Šport > Nogomet
15 ogledov

Interju smešnih 50 tisoč evrov kazni

Balotelli Inter AC Milan Serie A Italija liga prvenstvo EPA
Italijanski prvoligaš Inter bo moral po milanskem derbiju, na katerem so njegovi navijači z rasističnimi zmerljivkami spet žalili napadalca Maria Balotellija, plačati 50.000 evrov kazni, je v izjavi zapisal predstavnik disciplinske komisije Serie A. Kazen je zaradi gestikuliranja v smeri navijačev Interja dobil tudi Balotelli.

Po vročem milanskem derbiju med Interjem in AC Milanom na San Siru, ki se je končal z delitvijo točk (1:1), je bolj v tujih kot v italijanskih medijih znova odmeval nov primer rasističnega skandiranja in obnašanja navijačev črno-modrih.

Inter bo moral zaradi svojih privržencev, ti so Balotellija izzivali z napihljivimi bananami in žaljivimi transparenti, plačati 50.000 evrov kazni, medtem ko bo Mario Balotelli zaradi žaljivega gestikuliranja v smeri privržencev svojega nekdanjega kluba odštel deset tisoč evrov.

Odgovorni v italijanski Serie A so bili že nekajkrat na udaru kritik (spet predvsem iz tujine), da rasizma s smešno nizkimi denarnimi kaznimi ne jemljejo dovolj resno, 50.000 evrov in opozorilo pred bodočimi prestopki pa je za klub Interjeve velikosti spet zgolj pljunek v morje.

Navijači Juventusa niso poznali črnih Italijanov

Na udari navijačev se je poleg Balotellija znašel tudi njegov temnopolti soigralec Sulley Muntari, tako kot Balotelli nekdanji član Nerazzurrov, nogometaše na zelenici pa so motili tudi z laserji. Balotellijeva "žaljiva poteza" je bil prst na usta, ki je bil odgovor opičjim vzklikom in napihljivim bananam s severne tribune San Sira. "Super Mario" se je s pogledom proti navijačem kasneje prijel tudi za svojo moškost.

Rasizem z italijanskih stadionov seveda ni izginil niti med Balotellijevim bivanjem v Manchestru, od koder se je v zimskem prestopnem roku vrnil v Milano. Juventus je moral leta 2009 odigrati eno tekmo za zaprtimi vrati, potem ko so navijači stare dame Balotelliju peli pesem o tem, da "črn Italijan ne obstaja".

V poročilu tekme je zapisano, da se je žaljenje Balotellija začelo v enajsti minuti prvega polčasa, nadaljevalo pa se je v 15., 16. in 19. minuti drugega. Balotellijev soigralec Kevin-Prince Boateng, ki je prav tako igral na nedeljski tekmi, je pred nekaj tedni kot odgovor na opičje vzklike zapustil igrišče na prijateljski tekmi z nižjeligašem Pro Patrio.

O rasizmu ne duha ne sluha

Po tem dogodku se je zdelo, da se je vprašanje rasizma v Italiji prebudilo, toda kljub pozivom italijanskim sodnikom, da imajo ob primerih rasizma možnost prekinitve tekme, se to v nedeljo ni zgodilo, o rasističnem skandiranju pa so mediji poročali šele dolgo po tekmi.

Dnevnik Tuttosport se je v prispevku z naslovom "SuperMarieva črna noč" bolj kot na rasizem osredotočal na prvo tekmo, na kateri po prestopu v Milan Balotelli ni zabil gola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.