Šport > Nogomet
27 ogledov

Igralec z nacističnimi simboli in hujskanjem nad nasprotnike

Maribor Jerez trening Evropska liga šestnajstina finala igrišče zelenica Žurnal24 main Simbolična fotografija.
Avstrijsko javnost razburja primer nogometaša, ki je na tekmi s koroškoslovenskim klubom Sele/Zell, hujskal proti igralcem in na nogavicah imel narisan neonacistični simbol.

Med tekmo ene izmed nižjih lig avstrijskega prvenstva je igralec kluba ASKÖ Wölfnitz nasprotnike iz koroškoslovenskega kluba Sell/Zell odprto izzival in zmerjal. Nogometaš si je na nogavice napisal številko "88", ki se v neonacističnih krogih uporablja kot sinonim za nacistični pozdrav "Heil Hitler" (številka osem označuje osmo črko avstrijske abecede - h). Številka pa označuje tudi zaščitni vod ("Schutzstaffel") Hitlerjeve stranke NSDAP (ko se avstrijsko abecedo prešteje od konca do začetka "88" označuje dvojni s).

Med tekmo naj bi igralec tudi zmerjal igralce kluba Sele/Zell. Tako naj bi nogometašu Niklasu Travniku, pripadniku slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, agresivno zagrozil: "Posrani Jugoti, vas bi itak bilo treba vse zapliniti in postreliti." Prav tako naj bi rekel, da obstaja le en vodja (Führer) in ob tem s pestjo udaril ob prsni koš.

Kljub pozivom sodnik ni storil ničesar

Nogometaši Sele/Zell so se zaradi obnašanja igralca večkrat pritožili sodniku Michaelu Maierju, ki pa ni storil ničesar. Maier je po tekmi povedal, da sam ni prisostvoval nobenemu napadu. "Res je, igralci so mi povedali za agresivna dejanja igralca, a ker izjav nisem slišal sam, ničesar nisem mogel storiti."

Koroška nogometna zveza je medtem že sporočila, da bo primer raziskala in igralca kaznovala. "Igralcu ne smemo soditi že vnaprej. Če bomo ugotovili, da so obdolžitve resnične, ga lahko izključimo za nekaj tekem. Možna je pa tudi denarna kazen in prepoved vstopa v stadione," je za spletno stran avstrijske javne radiotelevizije ORF povedal generalni direktor koroške nogometne zveze Richard Watzke.

Watzke pa se je strinjal s sodnikom, ki ni posredoval: "90 odstotkov Avstrijcev sploh ne ve kaj predstavlja simbol 88".

"Le moja srečna številka"

Trener ekipe iz Wölfnitza Alexander Suppantschitsch je medtem že zagotovil, da njegov igralec ni mislil nič hudega in ni neonacist. "Igra je bila zelo razgreta. Igralec je bil poln emocij in adrenalina. Mogoče je zaradi tega rekel kaj nespodobnega," je razložil Suppantschitsch in dodal, da je igralca tudi vprašal glede številke na nogavicah. "Povedal nam je, da je to njegova srečna številka."

Primer pa raziskuje tudi policija, saj je v Avstriji od leta 1947 v veljavi zakon o prepovedi širjenja in izvajanja nacionalsocializma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.