Šport > Nogomet
18 ogledov

Je Katar kupil prvenstvo 2022?

Mohamed bin Hammam je po besedah Valckeja "kupil" SP 2022 v Katarju. (Foto: Reut Žurnal24 main
Suspendirani Fifin podpredsednik Jack Warner je v javnost posredoval elektronsko sporočilo, ki naj bi dokazovalo, da je Mohamed Bin Hammam kupil SP v nogometu 2022.

Generalni sekretar Fife Jerome Valcke je priznal, da je poslal elektronsko sporočilo Jacku Warnerju, v katerem ga je spraševal, zakaj predsednik Azijske nogometne zveze kandidira za predsednika Fife. Valcke naj bi v njem zapisal: "Hammam je mislil, da lahko kupi Fifo, tako kot so oni svetovno prvenstvo (Hammam je bil predsedniški kandidat, a je v nedeljo odstopil od kandidature za predsednika Fife, op. a)."

Bin Hammam se je nemudoma odzval na besede Valckeja. "Ne vem, zakaj je Valcke rekel to." Valcke pa je le nekaj ur za tem, ko je elektronsko sporočilo prišlo v javnost, pojasnil svoje besede. Razložil je, kaj je z zgoraj zapisanimi besedami želel povedati. "Bili so (organizacija Katarja, op. a.) kandidati z zelo velikim proračunom in to so izkoristili za izjemno promocijo po celem svetu na zelo učinkovit način. Valcke je tako zavrnil ugibanja, da naj bi sam namigoval, da je Hammam podkupoval pri kandidaturi Katarja za SP 2022. Hkrati pa je generalni sekretar poudaril, da znotraj Fife ne poteka nobena preiskava o glasovanju za SP 2022.

Pogajalska organizacija svetovnega prvenstva Katar 2022 je kategorično zanikala, da bi pri lobiranju počela karkoli nezakonitega. "Od Fife smo takoj zahtevali pojasnilo o besedah generalnega sekretarja Joeroma Valckeja." V nasprotju z besedami pogajalske organizacije pa so podatki Press Associationa. Ta poroča, da je tiskovna agencija videla enega izmed fotografov, kako je glasovalcem v zameno za njihovo podporo pri kandidaturi za SP 2022 ponujal 40 tisoč dolarjev gotovine.

Fifa je v nedeljo začasno suspendirala Jacka Warnerja in Mohameda bin Hammama zaradi obtožb, da sta ponujala podkupnine volivcem iz karibskih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.