Šport > Nogomet
36 ogledov

"Igral sem s Pablom Escobarjem"

stadion medellin, independiente EPA
Oscar Pareja je danes trener moštva Colorado Rapids v MLS. Pred 21 leti, ko je še igral za Independiente Medellin v rodni Kolumbiji, je odigral izjemno nenavadno in tudi nevarno nogometno tekmo, na katero ga je povabil eden najbolj zloglasnih prekupčevalcev z mamili.

Nekega dne leta 1991, ko je bil Oscar Pareja kapetan in eden glavnih zvezdnikov Independienteja iz Medellina, je prejel nenavadno sporočilo. Pablo Escobar, slavni preprodajalec mamil in vodja morilske tolpe ter takrat eden najbolj notoričnih zločincev na svetu, je njega in nekaj njegovih soigralcev "povabil" na igranje nogometa proti njemu in njegovim varnostnikom. Escobar je bil takrat namreč v zaporu, zgrajenem posebej zanj, kjer so bili džakuziji, telovadnica, fitnes in celo nogometno igrišče z reflektorji.

 

Trener je odpovedal trening

Seveda so se nogometaši srečanja udeležili. Odkloniti povabilo človeka, ki je bil odgovoren za smrt tisočih ljudi, med njimi so bili sodniki, policijski častniki, poslovneži in celo predsedniški kandidati, ni prišlo v poštev. Trener je tisti dan odpovedal trening, saj mu drugega niti ni preostalo.
Katedrala, kot so poimenovali Escobarjev zapor, je bila razkošno opremljena. Oscar Pareja se spominja: "V dnevni sobi so bili luksuzni kavči in najnovejši televizijski sprejemniki. Ko smo čakali na Escobarja, so nam postregli s prigrizki."

"Zakaj se prerekaš s sodniki, saj jih plačujemo"

Escobar je prišel, obkrožen z varnostniki, in se usedel na kavč poleg Pareje ter se začel z njim pogovarjati o nogometu. "Klical me je po vzdevku (el guapo – lepotec). O nogometu je vedel zelo veliko in o njem je govoril z veliko strastjo. Dejal mi je: 'Guapo, zakaj se toliko dereš na sodnike, saj jih mi plačujemo. To ni dobro za ekipo,'" je pogovor opisal Pareja. "Tega dialoga ne bom nikoli pozabil," je dodal.

"Ne udarjaj me, ker boš drugače ostal tu"

Po dobri uri pogovora so se odpravili na igrišče, ki je bilo zaradi teme takrat že razsvetljeno. "Na igrišče je pritekel (Escobar) v nogometnem dresu in kratkih hlačah. Igral je na poziciji levega vezista, čeprav je bil desničar. Mojemu soigralcu Carlosu Alvarezu, ki ga je moral pokrivati, je pred obračunom dejal, naj ga nikar ne brca, saj bo drugače ostal v zaporu. Če bi ga pokrival preveč z rezervo, bi se Escobarju to zdelo nespoštljivo. Če bi ga ustavljal preveč pogosto, pa bi se počutil ponižanega. Tako ga je Carlos pokrival sicer zelo blizu, a mislim, da mu žoge ni odvzel niti enkrat. Sodnik je bil en sam – Pablo Escobar," se najbrž najbolj čudne tekme v svojem življenju spominja Pareja. "On in njegovi varnostniki so pravzaprav precej dobro igrali. Tekmo smo sicer dobili, a ne z veliko razliko." Po tekmi so se igralcem Independienteja zahvalili in jih pospremili iz Katedrale. Kasneje so jih povabili še enkrat, tudi takrat so se na povabilo seveda odzvali.

Ob smrti je nosil nogometne copate

Ko so naslednje leto kolumbijske oblasti zahtevale, da se Escobar premesti v normalen zapor, je pobegnil. 2. decembra 1993 ga je kolumbijska policija izsledila in ga ustrelila na strehi bloka v njegovem Medellinu. V času smrti naj bi nosil nogometne copate. Pareja, ki zgodbe do sedaj ni delil z nikomer, niti s svojo družino, je še povedal: "Ko smo zmagali, smo poleg klubske premije vedno prejeli še dodatnih osem tisoč dolarjev. Takrat se nismo spraševali, od kod je prišel denar, bili smo tako naivni." Oscar Pareja je kasneje podpisal pogodbo z ameriškim klubom Dallas Burn in se preselil v Teksas. Po koncu kariere je postal trener tega kluba, Colorado Rapidse pa je začel trenirati januarja letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.