Šport > Nogomet
1914 ogledov

Izraelca po tekmi aretirali, klub takoj prekinil pogodbo

Jehezkel Profimedia
Izraelskega nogometaša je po tekmi najmočnejše turške lige pridržala policija, za povrhu pa je dobil tudi odpoved s strani svojega kluba.

Izraelskega nogometnega reprezentanta Sagiva Jehezkela, ki je med tekmo prve lige v Turčiji pokazal sporočilo o vojni med Izraelom in Hamasom, so v nedeljo pozno zvečer aretirali, poročanje več turških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pred tem je pravosodni minister države sporočil, da izraelskega nogometaša preiskuje zaradi suma "spodbujanja sovraštva".

Nogometni klub Antalyaspor je zaradi incidenta nemudoma prekinil pogodbo z 28-letnim nogometašem in ga obtožil, da je "deloval v nasprotju z vrednotami turške države", piše AFP.

"Takšnega vedenja ne bomo trpeli, četudi nas bo to stalo osvajanja lovorik," je za lokalne medije povedal predsednik kluba Sinan Boztepe in dodal, da vrednote turške države in nacionalni ponos veljajo več od kateregakoli igralca. "Povabili ga bomo na pogovor in prisluhnili njegovi razlagi, nato pa se bomo od njega poslovili," je pristavil.

Osemindvajsetletni Jehezkel, ki je osemkrat nastopil za izraelsko zbrano vrsto, se je zadetka proti Trabzonsporju razveselil tako, da je pokazal na sporočilo, napisano na povoju na levem zapestju: "100 dni. 07/10". Sporočilo se nanaša na izraelske talce, ki so bili zajeti v vojni med Izraelom in Hamasom.

Tudi turška nogometna zveza (TFF) je ob tem obsodila "popolnoma nesprejemljivo dejanje nogometaša" in dodala, da je odločitev kluba, da igralca izključi iz svoje ekipe, ustrezna.

"Odločil sem se za humanitarno gesto v podporo izraelskim talcem," je v svoj zagovor povedal Jehezkel in dodal: "Pomembno se mi je zdelo izpostaviti, da so v ujetništvu že 100 dni. Nisem imel namena provocirati ali izražati svojega stališča. Zavedam se, da je to občutljiva tema v Turčija. To je bila povsem nedolžna gesta."

Turško sodišče je danes do sojenja že izpustilo Jehezkela, AFP povzema DHA. Televizija NTV je medtem poročala, da so iz Izraela poslali zasebno letalo za nogometaša in njegovo družino, da bi se lahko vrnili domov. Nogometaševo pridržanje so strogo obsodili tudi najvišji izraelski predstavniki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.