Šport > Nogomet
23 ogledov

Japonci četrtič vladarji Azije

1/13
Žurnal24 main
Azijsko prvenstvo se je tokrat izšlo po željah Japoncev, ki so v finalu šele po podaljšku z 1:0 premagali Avstralijo. Veliki junak strelec zmagovtiega zadetka v 109. minuti Tadanari Lee.
Južna Koreja tretja
Južnokorejska nogometna reprezentanca je osvojila končno tretje mesto, potem ko je v petkovem malem finalu v Dohi premagala Uzbekistan s 3:2 (3:0). Za Južno Korejo sta zadela Koo Ja Cheol (17.) in Ji Dong Won (28., 39.), za Uzbekistan pa je bil uspešen Aleksander Gejnrih (45/11 m, 53.).

Japonska nogometna reprezentanca je osvojila prvo mesto na azijskem prvenstvu v Katarju, potem ko je v sobotni finalni tekmi v Dohi po podaljških premagala Avstralijo z 1:0 (0:0, 0:0). Strelec zmagovitega gola je bil Tadanari Lee v 109. minuti. Japonska je četrtič zmagala na azijskem prvenstvu, pred tem je slavila v letih 1992, 2000 in 2004.

Nogometaši iz dežele vzhajajočega sonca so se z zlatimi črkami zapisali v zgodovino azijskega prvenstva. Na letošnjem sklepnem turnirju v Katarju so že četrtič osvojili najbolj prestižen celinski pokal, kar doslej ni uspelo še nobeni azijski reprezentanci, strelec zmagovitega gola pa je bil v 109. minuti "rezervist" Tadanari Lee.

V rednem delu sta si obe reprezentanci priigrali po nekaj priložnosti za zadetek, najbolj izrazite pa je za Avstralci zapravil Harry Kewell, nekdanji zvezdnik Leedsa in Liverpoola, zdaj pa turškega Galatasaraya, pri njegovih strelih pa se je izkazal tudi japonski čuvaj Eiji Kavašima. "Samuraji" so najbolj zagrozili prek Šindžija Okazakija, njegov strel z glavo pa je zletel mimo vrat.

V podaljških sta obe reprezentanci nekajkrat nevarno zapretili, ko pa sta oba selektorja - Italijan Alberto Zaccheroni na japonski in Nemec Holger Osieck na avstralski strani - že počasi začela sestavljati seznam igralcev za izvajanje 11-metrovk, pa je dobrih deset minut pred koncem drugega podaljška Lee s strelom z levo nogo ukanil "slavljenca" Marka Schwarzerja, ki je tokrat odigral rekordno 88. tekmo za "kenguruje".

Azijsko prvenstvo, finale:

Japonska : Avstralija 1:0 (0:0) - po podaljšku
Lee (109)

Tekma za tretje mesto:


Uzbekistan : Južna Koreja 2:3 (0:3)
Geynrih (43/11-m, 53/11-m); Koo (18), Ji (28, 39)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.