Šport > Nogomet
60 ogledov

Izjemen rekord mariborskega kapetana

Marcos Tavares Profimedias
Maribor je v 30. kolu slovenskega prvenstva premagal Domžale (1:0). Marcos Tavares je zadel po vsega osmih sekundah igre, kar je rekord Prve Lige TS.

Komaj osem sekund so Mariborčani potrebovali za vodilni zadetek. Na koncu se je izkazalo, da je ta gol Marcosa Tavaresa (najhitrejši v zgodovini prve lige; pred tem je rekord držal Benjamin Verbič, ki je takrat gol za Celje proti Zavrču 29. novembra 2014 dosegel v enajsti sekundi) šest krogov pred koncem prvenstva praktično že odločil naslov državnega prvaka. Maribor ima namreč pred Domžalami kar 16 točk naskoka.

V osrednji tekmi 30. kroga, kjer sta merili moči vodilni ekipi, domači niso navdušili, so pa osvojili tri točke. Domžalčani so imeli ves čas pobudo, ki pa je niso znali unovčiti. Hiter gol Tavaresa je bil usoden za nadaljnji potek tekme. Enemu najhitrejših zadetkov v zgodovini kluba je botrovala brazilska naveza Rodrigo Defendi-Tavares. Branilec Defendi je poslal uporabno žogo pred kazenski prostor, tam je nespretno reagiral Miha Blažič, ki je Tavaresu omogočil neoviran strel mimo nemočnega Dejana Milića.

Hitro prejeti zadetek pa gostov ni zmotil, saj so odgovorili z nekaj nevarnimi akcijami. Domžalčani so v preteklosti večkrat znali presenetiti Maribor in takšen pristop je bilo pričakovati tudi v Ljudskem vrtu. V sedmi minuti je Ivan Firer zgrešil žogo iz neposredne bližine. Dve minuti kasneje se je Žan Majer odločil za strel s 25 metrov, Jasmin Handanović pa je s skrajnim naporom žogo preusmeril v kot.

Večji del prvega polčasa je bila žoga na polovici Maribora. Domžalčani so z živahno igro poskušali pripraviti priložnost za gol. V 29. minuti je Majer izvedel prosti strel z leve strani roba kazenskega prostora. Njegov vnovičen poskus v okvir vrat je Handanović spet preusmeril v kot.

Tudi v drugem polčasu so Mariborčani branili doseženo prednost iz prve minute in s protinapadi iskali priložnosti za drugi gol. Domžalčani so imeli pobudo, žoga je bila večji igre na polovici domačih, a pravega učinka ni bilo.

V 72. minuti je Firerjev strel z glavo končal tik mimo desne vratnice. V zadnjih minutah dvoboja se je igra povsem preselila pred vrata domačih, Handanović pa je moral nekajkrat posredovati. Domžalčani želenega gola niso dosegli, so pa s prikazano igro sprožili kar nekaj negodovanja med privrženci Maribora, ki so med tekmo z žvižgi opozorili svoje ljubljence, da je ob zbiranju točk pomembna tudi igra.

Koper : Rudar 1:0

Koprčani so po šestih krogih vendarle znova okusili slast zmage. Z njo so se na lestvici utrdili na šestem mestu, hkrati pa današnjemu tekmecu na sedmem pobegnili za šest točk. Junak tekme je bil Korejec In-Hyeok Park, ki je dosegel edini zadetek na tekmi in bil predvsem v prvem polčasu najnevarnejši nogometaš na igrišču.

V prvem delu so bili konkretnejši gostitelji, ki so si pripravili kar nekaj lepih priložnosti, največ pa že omenjeni Park. Prvi je sicer v deveti minuti zagrozil Senijad Ibričić, ki je po desni strani prišel pred vrata gostov, toda Matej Radan je dobro zaprl vse poti proti mreži. Park je svoje priložnosti začel zapravljati v 25. minuti, ko je bil povsem sam na enajstih metrih, a je njegov močan poskus Radan odbil.

Deset minut pozneje je znova osamljeni Korejec sprožil z roba kazenskega prostora malce z desne strani, še enkrat pa je svoje delo dobro opravil velenjski vratar. Zadnjo priložnost je imel Park v 40. minuti, ko je spet poskusil z roba kazenskega prostora, le da z leve strani, a bil takrat malce premalo natančen. Velenjčani so bili napadalno precej zadržani, kljub temu pa velja omeniti strel Dominika Glavine z glavo v 14. minuti, ko je žogo poslal malo čez koprska vrata, in prosti strel Stjepana Babića v 44. minuti, ko je z dobrih 25 metrov žogo poslal mimo vrat domačih.

V drugem polčasu so domačini v uvodnih minutah tekmece stisnili na njihovo polovico in vršili pritisk proti vratom gostov, kar se jim je obrestovalo v 64. minuti. Jean-Claude Billong je malce zunaj svojega kazenskega prostora nespretno podal žogo, ki se je od Ibričića odbila proti Parku, ta pa jo je nato spodkopal in z lobom preko Radana poslal v mrežo z roba kazenskega prostora. Po golu so se napadu bolj posvetili tudi knapi, zaporedni streli Babića, Daborja Bokalića in Billonga pa so bili preslabi za spremembo izida. Tik pred koncem tekme je sicer John Mary zatresel prečko koprskih vrat, a bil za nameček še v prepovedanem položaju.

Celje : Aluminij 1:0

Kidričani so bili tisti, ki so kot zadnji porazili Celjane. Tokrat pa niti oni niso prekinili celjskega niza neporaženosti (ta traja že devet tekem). Še več, Jucie Lupeta je poskrbel za 12. zmago v sezoni, po kateri Celjani na petem mestu še vedno zaostajajo štiri točke za četrtouvrščeno Gorico. Aluminij po 15. porazu ostaja predzadnji s točko zaostanka za osmouvrščenim Krškim, ki v nedeljo gosti Olimpijo.

Celjani so konkretneje začeli tekmo in nanizali nekaj strelov, povedli pa so v 18. minuti, ko je s svojim prvencem v celjskem dresu za 1:0 zadel PortugalecLupeta. To je bila praktično tudi zadnja resna akcija ob izdihljajih prvega polčasa. Nato pa sta v 42. in 45. minuti nenatančno merila Lovro Cvek in Lupeta, poskus Rudija Požega Vancaša ob koncu prvega dela pa je ustavil Luka Janžekovič, vratar gostov, ki v prvih 45 minutah proti vratom Matjaža Rozmana (ta je zamenjal poškodovanega Matica Kotnika) niso sprožili niti enega strela.

Zato pa je novega nevarnega že v 47. minuti izvedel Dalibor Volaš, ki je zadel okvir vrat. V nadaljevanju so Celjani še naprej lažje prihajali do zaključnih strelov (Volaš, Lupeta, Goran Cvijanović, Požeg Vancaš) kot gostje, ki pa so se vendarle bolj pogumno spustili v boj in tudi sami trikrat (neuspešno) sprožili proti vratom Celja. Toda ne enim ne drugim ni uspelo več spremeniti izida.

Prva Liga, 30. krog:

Celje - Aluminij 1:0 (1:0)
Koper - Rudar 1:0 (0:0)
Maribor - Domžale 1:0 (1:0)

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.