo pripravljena. Sposobni smo se vrniti in lahko zabijemo tukaj. Vedno nam je uspelo, moramo biti pogumi in zelo 'Barça'. Brez strahu, ker je to simptom poražencev."

"Morali bomo igrati bolje od Atlética in zmagati," ga je dopolnil njegov trener. "Vedno si želim igrati bolje od nasprotnika a priori, to tudi pričakujem. Remiji na naših tekmah? Menim, da se ekipi že zares dobro poznata. To sta dve ekipi z zelo prepoznavnim slogom. Skušali bomo zabiti prvi, da bi tako tekmo nadzorovali na drugačen način," je še dodal Martino.

Guardiola obljubil pivo angleškemu novinarju

Dobro razpoloženi Josep Guardiola je pred povratno tekmo z Manchester Unitedom v Münchnu dejal, da bo Wayne Rooney "hundert procent" igral na Allianz Areni. Trener Bayerna je bil v svoji nemški angleščini celo tako prepričan v svoj prav, da je novinarju obljubil velik kozarec piva (glede na gesto z rokami morda celo "superco").

"Igral bo. 'Hundert procent'! Igral bo ... Stavim s teboj za velik, velik (pokaže z roko) kozarec piva ... Verjamem, da bo igral in Valencia prav tako. Precej sem pričan sem tudi, da Bastian (Schweinsteiger) ne bo igral, a Rooney bo. Največji igralci – Rooney je eden najboljših, kar sem jih videl v svoji karieri – morajo imeti res veliko, veliko, veliko, veliko težav, da ne bi igrali takšne tekme," je bil prepričan Guardiola.

Moyes tudi o injekciji

Njegov kolega David Moyes ni igral skrivalnic in potrdil prepričanje Katalonca, najuspešnejšega trenerja v zgodovini Barcelone, ki tako kot on vodi svojo prvo sezono pri novem klubu, a je za razliko od Škota že osvojil državni naslov, v igri pa je tudi za vse ostale pokale.

"Rooney bo gotovo igral. Storili bomo vse, kar lahko, da ga spravimo na igrišče. Z veseljem bo prejel tudi injekcijo," je pred mediji na Allianz Areni dejal Moyes. "To je najtežja tekma za nas do sedaj. Obe ekipi imata vrhunske igralce. Lahko in bomo igrali bolje, kot smo igrali na prvi tekmi, moramo igrati bolje, če si želimo napredovati. Potrebovali bomo dobre predstave od vseh igralcev. Ne moremo imeti nobenih 'potnikov'."

Guardiola "hundert procent" prepričan, da bosta Wayne Rooney in Antonio Valencia igrala:

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Ob 20.45:
Atlético Madrid – Barcelona /1:1/
Bayern München – Manchester United /1:1/

/X:Y/ – v poševnicah je rezultat prve tekme

Komentarjev 2