Šport > Nogomet
18 ogledov

Islandci Hrvatom: Škandal bo, če ne pridete na SP

Hrvaška Islandija kvalifikacije Maksimir Zagreb
1/6
EPA
Islandci so dan pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prenstvu (SP) v Zagrebu sproščeno trenirali in z veseljem (znova) prepustil vlogo favorita Hrvatom.

Islandce na stadionu Maksimir čaka zmenek z zgodovino. Po tem, ko so si z igralcem manj v Reykjavíku izborili zelo ugodno izhodišče pred povratno tekmo dodatnih kvalifikacij (0:0), se lahko na račun Hrvaške v torek sredi Zagreba uvrstijo na prvo veliko tekmovanje v zgodovini države.

"Srečni smo in zadovoljni, ker Islandija ni velikokrat v priložnosti, da si pribori svetovno prvenstvo. Zdaj smo 90 minut oddaljeni od njega, še bolj pa v uvrstitev verjamemo po tem, ko smo na prvi tekmi 40 minut zdržali z desetimi," je novinarjem pred treningom v domu zagrebškega Dinama dejal največji zvezdnik otoške reprezentance Gylfi Sigurdsson.

Nimajo česa izgubiti

"Vidimo, da je ves pritisk na Hrvatih, da bo bil škandal, če Hrvaška ne gre na SP. Mi smo prvič v dodatnih kvalifikacijah in nimamo česa izgubiti. 90 minut nas loči od zgodovine. Na prvi tekmi smo pokazali, da se lahko ubranimo, zdaj pa menim, da bo tekma bolj odprta. Oni bodo šli po go, mi pa bomo takrat imeli kakšno priložnost."

Hrvaški selektor Niko Kovač je po tem, ko je Islandce zbodel, da so na prvi tekmi "padali kot otroci", namignil, da so morda malce utrujeni po napornem branjenju rezultata na prvi tekmi, a mu je njegov izkušeni kolega Lars Lagerbäck nedvoumno sporočil, da temu ni tako.

"Nismo utrujeni"

"Dobro smo analizirali nasprotnika. Nič nas ni presenetilo," je po prihodu v Zagreb dejal nekdanji švedski selektor Lagerbäck. "Ne verjamem, da bodo Hrvati preveč spreminjali taktiko, prepričan pa sem, da bodo igrali agresivneje. Nismo utrujeni. Naša zdravstvena služba je opravila fantastičen posel, trenirali smo po posebnem načrtu, tako da so se fantje spočili in so pripravljeni za dvoboj."

O sproščenem vzdušju pred zgodovinsko tekmo je spregovoril tudi Cardiffov vezist Aron Gunnarsson, ki je dejal, da so vsi igralci "kul" pred drugim dvobojem s Hrvati v manj kot tednu dni. Prvi napadalec Kolbeinn Sigthórsson si sicer ne bo opomogel pravočasno, potem ko si je na prvi tekmi zvil gleženj. To je hud udarec za otočane, ki pa ne obupujejo.

Sušić napovedal napredovanje Hrvaške

"Hrvati sporočajo, da bodo nekaj spremenili v svoji igri, ampak mi smo pripravljeni," je povedal Gunnarsson. "Reprezentanco Hrvaške spoštujemo, ampak vemo, da tudi oni spoštujejo nas. Videli so, da imamo srce, da smo organizirani in sijajni v obrambi, kar smo pokazali na zadnjih štirih tekmah. Če bo Hrvaška res igrala bolj napadalno, potem se bo veliko bolj bala za svoj gol. Vsi smo 'kul'. Ni dobro, če ste nervozni pred takšno tekmo. Mi smo osredotočeni samo na nogomet."

Prepričan v napredovanje Hrvatov je na drugi strani selektor Bosne in Hercegovine Safet Sušić. "Pape" lahko z zmaji po letih bolečin končno mirno spremlja tekme dodatnih kvalifikacij, saj se je BiH že uvrstila na premierno veliko tekmovanje, v St. Louisu pa jo čaka prestižna prijateljska tekma z Argentino.

"Vse štiri tekme dodatnih kvalifikacij so še vedno negotove," je iz ZDA sporočil Sušić. "Niti ena reprezentanca se še vedno ni uvrstila naprej, čeprav imata Ukrajina in Grčija po dva gola prednosti. Vse je še odprto. Hrvaška je trenutno edini favorit med štirimi reprezentancami, ki bi morale oditi na svetovno prvenstvo. Mislim, da se bo zagotovo uvrstila naprej."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.