Šport > Nogomet
43 ogledov

Iz zakulisja večnega derbija

navijači  maribor
1/2
Nik Rovan
O kakovosti sredine tekme med Olimpijo in Mariborom veliko pove dejstvo, da je bilo spet bolj zanimivo dogajanje na tribunah. V spodnjih vrsticah si preberite nekaj najbolj zanimivih dogodkov.
Še enkrat si preberite poročilo s tekme in poglejte fotografije incidentov na tribunah. V zavihku video si poglejte policijsko intervencijo ob koncu tekme.

Naključnemu opazovalcu lahko ob tako napeti tekmi, kot je derbi med Olimpijo in Mariborom uide veliko podrobnosti. Zato vam na zurnal24.si prinašamo zbirko najbolj zanimivih dogodkov s sredine tekme.

Viole zamudile na tekmo
Ne vemo, ali je to taktika Policije ali zgolj organizacijska pomanjkljivost. Vijolični vlak je iz Maribora prišel šele kakšnih 45 minut pred začetkom tekme. Če vemo, da je od železniške postaje do stadiona slabega 2,5 kilometra hoje in da vsakega posebej čaka še temeljit pregled pred stadionom, je odločitev še toliko bolj čudna. Navijači pridejo zaradi tekme, mar ne?

Uradni napovedovalec navijač Interblocka (?!)
"Nogometaši Interblocka so s 3:2 premagali Primorje!" je navdušeno razlagal uradni napovedovalec na stadionu, medtem ko sta na igrišče prihajali obe moštvi, z zgodbami o ljubljanskem drugoligašu pa je postregel še kar nekajkrat.  Podatki, ki so bržkone naravnost navdušili obe skupini navijačev.

Brez začetnega udarca Ačimovića, Avbljeva pristala s padalom
Napovedovalo se je, da bo nekdanji slovenski reprezentant Milenko Ačimović na tekmi izvedel začetni udarec. Iz tega na koncu ni bilo nič, kljub temu pa si je Ačimović tekmo ogledal s tribun. S padalom je svojo točko brezhibno izvedla Irena Avbelj, ki je z letala prinesla tudi žogo, s katero so nogometaši začeli tekmo. Edina napaka je bila, da je Irena pristala kakšnih deset minut prezgodaj.

Zadetek Beriča sprožil pretep(e)
Medtem ko so štajerski navijači z baklami in nekaj petardami proslavljali vodilni zadetek, se je na severni tribuni začel pretep z enim izmed varnostnikov. Tako kot na tekmi z Domžalami je bila v prvi vrsti "obritoglavska" frakcija navijaške skupine Green Dragons, ki nosi nacistične simbole enote SS (t. i. "totenkopf"). Je Adolf Hitler navijal za nacistično Nemčijo ali Olimpijo ...?

Takole je izgledal prvi spopad (na posnetku je zaključek):

Pesti pele tudi na "nevtralnem" delu
Počilo je tudi na vzhodni tribuni, kjer naj bi bili zbrani "nevtralni" navijači. Po naših informacijah naj bi neki navijač Maribora provociral že pred zadetkom, ko pa je le-ta padel, je s huronskim proslavljanjem še bolj podžgal pristaše Olimpije, ki so ga napadli. Situacija se je kmalu umirila. Še enkrat več se je pokazalo, da so strasti na tekmah z Olimpijo neprimerljivo večje, kot so bile na tistih z Interblockom, kjer so lahko štajerski navijači brez nevšečnosti navijali po celotni tribuni.

Nadležno opozarjanje navijačev
"Organizator opozarja navijače (Maribora), naj se nemudoma vrnejo na svoja mesta," je bil stavek, ki so ga zbrani na stadionu brez dvoma sanjali še dolgo v noč. Tako so prek zvočnikov namreč v nedogled opozarjali obe skupini navijačev, od katerih jih je kakšnih deset ali petnajst zapustilo meje svojega sektorja in grozilo z vdorom na igrišče. Za vsesplošen smeh je napovedovalec poskrbel, ko je "pohvalil" skupino Green Dragons. "Vi ste pridni!" jim je dejal in seveda − kakšno naključje − izzval novo "skakanje čez plot".

Vsi na varnostnika
Je to res delo, ki je vredno štirih ali petih evrov na uro? Varnostniki so bili spet glavna tarča navijačev, tokrat štajerskih, ki so že globoko po koncu tekme povsem podivjali. Predvideno je bilo, da se njihov sektor izprazni pred domačim, a svoja mesta so zapustili le redki. Nato pa se je začelo − divje razbijanje po ograjah in lomljenje stolov, ki so kot novoletni okraski leteli na zelenico Stožic. Varnostniki so nesrečno posredovali in padali po tleh kot domine, pripadniki policijskih enot pa so dogajanje opazovali na petih mestih razdalje. Intervencija je bila mnogo prepozna, a učinkovita, saj so še pred prvim "pendrekom" vsi vijoličasti navijači pobegnili.

Amaterski videoposnetek, ki prikazuje dogajanje po koncu tekme:

Mariborski "silenzio stampa"?
Po tekmi so pri mariborskem klubu na voljo za izjave ponudili le dva igralca − Mitjo Vilerja in rezervista Željka Filipovića. Novinarski kolegi, ki so si obetali zgodbo s prvim junakom srečanja Robertom Beričem, so se tako spet lahko obrisali pod nosom.

Olimpija brez domače zmage že šest let
Da bi se spomnili zadnje domače zmage Olimpije na večnem derbiju, morajo ljubljanski navijači dodobra pobrskati po spominu. Nedim Jusufbegović je leta 2004 po podaji s kota z glavo zabil edini gol na tekmi za Bežigradom, še isto sezono pa so zeleno-beli klavrno pomahali v slovo prvi ligi, saj so bili zaradi že znanih razlogov deložirani v peto ligo, oziroma bolje rečeno − zadolženi klub je (do danes) prenehal z obratovanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.