Šport > Nogomet
34 ogledov

Iker v preobleki: Valdés ubranil zmago v Parizu

Srbija Škotska navijači kvalifikacije za SP 2014 Novi Sad Karađorđe stadion
1/41
Youtube
Veliki obračun v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo med Francijo in Španijo so v Parizu dobili aktualni svetovni in evropski prvaki, ki so z golom Pedra Rodrígueza spet prevzeli vodstvo v skupini I (1:0). Da vse le ni bilo tako lahko za Špance pove dejstvo, da je bil njihov najboljši igralec verjetno vratar Víctor Valdés. Črnogorci zadržali Angleže (1:1).

Kljub smelim napovedim pred tekmo je v Podgorici na začetku igrala le Anglija in potem, ko je Wayne Rooney, ki je bil izključen na zadnji tekmi s Črno goro v Podgorici, zadel okvir gola, je napadalec Manchester Uniteda ob povratku na stadion Pod goricom zadel za vodstvo treh levov, ko je z glavo v mrežo preusmeril podajo Stevena Gerrarda iz kota.

Črnogorci, ki so v želji povsem pregoreli v prvem, so zaigrali veliko bolje v drugem polčasu in po resnem pritisku le izenačili prek rezervista Dejana Damjanovića, ki je bil najbolj spreten po gneči pred golom Joea Harta. Angleži so spet prevzeli pobudo, toda varovancem Roya Hodgsona ni uspelo zabiti zmagovitega gola, tako da je Črnogorcem uspelo ubraniti dve točki prednosti pred Otočani na vrhu lestvice.

Ob isti uri sta s tekmo v Parizu začeli Francija in Španija. Aktualni svetovni in evropski prvaki so po šokantnem remiju s Finci nujno potrebovali odgovor na derbiju z večnimi rivali, ki so ga ob malce boječi postavitvi selektorja galskih petelinov Didierja Deschampsa tudi veliko bolje začeli.

Xavi Hernández je po izvrstni akciji Andrésa Inieste in Nacha Monreala že po petih minutah igre zapravil izjemno priložnost za vodstvo, ko je neoviran pred vrati streljal preko gola Huga Llorisa. Veliko sreče je imel domači kapetan v 31. minuti, ko je v kazenskem prostoru zrušil Pedra Rodrígueza, toda madžarski sodnik Viktor Kassai ni dosodil enajstmetrovke.

Nezreli Pogba pustil rojake na cedilu

Sicer precej nekonkretni galski petelini so pred polčasom prišli do velike priložnosti, ki jo je povsem sam pred Víctorjem Valdésom zastreljal Franck Ribéry, oziroma ga je odlično ustavil Barcelonin čuvaj mreže. Lloris je v 54. minuti s konicami prstov prek prečke odbil strel Andrésa Inieste z roba kazenskega prostora.

Španci so do zasluženega vodilnega gola le prišli štiri minute kasneje, ko je podjetni Monreal pobegnil Francozom po levem boku in podal v sredino, kjer je iz drugega plana priletel Pedro in žogo kljub obrambi Llorisa (z obrazom!) uspel potisniti prek golove črte. Francozom se je takoj ponudila izjemna priložnost za izenačenje, a je po pobegu Ribéryja strel Blaiseja Matuidija ubranil Valdés.

Bale Wales Hrvaška kvalifikacije za SP 2014 Badelj | Avtor: EPA EPA
Velika priložnost se je slabih 15 minut pred koncem tekme po kotu ponudila Raphaëlu Varanu, a ga je skorajda na golovi črti v zadnjem trenutku ustavil Monreal. Svoje soigralce je z dvema rumenima kartonoma v nekaj več kot minuti nato pustil nezreli Paul Pogba, ki je moral po dveh nepotrebnih prekrških z igrišča, še prej pa je sarkastično zaploskal sodniku Kassaiju.

Saint-Denis je Valdésov drugi dom

Kljub igralcu manj so si Francozi priigrali dve najlepši priložnosti na tekmi - Ribéry je po samostojnem prodoru za las zgrešil s strelom z roba kazenskega prostora, Valdés pa je s čudežnim posredovanjem po podaji s prostega strela ustavil poskus Patrica Evraja iz neposredne bližine.

"Velika zmaga reprezentance proti Franciji na zame vedno posebnem stadionu Saint-Denis. Hvala za vašo podporo! Objem," je po tekmi prek socialnih omrežij sporočil Valdés, ki je na velikem francoskem stadionu eno najboljših tekem v karieri odigral že leta 2006, ko je v finalu Lige prvakov proti Arsenalu v obup spravljal še enega Francoza - Thierryja Henryja.

"Svetovne prvake" rešil Eduardo

V Swanseaju je Gareth Bale po dobrih 20 minutah igre zadel za presenetljivo vodstvo Walesa proti Hrvaški. Branilec Dejan Lovren je v kazenskem prostoru za čisto enajstmetrovko podrl Joeja Ledleyja, strel z belo točke pa je brezhibno izvedel domači zvezdnik Gareth Bale. Bale je rokavice vratarja Stipeta Pletikose ogrel tudi z nevarnim strelom po tleh, a so se kockasti ubranili.

Vloge so se v nadaljevanju zamenjale in Hrvati so oblegali velški gol, ki ga je nekajkrat odlično ubranil Boaz Myhill. Hrvaški selektor Igor Štimac, ki je po zmagi nad Srbijo v petek širokoustno napovedal, da bo v primeru neuvrstitve v finale SP dal odpoved, je moral reagirati in iz igro potegnil enega od dveh Brazilcev Sammirja.

Lovren se je dobrih deset minut pred koncem tekme le odkupil za napako iz prvega polčasa in z močnim strelom z velike razdalje premagal velškega vratarja za 1:1. Hrvati so do popolnega preobrata prišli tri minute pred koncem rednega dela, ko je Eduardo da Silva zabil z močnim strelom med nogami Myhilla.

Točke so bile še toliko bolj pomembne zaradi nove zmage Belgije, ki je doma z golom Edena Hazarda minimalno odpravila Makedonijo. Obe ekipi sta zdaj pri 16 točkah in nadaljujeta z mrtvim tekom, ki bo na koncu moral dati zmagovalca in direktnega potnika na mundial.

Škotski navijači niso dobili zaslužene nagrade

"Vsa čast Škotom, srbski nogometaši bi se jim morali pridružiti kot ogrevanje za tekmo, ker je kidanje snega vse, česar so sposobni," so bili pikri, nekateri pa bi dejali tudi realistični, na srbski spletni strani B92 (www.b92.net), potem ko so navijači Škotske prijeli za lopate in organizatorjem pomagali čistiti sneg z zelenice na stadionu Karađorđe v Novem Sadu.

Tekma je bila zaradi vedno slabših vremenskih razmer v Vojvodini pod vprašajem, o njeni usodi pa sta sodnik in delegat skupaj z igralci odločala dobro uro pred obračunom, ko je postalo jasno, da tudi po zaslugi izjemnih navijačev ne bo odpadla. Srbi so si zacelili rane po bolečem porazu s Hrvaško in slavili z dvema goloma Filipa Đuričića, medtem ko so Škoti kot prva ekipa v Evropi že matematično brez možnosti za uvrstitev na SP.

Med prvimi so s torkovo tekmo opravili Portugalci, ki so brez suspendiranega Cristiana Ronalda v Bakuju pri Azerbajdžanu potrebovali izključitev Ilhama Alijeva, da so v drugem polčasu z goloma Bruna Alvesa in Huga Almeide le strli njihov odpor. Z zmago, toda kar dvema tekmama več, so se Iberci na točko približali vodilni Rusiji.

Kvalifikacije za SP 2014, 6. kolo:

Skupina A

Srbija : Škotska 2:0 (0:0)
Đuričić (59, 65)

Belgija : Makedonija 1:0 (0:0)
Hazard (63)

Wales : Hrvaška 1:2 (1:0)
Bale (21/11-m); Lovren (77), Eduardo (87)

Lestvica: 1. Belgija 16 točk, 2. Hrvaška 16, 3. Srbija 7, 4. Wales 6, 5. Makedonija 4, 6. Škotska 2.

Skupina B

Armenija : Češka 0:3 (0:0)
Vydra (47, 81), Kolář (90)

Danska : Bolgarija 1:1 (0:0)
Agger (63/11-m); Manolev (52)

Malta : Italija 0:2 (0:2)
Balotelli (8/11-m, 42)
Mifsud (Malta) je v 16. minuti zapravil enajstmetrovko.

Lestvica: 1. Italija 13 točk, 2. Bolgarija 10 (+1), 3. Češka 8, 4. Danska 6, 5. Armenija 3 (-1), 6. Malta 0.

Skupina C

Nemčija : Kazahstan 4:1 (3:0)
Reus (23, 90), Götze (27), Gündogan (31); Schmidtgal (46)

Irska : Avstrija 2:2 (2:1)
Walters (25/11-m, 45); Harnik (11), Alaba (90)

Lestvica: 1. Nemčija 16 točk (+1), 2. Avstrija 8, 3. Švedska 8 (-1), 4. Irska 8, 5. Kazahstan 1 (+1), 6. Ferski otoki 0 (-1).

Skupina D

Estonija : Andora 2:0 (1:0)
Anier (45), Lindpere (62)

Turčija : Madžarska 1:1 (0:0)
Yilmaz (63); Bode (71)

Nizozemska : Romunija 4:0 (1:0)
Van der Vaart (12), Van Persie (56, 65/11-m), Lens (90)

Lestvica: 1. Nizozemska 18 točk, 2. Madžarska 11, 3. Romunija 10, 4. Turčija 7, 5. Estonija 6, 6. Andora 0.

Skupina F

Azerbajdžan : Portugalska 0:2 (0:0)
Alves (63), Almeida (79)
RK: Alijev (55/Azerbajdžan)

Severna Irska : Izrael 0:2 (0:0)
Refaelov (77), Ben Basat (84)

Lestvica: 1. Rusija 12 točk (-2), 2. Izrael 11, 3. Portugalska 11, 4. Severna Irska 3 (-1), 5. Azerbajdžan 3, 6. Luksemburg 2 (-1).

Skupina H

Ukrajina : Moldavija 2:1 (0:0)
Jarmolenko (61), Kačeridi (71); Suvorov (81)
RK: Stepanenko (90/Ukrajina)

Poljska : San Marino 5:0 (2:0)
Lewandowski (21, 50/obe 11-m), Piszczek (28), Teodorczyk (61), Kosecki (90)

Črna gora : Anglija 1:1 (0:1)
Damjanović (76); Rooney (6)

Lestvica: 1. Črna gora 14 točk, 2. Anglija 12, 3. Poljska 8 (-1), 4. Ukrajina 8 (-1), 5. Moldavija 4, 6. San Marino 0.

Skupina I

Francija : Španija 0:1 (0:0)
Pedro (58)
RK: Pogba (78/Francija)

Lestvica: 1. Španija 11 točk, 2. Francija 10, 3. Gruzija 4, 4. Belorusija 3 (-1), 5. Finska 2 (-2).

Komentarjev 1
  • širhakl 18:33 26.marec 2013.

    "Vroče bo tudi NEKAJ kilometrov južneje v Podgorici!Novinar J.K.,zemljevid v roke.Novi Sad - Podgorica = 498km.