Šport > Nogomet
949 ogledov

Samosežig pred sodiščem jim je dal misliti

gianni infantino Epa
Islamska republika se je uklonila pritiskom krovne nogometne zveze.

Predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino je sporočil, da so iranske oblasti Fifi zagotovile, da si bodo ženske naslednji mesec lahko ogledale kvalifikacijsko tekmo domače reprezentance za svetovno prvenstvo.

Najnovejši pritiski na islamsko republiko prihajajo po smrti 30-letne nogometne navijačice Sahar Kodajari, ki se je protestno zažgala pred sodiščem, na katerem so ji sodili zaradi nedovoljenega vstopa na nogometni stadion. Grozilo ji je od šest mesecev do dve leti zapora.

Kodajarijeva je zaradi opeklin 10. septembra umrla. Znana je bila tudi kot Modra deklica, saj je bila navijačica teheranskega nogometnega kluba Esthegal.

Marca se je oblekla v moški plašč in se skušala pretihotapiti na stadion v Teheranu, a jo je zasačila policija. Tri noči je preživela v priporu, nato pa so jo spustili na prostost in je čakala na sojenje, uradno zaradi kršitve zakona o obvezni nošnji muslimanskega ženskega pokrivala hidžaba v javnosti, ki ga je nogometna navijačica prekršila, ko se je preoblekla v moškega.

Fifa je od Irana zahtevala, da imajo ženske neomejen dostop do nogometnih stadionov, grozila je tudi z izključitvijo iz mednarodne nogometne družine.

"Dobili smo zagotovila, da bodo ženske lahko na nogometnih stadionih," je na novinarski konferenci v Milanu dejal Infatino. "Moramo dovoliti ženskam na stadione, do tega moramo priti s spoštovanjem, na miren način, ne smemo več čakati. To je zelo pomembno. V 40 letih se to ni dogajalo, bile so sicer izjeme, a moramo se premakniti na novo stopnjo," je nadaljeval prvi mož Fife.

Komentarjev 1
  • ECKING 16:38 23.september 2019.

    kot da njihova zagotovila kaj veljajo... #FIFAbanIRAN