Šport > Nogomet
1016 ogledov

"Iz mene so štrlele cevke, napisal sem oporoko"

Virgil van Dijk Epa
Branilcu Liverpoola je pri rosnih 20. letih življenje viselo na nitki.

Virgil van Dijk danes velja za najboljšega nogometnega branilca na svetu in enega najzaslužnejših igralcev za uspehe Liverpoola, ki je pod vodstvom Jürgena Kloppa lani osvojil ligo prvakov, letos pa je na pragu naslov angleškega prvaka.

Osemindvajsetletni Nizozemec je bil prav tako favorit v glasovanju Ballon d'Or za leto 2019, a ga je na koncu za las ugnal Lionel Messi.

Pred osmimi leti je bil Van Dijk v precej drugačni situaciji, saj na nitki ni visela samo njegova kariera, temveč življenje. Mladenič je bil takrat član nizozemskega kluba Groningen, kjer so ga kmalu po preboju med profesionalce začele pestiti hude zdravstvene težave.

virgil van dijk | Avtor: Epa Epa
Izkazalo se je, da mu je počil slepič, zaradi česar je prišlo do vnetja potrebušnice in infekcije ledvic. Stanje je bilo tako resno, da so ga morali nemudoma operirati. Ker se je bal za svoje življenje, je pred posegom napisal celo oporoko.

"Še vedno se spominjam ležanja v postelji. Iz mene je štrlela kopica cevk. Telo je bilo uničeno in ničesar nisem mogel narediti. V tistem trenutku sem se bal najhujšega. Moje življenje je bilo v nevarnosti. Z mamo sva skupaj molila in se pogovarjala o možnih scenarijih. Moral sem podpisati neke papirje, nekakšno izjavo. Če bi umrl, bi del denarja dobila mama. Nihče ni želel govoriti o tem, a to smo morali narediti. Lahko bi bilo vsega konec," je povedal branilec Liverpoola.

Letel pod radarjem

Van Dijk se je kalil v nogometni šoli nizozemskega kluba Willem II in se nato preselil k Groningemu, kjer je dočakal svoj profesionalni debi.

V najstniških letih je igral na položaju desnega branilca, nato pa se je v enem letu potegnil kar za 18 centimetrov in se preselil v osrčje obrambne vrste, kjer pa ni pretirano blestel.

Trener rezervnih nogometašev pri Willemu je menil, da Van Dijk nima pravega potenciala, zato so se mu v klubu odrekli, a se mu je nato ponudila priložnost v Groningenu, kjer se je razvil v obetavnega igralca.

Kmalu so v njegovi smeri začele deževati ponudbe. Klub ga je ponudil Ajaxu, ki ga ni želel, zanj pa sta se zanimala angleški drugoligaš Brighton in ruski Krasnodar, ki ju je Van Dijk zavrnil.

Leta 2013 se je pridružil Celticu, kar je bila njegova odskočna deska v Premier ligo, sprva v dresu Southamptona, kasneje pa Liverpoola, ki je pred dvema letoma zanj odštel 85 milijonov evrov.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.