Šport > Nogomet
25 ogledov

Je boljši evropski ali ameriški Inter?

Kapetan Bolivar je dvignil pokal za zmago Internacionala. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Abu Dabi bo od srede gostil klubsko svetovno prvenstvo. Na turnirju bo nastopilo sedem klubov, prvaki šestih celin in prvak države gostiteljice. Glavna favorita za zmago sta Inter in Internacional.

Inter – s Samuelom Eto'ojem, Wesleyjem Sneijderjem in drugimi zvezdniki na čelu – bo za vsako ceno poskušal končati zelo uspešno leto s četrto lovoriko. Po Ligi prvakov, domačem prvenstvu in pokalu si v Milanu želijo v vitrine postaviti še pokal za najboljši klub na svetu. Naloga pa bo vse prej kot preprosta. Pritisk bo največji prav v Interjevem taboru, ob tem pa črno-modrim po odhodu Joséja Mourinha in prihodu Rafe Beniteza ne gre vse po načrtih. Njihova forma je vse prej kot dobra. Doslej so v tem tekmovanju slavili dvakrat, a to še v predhodniku klubskega SP – medcelinskem pokalu (leta 1964 in 1965).

Zadnjih pet prvakov:
2005: SÃO PAULO – Liverpool 1:0
2006: INTERNACIONAL PORTO ALEGRE – Barcelona 1:0
2007: MILAN – Boca Juniors 4:2
2008: MANCHESTER UNITED – Quito 1:0
2009: BARCELONA – Estudiantes 2:1

Podobno je tudi pri glavnem tekmecu, brazilskem Interju iz Porto Alegreja (zmagovalcu klubskega SP 2006), ki ima v svojih vrstah tudi nekaj odličnih nogometašev (Kleber, Andres D'Alessandro, Alecsandro ...). Po prihodu trenerja Celsa Rotha pred polfinalom pokala libertadores je Internacional zaigral odlično in osvojil južnoameriško različico Lige prvakov. V zadnjem obdobju pa je njihova forma malce padla, a to Rotha ne skrbi preveč. "Naši igralci so kakovostni in izkušeni. Če bodo svoje individualne sposobnosti podredili ekipi, potem imamo res lepe možnosti za naslov prvaka."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na slabše razpoloženje prvih favoritov računajo pri tretjem resnem izzivalcu, mehiški Pachuci, ki bo na tem turnirju nastopila tretjič, nastope pa bo začela v petek proti afriškemu prvaku Mazembeju iz Lubumbashija. Tako Afričani kot tudi Al Wahda, Hekari in azijski prvak Seongnam (kljub njihovemu optimizmu) naj ne bi imeli preveč možnosti za kakšno presenečenje.

Zmagovalec uvodnega dvoboja bo v drugi četrtfinalni tekmi igral s Seonganom, v prvem četrtfinalu pa se bosta srečala Mazembe in Pachuca. V polfinalu se bo zmagovalec prvega četrtfinala pomeril z Internacionalom, zmagovalec drugega četrtfinala pa z milanskim Interjem. Vse razen polfinalnih parov Internacional – Pachuca in Inter – Seongnam bo presenečenje.

Tekme bosta gostila stadiona Mohammed Bin Zayed (kapaciteta 42.056) in Zayed Sports City (49.500). Zmagovalec turnirja bo dobil pet milijonov dolarjev nagrade, drugi štiri milijone, tretji 2,5 milijona, četrti dva milijona, peti 1,5 milijona, šesti milijon in sedmi pol milijona dolarjev.

Spored turnirja:

- kvalifikacije:
- sreda, 8. decembra:
17.00 Al Wahda – Hekari United

- četrtfinale:
- petek, 10. decembra (Č1):
17.00 Mazembe Lubumbashi – Pachuca

- sobota, 11. decembra (Č2):
17.00 zmagovalec kvalifikacij – Seongnam Ilhwa Chunma

- polfinale:
- torek, 14. decembra:
17.00 zmagovalec Č1 – Internacional Porto Alegre

- sreda, 15. decembra:
18.00 zmagovalec Č2 – Inter Milano

- tekma za 5. mesto:
- sreda, 15. decembra:
15.00 poraženec Č-1 – poraženec Č2

- sobota, 18. decembra:
- tekma za 3. mesto:
15.00 poraženca polfinala
- finale:
18.00 zmagovalca polfinala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.